Skocz do zawartości
- PP -

nowy zarażony

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Piotr 34 lata handlowiec z wawy nowy zarażony :) pozdrawiam serecznie wszytskich

i gratujuje tym co już mają kawałek rafy w domu

Od kilku lat interesuję się akwarystyką morską - na tym i innym znanym forum

niestety jak to zwykle bywa z kosztownym hobby i w małożeństwie zawsze są inne plany i wydatki

lub inne zdanie na drogą zupę rybną jakby coś poszło nie tak.

Mam nadzieję że na przełomie 2011/2012 postawię własną solniczkę

Zanim mnie zlinczujecie napisze co planuję z prośbą o opinię i kilka odpowiedzi

zbiornik: narożny juwel trigon 190l + szafka orginalna bez sumpa czy panela - akwarium zamknięte

odpieniacz DELTEC MCE600 zewnętrzny,

cyrkulacja: 2 x 6025 tunze, LS 9kg LR ok 18-20 kg

OŚWIETLENIE: przerobienie obudowy lampa leżąca na stelażu LED + 2 X 24W superaktynika ATI pod pokrywą

dodatkowo : RO3-75, sól tropic marine, grzałka 200w

obsada: korale miekkie : różne zoa, grzybki, xenia , clavularia, sinularia moze prosty LPS euphylia no i glony

ryby: dwa nemole, babka cintus, escenius bicolor, pterapogon na koniec mandaryn wspaniały jak zbiornik będzie żył

kroki: kompletny sprzęt woda RO może RO DI > zasolenie > skała > piasek > obserwacje testy >>> korale powoli >>>>> ryby

LR z ERYBKI - mam 10 min do ERYBKI w Markach kazde spotkanie z Tomkiem czy Łukaszem to zawsze jakaś lekcja no i fajne widoki :)

Pracuję w firmie produkujacej elektronike do Aquaela min do reefmaxa to co zrobił z nim Łukasz - pełen szacun :good2:

sam jednak mam dwie lewe ręce zatem projekt oświetlenia DIY chyba w moim wypadku niewykonalne

widziałem prace pokazane przez Lubbusik czy Marqo - troche wiedzy i zacięcia i jednak można.

dlatego pytanie czy pytać i prosić o zrobienie lampy LED DIY osoby majace już jakieś sukcesy na tym polu

Myślałem o lampie LED chińskiej KEY lub MAXSPECT ok 110w - niesety przerażony opiniami i gwarancjami

zbieram na "Przemkowego Pytonga " lub właśnie na nowy produkt REEFTECHLED - DEFIANT

pytanie: do Marka BIGWALKER czy do Łukasza LOCCUTUS REEFTECHLED - DEFIANT kiedy za ile gdzie jak ???

proszę o krótki komentarz

pozdarwiam jeszcze raz

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Defiant będzie stanowczo za mały wymiarami - to jest lampka o szerokośći około 24cm i mocy 48-60W max.. z nowymi modułami LED. W zasadzie to napisz czego oczekujesz od lampy - wymiary, moc, bajery ?

Juwel .... czyżby następna pokrywa do tuningu?? :D

Łukasz powiadasz.... :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to imie samo przez sie wrozy cos dobrego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

myślałem o gotowcu - ze wzgledu na estetykę

ale reefmax za mały, red sea max 130 toszke za drogi przy takim litrażu,

sera 130 wszystko by wypadało tam zmienić światełko i odpieniek jak naparstek

w erybce maja jakiś Boyu na 150W HQI ale boje sie latem ugotowania wszystkiego

dlatego pomysł na narożnego trigona 190 + mce600 + nieduży led + T5

zrobionego tak aby wygladał nie jak pole bitwy.

orginalny trigon ma w pokrywie belke 2 x 24 ale pod juwelowskie swietlówki i dwie klapki

do karmienia i do filtra , chce zrobic stelaż aluminiowy z profili na na lampe i lampa by na nim sie opierała

a pod spodem T5 2 x 25W poprostu przymocowane na zaczepach [ zoolight ma taki zestaw statecznik poza akwa i poza obudową ] reszta poza obrysem LED przycietymi juz na inny wymiar pokrywami PCV

Obudowa w Juwelach jest na stałe ze zbiornikiem ale jest na tyle wysoka że moze pełnić rolę korony i optycznie

lampa led ma być nad koroną , t5 w koronie i mce600z boku:)

Teraz co do samej lampy LED

na ten zbiornik do tej obsady miekko glonowe : akwarium narozne z bokiem 70cm zatem oświelony punktowo

na srodku gdzie bedzie ułożona LR w stożek plus T5 2 x 24 lub 2 x 39 dla kolorków i powinno być ok

moc lampy coś około 90-120W wymiarami 40-50 x 25 cm tak około ~ rozmiar Pytong 110CRP master byłby OK

lampa kolor obudowy czarny / diody zgrupowane w panelach jak wasze na aluminium mocowane do radiatora /

cichy wntylator właczajacy sie jak trzeba automatycznie / diody oczywiscie cree, blue , white , royal blue /

co do funkcji : sterowany czas on off dla kazdego z 3 kanałów , moc 10-100% dla całosci aby nie poparzyć miekkich

bo poczatkowo będa głównie niebieskie lub t5 pracowały potem dopiero białe i nawet na sztywno ustawione na 5-10min rozjaśnianie i ściemnianie symulujące wschody i zachody po wyłaczeniu z autoamtu monlight

symulacje burz chmur faz ksiezyca komputer ph itp itp nie jest mi potrzebne

prosty schemat : swieci moonlight blue potem zaświeca sie rolyalblue powoli przez 5-10min z 10 do 80-100% potem

białe z 10 do 80-100% przez 5 min >>>> białe gasną powoli 5min potem gasną rolyalblue 5min >> swieci blu czyli moonlight

sterowane jakimś prostym kontrolerem np jak ten przerobiony z reefmaxa lub w opcji lepszej przez BT ale wersja oprogramowania maksymalnie okrojona. Myślę że takie lampy były by w kręgu zainteresowań 98% akwarystów morskich

tzn totalna prostota : podłaczam ustawiam czas aktualny programuje start moc tempo rozjasniania i sciemniania dla nieb i białego swiatła potem moonlight do rana itd. - czyli totalna głupawka bez bajerów.

wazne aby była estetyczna obudowa łatwosc montazu intuicyjna obsługa i pomijajac wagę radiatora lekka i zasilacz na kablu do ukrucia w szafce lub za akwarium gdzieś.

pozdarwiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała uwaga na temat soli i cyrkulacji: jeżeli myślisz nad Tropic Marine Bio-Actiff to zdecydowanie sobie daruj tę sól, jest zbyt bogata,żeby solić nią świeże akwarium. Na początek powinieneś wybrać coś z tandemu: Instant Ocean - Reef Crystals.

2xTunze 6025 może być trochę za mało, moim zdaniem lepiej 6025+6045, tym bardziej,że nowe 6045 mają już regulację przepływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

odnośnie soli - dzieki za info oczywiście nie BIO tylko standardowa , ewentualnie PREIS

odnośnie cyrkulacji - też myślałem o 6045 tych nowych z regulacją ale 2 pompki za ponad 700zł troszkę dużo

i nie chce uniknąć efektu pralki - chociarz przy dojrzewaniu moze być przydatne.

Dlatego śledzę wątki ludzi ktorzy kupili te nowe JVP 2500l/h ok 3-5W co przypominaja Koralie

śa tanie i zastosowanie 3 x 2500L/h napewno zaowocuje brakiem martwych stref w baniaku.

wiem ze dział początkujących jest dla takich nowicjuszy jak ja

natomist eksperci też tu zagladają : prosze o komentarz samego SETUP-U

i ostatnie pytanie: wielu zapewne słuszało o wątku akwarium KIVI którego zbiornik łamie wszelkie zasady

tzn zbiornik z mała ilościa swiatła, odpieniacz pracujacy okresowo lub długie braki no i wisienka na torcie KRANÓWKA

mieszkam w Warszawie na Bródnie - dlatego mam blisko do Erybki , z karnu leci mi dość twarda i klarowna woda, wiem ze bedzie plaga cyjano, dino i okrzemków ale skoro komuś udało sie prowadzenie tak zbiornika - moze i mi sie uda.

Od razu zaznaczam - nie jestem sadystą i nie chcę krzywdy dla moich przyszlych podopiecznych

oraz wolałbym niemieć słonego błotka.

wiem ze podstawą jest dobra skała i ustabbilizowanie cyklu azotowego , dlatego warto robić wszystko powoli sprawdzając i obserwując i najlepiej kupic skałe ze skelpu a ewentualnie część wody użyć z działajacego zbiornika aby pomóc dojrzewaniu - czy stosowanie potem do podmian wody solonej ale nie po RO DI bedzie aż tak niebezpieczne ?

czy od razu postawić zbiornik na takiej wodzie tzn słonej kranówce aby dorzał - czy ktoś ma doświadczenia na tym polu.

prosze o odpowiedź

pozdrawiam

Piotr Pawelec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego dobra osmoza kosztuje nie całe trzysta złotych, koszt użytkowania prawie zerowy, przy tych wszystkich wydatkach na akwarium.

Jak zalejesz kranówą i wywali Ci się pełno glonów to będzie lament i pytanie na forum, co mam teraz zrobić? Wiesz co wszyscy Ci poradzą?biggrin.gif

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Setup jako tak masz ok, dobry odpieniacz,odpowiednia grzałka. Jeśli chcesz JVP to pamiętaj, że to co podaje producent nijak ma się do realnej wydajności, więc pompy 2500l/h mogą okazać się za małe, ale to wyjdzie w praniu.

Co do kranówy, to że komuś się udało nie oznacza ,że w każdym baniaku się uda, jeśli Ci się nie uda to co ?? start od początku ??

RO+DI kosztuje około 250-350pln, moim zdaniem na tym zdecydowanie nie warto oszczędzać.

Sól: preis też na początek może być za mocny, zdecydowanie na początek polecam to co pisałem wcześniej, a preis później jak już będziesz miał jakieś korale, które wykorzystają skład tej soli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi