Skocz do zawartości
mari00sh

Czy ten filtr jest ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek, po Coś go tam wkładał??? :D:o:D

hahahahah no masz rację :D Ale moim zdaniem TDS nas ogłupia :) I warto nie zwracać na niego uwagi czasami oczywiście, a zerkać na akwarium :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, trafiłem na allegro tani filtr RO+DI ale problem w tym że jest tani i chciałbym poznać wasze zdanie czy to w ogóle się nada...

Do obejrzenia tutaj:

http://allegro.pl/os...1781608475.html

Żeśmy koledze namontali troszkę w głowie :teehee: a teraz tak normalniej :D

Nie przejmuj sie takimi opiniami, filtr jest OK bywają fajniejsze ale tym się nie martw na początek będzie OK nie musisz się martwić. I nie słuchaj nas bo my już znajdziemy dziurkę w całym :D pamiętaj że czasami prefiltry trzeba wymienić Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no... dlatego piszmy co dokładnie robimy a nie tylko że miało się membranie i działała 4,5roku... bo nikt nie jest jasnowidzem, a początkujący - szukający porady, mogą uznać że taki zestaw, na samym vontron'ie wystarczy, zwłaszcza jak pisze doświadczony akwarysta :) (@blue - pisz dokładniej jak radzisz :) )

p.s. @slawomirdyl - . Sławku, ja pierwsze moje morskie (15 lat temu) na kranówce prowadziłem, bo osmoza kosztowała tyle co mały samochód:) Nie twierdze że to było fajne (bo nie było - ruletka) ale miekasy, lps'y i rybki dawały rade:) (ale obecnie bez RO nie wyobrażam sobie akwarium - dzięki RO jest o wiele łatwiej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest łatwiej ale to nie reguła są rejony w polsce albo inaczej inne ujęcia i się da prowadzić akwarium morskie ale jak Ci się wydaje można określić parametry wody na podstawie testów tzw domowych ? Pewnie że damy radę to tylko kwestja intuicji i obserwacji, sam mam RO i inne bajery świata i też nie myślałem o prowadzeniu akwarium bez RO a pomimo tego widziałem na włsne oczy akwaria na kranuwie i faktycznie nie było jakiś super ale działały bez RO. Sam byłem zdziwiony ale to działa. Ale masz rację ja bym nie ryzykował :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie:) dlatego nie oszczędzamy, tam gdzie oszczędzać się nie da (woda to podstawa), tylko zanim zrobimy morskie akwa, to zbadamy wodę, przed i po naszej RO, np. w najbliższej stacja wodociągowej, lub firmie co takie badania wykonuje. Później patrzymy na wyniki i już wiemy co dać przed RO i po... solimy akwa i mamy o jeden (wodny - najważniejszy) problem mniej:)

Tak, wiem, parę złotych więcej, ale czyż nie powinien tego każdy morszczak zrobić?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tam wierze że chłopak poczytał dużo na forach i wie że każdy ma nadzieje że jego zbiornik będzie prowadzony proeco i oglądniemy śliczne zdjęcia. A za jakiś czas dostanie TOTMa i wszyscy mu pogratulujemy:) bo widać na forach zagranicznych, że Polacy przodują:)

p.s. zbadaj wodę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pociągnę jeszcze temat, jaka żywica jest najlepsza do celów akwarystyczno-morskich ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi