Skocz do zawartości
mari00sh

Czy ten filtr jest ok?

Rekomendowane odpowiedzi

membrama VONTRON... nigdy o tym nie słyszałem. Kup z membramom firmy FILMTEC aby uniknąć przykrych niespodzianek w przyszłości.

To podstawowy sprzęt każdego akwarysty morskiego, więc nie powinno się na nim oszczędzać.

Ale zrobisz jak będziesz uważał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz miejsce to zainwestuj w filtry w obudowach 10" a nie liniowy taki jak z Twojego linka. Docelowo koszt utrzymania wyjdzie niższy (wkłady filtracyjne dużo tańsze niż te z osmozy liniowej). Dodatkowo masz o jeden stopień filtracji więcej.

Oczywiście do tego musisz dokupić filtr na żywicę i podpiąć go już za membraną.

Tylko nie kupuj w sklepach akwarystycznych bo narzut na takie filtry jest chory (50% drożej niż w sklepach specjalistycznych z filtrami - za taki sam produkt żeby nie było).

Tu masz np. filtr za niecałe 220zł:

http://waterpure.pl/index.php?p1018,fro4-aq-f-osmoza-akwarystyczna-75gpd

ten sam filtr w sklepach akwarystycznych kosztuje 315-320zł (pozostawię to bez komentarza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr będzie i tak w łazience to miejsce się znajdzie ;) dzięki za linka! czytam coraz więcej w temacie i wszystko zaczyna się klarować. Dzięki za linka!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera a już miałem filt z pierwszego linka kupować , ale czy dla mnie opłaca się kupować osmozę w 10" ?? tygodniowo bede potrzebował max 10 litrów ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lubusik - membrany generalnie masz 50 albo 75GPD (mowa o tych najbardziej popularnych). Jeśli chodzi o samą wydajność to nie ma większego znaczenia czy jest to filtr liniowy czy w obudowach 10".

Plusem 10" jest to, że wkłady zazwyczaj dajesz w kolejności 5u -> węgiel -> 1u -> membrana. W liniowych jest tylko jakiś wkład mechaniczny (raczej nie podają jaki) i później węgiel i membrana. Z tego co gdzieś się doczytałem to po węglu dobrze jest dać jeszcze jakiś mechaniczny bo niestety węgiel potrafi "śmiecić" i łatwo jest zapchać membranę.

Przy 10 litrach na tydzień to faktycznie trzeba mocno przemyśleć temat - może masz w pobliżu jakiegoś morszczaka i taniej wyjdzie po prostu kupować wodę?

Z drugiej strony kiedyś pewnie powiększysz baniak i wtedy dobry filtr będzie jak znalazł :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slawomirdyl a co masz na myśli pisząc o ograniczniku? Dla mnie to integralna część filtra RO więc nawet o tym nie wspominałem. Tak samo o zaworze na wejściu.

Ogranicznik jest zarówno w filtrach liniowych jak i tych w puszkach 10". Zależy wyłącznie od wydajności osmozy. Poprzednio miałem liniowy 75GPD i ogranicznik miałem 420 - teraz mam 10" 75GPD i taki sam ogranicznik.

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym słowem nie warto oszczędzać na filtrze ;)

Swoja droga zastanawiam się, ile tygodniowo może mi parować z 90 L ?

Akwarium otwarte na LEDach, pokój po zacienionej stronie więc raczej nie będzie potrzeby dodatkowego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera a już miałem filt z pierwszego linka kupować , ale czy dla mnie opłaca się kupować osmozę w 10" ?? tygodniowo bede potrzebował max 10 litrów ??

W tajemnicy powiem Ci, że mój licznik wody nie kręci się przy robieniu osmozy, a używam jej dziennie po 10l ..... ryby prawie (know why) szczęśliwe, czajniki czyściutkie, woda cool :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slawomirdyl a co masz na myśli pisząc o ograniczniku? Dla mnie to integralna część filtra RO więc nawet o tym nie wspominałem. Tak samo o zaworze na wejściu.

Ogranicznik jest zarówno w filtrach liniowych jak i tych w puszkach 10". Zależy wyłącznie od wydajności osmozy. Poprzednio miałem liniowy 75GPD i ogranicznik miałem 420 - teraz mam 10" 75GPD i taki sam ogranicznik.

Aby uzyskać naprawdę czyściejszą wodę ogranicznik jest potrzebny nam do przepływu im więcej wstrzymuje przepływ tym woda jest cystrza blokuje ciśnienie w standardowych osmozach sprzedawanych najczęściej mamy do czynienia z 300 jeżeli mamy do czynienia z membraną 75 gpd to uzyskujesz bardzo dobre wyniki. Czasami bywa tak że woda w innym rejonie kraju potrzebuje troszkę mocniejszej filtracji a czasami kranówka wystarcza. To tak ogólnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ww membranę VONTRON 4,5 roku i jeszcze by pochodziła. Odciek 003 po 4 latach użytkowania membrany. Jeśli jest org USA to polecam, albo FILMTEC :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

membrana firmowa, koszt 100-180zł (w zależności gdzie się kupuje)... ślepa wiara w TDSa... koszt życia w akwarium MAJĄTEK... więc nie wiem czy warto ryzykować i 4 lata na jednej membranie jechać. Bo jak to mówią... "są dwa uda, jednemu się uda, drugiemu się nie uda"...

Ale @blue.wave zna się na wodzie, więc nie chciałbym podważać jego słów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta prawda, są dwa uda :D

Bardzo ważne, żeby na membranę szła jak najczystsza woda, wtedy wytrzyma wiele lat. Osobiście przed membraną mam założony profesjonalny filtr ceramiczny przepuszczający tylko związki rozpuszczalne. Fajna sprawa, bo jest praktycznie wieczny- wystarczy przy wymianie np. żywicy przepłukać osady w RO i jest jak nowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już podchodzę inaczej do tego tematu :D i ATARI i blue.wave mają rację :P jak mi padły korale :D teraz mam w innej części ciała TDS i tak sobie pomyślałem że raz do roku wymienię cały zestaw bo to koszt jednego ładnego korala a spokuj wieczny B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi