maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2011 (edytowane) Witam, miałem akwarium 450l ale z powodów rodzinnych musiałem się jego pozbyć. Miesiąc temu załorzyłem akwarium 96l po dwóch tygodniach dodałem sps i po tygodniu zaczeły atakować mnie okrzemki. Na początku myślałem, że to oświetlenie jest za nisko lub, że zadużo żarcia daje rybom, ale mineło 1,5 tygodnia a okrzemki nadal są i niewiem co mam robić? Odpieniacz- Blau scuma 400 Oświetlenie- 2x 39 w Cr.- jvp 102 Filtracja - Reef Eco Phos i Reef Eco Carb( 100mlpierwszego i drugiego) 15kg skały 7kg żywego piachu ryb dużo 6x chromis virdis, 2x Chrysiptera parasema, 1x Amphiprion frenatus parametry: No3- 5 No2-0,4 Po4- 0,25 Ph- 8,1 Gdy wkładałem sps woda miała idealne parametry. Skałe musiałem ożywiać ale dwa miesiące leżała w pełni sprawnym zbiorniku z żywą. Woda z tej 450l. Gdzie popełniłem błędy i jak mogę naprawić? pozdrawiam i proszę o pomoc Edytowane 16 Wrzesień 2011 przez maxym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2011 Masz sps-y w akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2011 Tak, napoczątku były piękne i gdy tydzień się nimi nacieszyłem to wlazło to i koniec, mam nadzieje, że z połowa wytrzyma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybsonik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2011 (edytowane) parametry: No3- 5 No2-0,4 Po4- 0,25 Ph- 8,1 no raczej przy takich parametrach sps nie wytrzymają. Masz osmozę i di ? Jak tak to jaki jest wynik? Kup to http://www.aquariumsklep.pl/wklad-sera-marin-silicate-clear-500-g-p4745.html i dozuj bakterie bo zaczęło ci się dojrzewanie. O widzę kolega z Marek, jak coś to możemy się spotkać i pogadać. Edytowane 16 Wrzesień 2011 przez grzybsonik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2011 Tak, tylko dlaczego dojrzewanie zaczyna się po miesiącu i jeszcze na wodzie i skale z czynnego zbiornika. Gdy sps wkładałem to parametry były zaskakująco idealne. Mam ro/di przed założeniem zbiornika wymieniłem filtry i żywicę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2011 (edytowane) skała i woda z dojrzałego zbiornika nie zawsze dają efekt szybszego dojrzewania, istotną rolę odgrywa na pewno jak długo skała znajdowała się poza wodą, nim ponownie znalazła się wodzie, jaka była temperatura przegrzanie/przechłodzenie, czy wylądowała w świeżej solance, i jak o nią dbał poprzedni właściciel. Ślady po miękasy lub niefoto typu Tuba będą wskazywały na słabą cyrkulację i syfek w skale który będzie się uwalniał i psuł parametry wody. Co do wody podobnie woda po 12 h bez ruchu to martwa woda przegrzana /przemrożona podobnie ps co do psucia paramentów po miesiącu czasem system nie zaskakuje a ryby na start to kiepski pomysł który paradoksalnie wydłuża dojrzewanie. Dobre parametry w akwa nie oznaczają że możemy wpuścić cało ławicę ryb, góra dwie ryby się dodaje i obserwuje testami jak system to znosi ale nie na drugi dzień tylko po tygodniu, dwóch a dopiero potem jeśli ok następne a nie na hura Edytowane 17 Wrzesień 2011 przez juko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2011 Ryby były z mojej 450 i koralowce nie miałem co znimi zrobić, skała była kupiona w erybce, po wygotowaniu leżała przez dwa dni w ro/di. Dobra wiem przynajmniej co mam robić, tylko czekać na koniec dojrzewania. dzięki za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaWroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2011 płucz mrożonki ... skała była kupiona w erybce, po wygotowaniu leżała przez dwa dni w ro/di Coś Ty z tą skałą robił ... żywą skałę kupiłeś czy co to było, w jakim celu ją gotowałeś ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2011 Ze skałą to była długa historija. W baniaku jest 3/4 żywej skały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Wrzesień 2011 Ja się nie dziwię, że słabe parametry, masz po prostu dojrzewanie i okrzemki nie są tu problemem, jest to tylko skutek twoich chaotycznych działań... 1. lej bakterie, 2. odpieniacz na mokro, 3. absorbery+węgiel 4. czekać czekać czekać aż parametry się ustabilizują aha i 9 ryb w 96 litrach to jest po prostu jakiś żart - oddaj chromisy bo one się męczą w tym zbiorniku, zwłaszcza że jest ich 6, a wbrew pozorom rosną dość duże. Przy takiej ilości ryb nigdy nie utrzymasz dobrych parametrów. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Wrzesień 2011 (edytowane) po pierwsze nie rozumiem miałeś 450 to skały powinno być aż natto jak przenosiłeś się do setki, po drugie poco dokładać żywą skałę jak miałeś zamiar ją gotować, moczyć w ro ps przy Vodce i przewymiarowanym odpieniaczu może by dało radę ale system musi być dojrzały atak to jak radzi tomiooo ubierz ryb, bakterie itd. Edytowane 18 Wrzesień 2011 przez juko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach