Skocz do zawartości
rpp

Driver z MR Elektronik vs Chiny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje na jakim układzie zrobiony jest driver MR2002V? Niestety producent się nie chwali a w necie jakoś mi się nie udało znaleźć info.

Na forum Leszek i Lubusik generalnie chwalą rozwiązania na układzie MBI665x.

Znalazłem coś takiego produkcji chińskiej oparte na MBI6651 cenowo praktycznie to samo co z MR Elektronik i ciekawi mnie które rozwiązanie jest lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na MBI nie narzekam - bardzo fajne i co najważniejsze TANIE JAK BARSZCZ kostki. MRElektronik też jedzie na MBI6650/1 i po prostu szlifuje flexem układ żeby nie dało sie oczytać oznaczeń - http://allegro.pl/za...1830387823.html to jest na bank ta kostka.

a tu masz nieco taniej :)http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17021

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie te z Maritexu tańsze - tylko trzeba by się z nimi dogadać, żeby ustawili je na 1000mA a nie na 810mA jak mają w opisie.

EDIT: jednak się nie da - max. prąd ustawiany jest zworkami więc mamy tylko do wyboru 3 różne ustawienia :-( a szkoda bo zdecydowanie taniej niż z MR Elektronik.

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupujesz rezystory 0.1R wywalasz te które są zamontowane i wstawiasz 0.1ki - i masz 1A driver.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie mbi to fajna kostka , dlaczego ??

- są tanie tak jak pisał Leszek

- jak masz podstawowe narzędzi i odrobinę wprawy , zlutujesz je sam (Leszek przedstawiał tutaj na forum projekt płytki można ją wykonać samemu , lub zamówić w firmie )

- mała ilość elementów zewnętrznych

- posiadają zabezpieczenia , które w dużej mierze chronią układ

z minusów to tylko prąd do 1A

o tych chińskich driverach , na większe prądy była już dyskusja na tym forum ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednym słowem same zalety.

Wadę znam tylko jedną. :D Jeśli masz do drivera kabel z wtyczką, a w tej wtyczce są przewody zwłaszcza +24V Masa i PWM, a na końcu tego kabla podłączony jest pracujący zasilacz - to w momencie podłączania tej wtyczki do drivera jest 99% szans że dostaniesz ukladem MBI w twarz.... One po prostu nie tolerują sytuacji w której przewód masowy nie styka dobrze a prądowy i sterujący są podłączone. Ewakuują się wtedy z płytki z hukiem do krainy wiecznych elektronów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi