rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 Czy ktoś się orientuje na jakim układzie zrobiony jest driver MR2002V? Niestety producent się nie chwali a w necie jakoś mi się nie udało znaleźć info. Na forum Leszek i Lubusik generalnie chwalą rozwiązania na układzie MBI665x. Znalazłem coś takiego produkcji chińskiej oparte na MBI6651 cenowo praktycznie to samo co z MR Elektronik i ciekawi mnie które rozwiązanie jest lepsze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 Ja tam na MBI nie narzekam - bardzo fajne i co najważniejsze TANIE JAK BARSZCZ kostki. MRElektronik też jedzie na MBI6650/1 i po prostu szlifuje flexem układ żeby nie dało sie oczytać oznaczeń - http://allegro.pl/za...1830387823.html to jest na bank ta kostka. a tu masz nieco taniej http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17021 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 (edytowane) Faktycznie te z Maritexu tańsze - tylko trzeba by się z nimi dogadać, żeby ustawili je na 1000mA a nie na 810mA jak mają w opisie. EDIT: jednak się nie da - max. prąd ustawiany jest zworkami więc mamy tylko do wyboru 3 różne ustawienia :-( a szkoda bo zdecydowanie taniej niż z MR Elektronik. Edytowane 20 Wrzesień 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 kupujesz rezystory 0.1R wywalasz te które są zamontowane i wstawiasz 0.1ki - i masz 1A driver. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 generalnie mbi to fajna kostka , dlaczego ?? - są tanie tak jak pisał Leszek - jak masz podstawowe narzędzi i odrobinę wprawy , zlutujesz je sam (Leszek przedstawiał tutaj na forum projekt płytki można ją wykonać samemu , lub zamówić w firmie ) - mała ilość elementów zewnętrznych - posiadają zabezpieczenia , które w dużej mierze chronią układ z minusów to tylko prąd do 1A o tych chińskich driverach , na większe prądy była już dyskusja na tym forum , Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 jednym słowem same zalety. Wadę znam tylko jedną. Jeśli masz do drivera kabel z wtyczką, a w tej wtyczce są przewody zwłaszcza +24V Masa i PWM, a na końcu tego kabla podłączony jest pracujący zasilacz - to w momencie podłączania tej wtyczki do drivera jest 99% szans że dostaniesz ukladem MBI w twarz.... One po prostu nie tolerują sytuacji w której przewód masowy nie styka dobrze a prądowy i sterujący są podłączone. Ewakuują się wtedy z płytki z hukiem do krainy wiecznych elektronów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach