JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Witam Szukałem w necie ,i znalazłem tylko to. akwarysta.spidernet.pl/printview.php?t=260&start=0&sid=278570afb928f94b940ba113164e87e6 Ma ktoś może inną? B.proszę o pomoc . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 W czym problem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Witam @ slawomirdyl Mało co kumam , może jest jakaś inna instrukcja (bardziej zrozumiała) jutro będę kalibrował elektrodę, oraz programował nastawy , i nie jestem pewien , że sobie poradzę. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Kalibrujesz do morskiegoi czy holendra ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 @slawomirdyl Kalibruje do morskiego , mam płyny ph.7 oraz ph.9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2011 Dałeś radę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2011 Witam Nie mogę skalibrować , ponieważ elektroda wyschła , leżała od paru lat razem z Lajonem .Mam płyn R-v do elektrod odniesienia , jutro napełnię elektrodę i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2011 Wywal tą elektrodę już się nie przyda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2011 nie tak hop....Jest jeszcze nadzieja. Jeśli masz elektrolit to ja bym spróbował najpierw tą elektrodę nawodnić - na dzień, dwa do buteleczki z RO, tak żeby poziom wody sięgał ponad łącznik elektrolityczny. Łącznik to taki malusieńki korek z ceramicznego spieku osadzony u dołu elektrody na bocznej ściance. Może być jeden lub więcej w zależności od typu elektrody. Jeśli elektroda leżała na sucho, to na bank wyciekający przez łącznik elektrolit wykrystalizował i go zatkał. Tak że moczenie w RO może pomóc - dobrze by było w gorącej (ale max 70*) i od czasu do czasu wstrząsnąć, zamieszać, Po tej operacji wymiana elektrolitu odniesienia - zwykle jest to 3 mol wodny roztwór KCL - nie wiem jak dzisiaj bo siedziałem w tym temacie z 10 lat temu, ale kiedyś załatwiałem to za grosze u pewnej ładnej aptekarki Wyciągasz z elektrody stary roztwór, przepłukujesz wnętrze wodą RO, osuszasz i zalewasz nowym elektrolitem. Wynik reanimacji zależy od 2 rzeczy - od drożności łącznika (łączników) i kondycji membrany ale nie zrobisz tego w godzine - daj sobie na to dzień, dwa. Jesli nie masz czasu / cieprpliwości to do sklepu po nową. BTW - każdą nową elektrodę tez należy nawodnić przez kilka godzin przed użyciem.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach