Skocz do zawartości
JerzyB.

Lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

myślę że nie potrzeba 1w/1L wody

czy to dla miękkich czy to dla twardych

ale to jest kwestia dla ludzi którym obojetnie czy licznik kręci sie słabo czy jest wir :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodek - nie nie jest.- Nie chcę żeby powstał kolejny mit że jak ledy to 1w/L bo to nieprawda. Ja tylko napisałem że w przypadku możliwości zmniejszenia mocy ledów elektronicznie możesz (przesadzam absurdalnie) wsadzić 100W ledów do 54L zbiornika i skręcić je na 10% mocy i pomijając koszty zakupu - nie ma żadnych problemów, nawet tych z za dużą mocą. Tylko tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, czy użytkownicy twojej lampy uzupełniają oświetlenie swoich zbiorników świetlówkami aktynicznymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak można odpowiednio dobrać ilość światła , czym się kierować w doborze ilośći mocy led-ów ( od strony technicznej) wiadomo zapotrzebowanie jest różne dla różnych gatunków zwierząt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dominik - możesz coś bliżej napisać o lampie MK?? (MK co to za lampa) - jaki wymiar ile led, jaki zbiornik, tak z czystej ciekawoiści pytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel który aktualnie ma ją u siebie nad akwarium 300l, zmienił z 2X150hqi + 2 świetlówki led. Ma ustawione jak napisałem wyżej, czyli RB70%, B70%, W65% i jest identycznie doświetlone akwarium. Lampa ma 200W. Moim skromnym zdaniem bez sensu się bawić w robienie DIY led, skoro koszta są dość duże, a samemu wbrew pozorom nie tak łatwo to zbudować. Wiem bo próbowałem. Pomijam oczywiście brak walorów estetycznych:)

Moja opinia jest taka, że lepiej kupić gotowca. Czy to PS czy MK. Oba produkty są dobre, oba widziałem. Jednak prometeusz MK jest mocniejszy i ładniej świeci, moim skromnym zdaniem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek - i tak i tak. Są tacy którzy twierdzą że dołożenie T5 (do tego każdy ma jakieś swoje typy konkretnych rurek) powoduje wyciągniecie ze światła "wszystkiego czego oczekiwali", inni z kolei twierdzą że same Ledy dają im satysfakcje a już zwłaszcza jeśli pobawią się ustawieniem balansu kolorów. Ja myśle że to zależy w dużej mierze od personalnego odbioru akwarium na wygląd dlatego obawiam się że nie dam Ci precyzyjnej odpowiedzi.

MK - Dominik skrócił nazwę - chodzi o Prometeusza w rożnych wersjach. Przy czym wersje te różnią się obudowami i wyglądem - ledy od początku mamy te same poza pierwszymi 40toma płytkami gdzie biały bin XP-G był 1T, późniejsze i obecne wszystkie płytki na białych 0C lub rzadziej 0B. MK1 to był ten pierwszy grubas " FatBoy"-em zwany, potem ten płaski "parapet" MK2 no i za chwile będzie MK3 którego projekt jest w mojej galerii.

Włodek ile ledów, jak przeliczać - no W/L to jest zdecydowanie nieprecyzyjna wartość, bardzo myląca bo zauważ że ledy idą do przeodu i tego światła z 1W mamy przy nowoczesnych ledach coraz więcej. Mało tego kiedyś przy ledach słabszych utarło sie że 0.5W/L starcza z zapasem, dzisiaj ledy 3x sprawniejsze a mówi sie o 1W/L - kurna wyścig zbrojeń albo nam naród ślepnie..... Do tego dochodzi rozłożenie ledów nad lustrem wody, ich rodzaj, barwa... Każda lampa inaczej pracuje - w Prometeuszu wiem że na każde 80cm długości "normalnego" baniaka dajemy 1 sztukę, a ludziska se regulują jak chcą kolor.... Chyba Skazany jesteś Włodek na potężny research i wyciąganie średniej,. albo na budowę lampy zaczynając od tych 100W na całości i decydowaniu dokładamy albo nie po wstępnych oględzinach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem użytkownikiem lamp BP od ponad roku (teraz to ponad 1.5, przerobiłem wszystkie modele od 100 Wdo 200W ) i z moich obserwacji wynika, iż im mocniejsza lampa tym lepsza. Stosowanie przeliczników W/L, tak jak już wyżej zostało to napisane, jest bardzo mylące. Potęga lamp LED tkwi w możliwości ich programowania tj. ustawiania cyklu świecenia (HQI i T5 nie ma tego w takim stopniu), a to przekłada się na rachunek za energię elektryczną.

W sumie to nic nowego nie napisałem bo Główny Nadprądowy to doskonale wyjaśnił, przykład o Porsche wszystko tłumaczy.

Pozdrawiam z daleka

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie efekty jak utrata koloru, diametralna zmiana koloru itp? Nie mówię tu oczywiście o umieraniu, bo SPSy rosną pod tym jak szalone ale z kolorami może czasem być niespodzianka i to niestety przykra :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd Kolega ma takie dziwne informacje, może jakieś przykłady. U mnie takich przykrych niespodzianek nie było, a jak się poczyta to kolor koralowców bardzo zmienny jest i zależy od bardzo wielu czynników oraz gustu właściciela.

:thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja monitora jest takim przykładem (i z tego co wiem rpp ma podobny problem), ale może to po prostu nadmiar światła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to nadmiar światła. Ja wykorzystuję tabelę PAR i lampy z pełną mocą świecą tylko przez 2 godziny dziennie. Od 0900 do 1100 jest wschód słońca, 1100-1300 nadciągają chmury, 1300-1500 pełnia słońca (tani prąd, druga taryfa), od 1500 do 2200 następuje powolny zachód słońca, i wszyscy są szczęśliwi. Koralki mają kolorki, a ja za oświetlenie 960ltr zbiornika płacę ok.150zł miesięcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2 lampy BP 110 W nad zbiornikiem 150x57x57 ... i wydaje mi się że jak dla SPS'ów to za mało.

Te które stoją pod samą lampą mają się dobrze ale te które już bardziej z boku czy niżej wyglądają średnio, słabiej rosną lub wcale i nie mają kolorów a wręcz są brązowe.

Zastanawiam się nad dołożeniem 2 świetlówek po 54W lub wymianą lamp na mocniejsze, ale to drugie raczej ze względu na koszty jest mało realne.

BTW ... ktoś coś wie na temat dostępności i cen lamp ReefTech ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek56: rzuć jakieś info o tej tabeli PAR. Ile PAR dajesz na chmury itp. Wdzięczny będę :) i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Minęło już trochę czasu od napisania pierwszego postu ,więc pora na uaktualnienie. Kupiłem radiator. oraz zasilacz

www.piekarz.pl/?page=offer&item=2117 długość 80cm.

elight.com.pl/zasilacz-led-sp-320w-24vdc-p-2142.html

Następnym zakupem będzie

aqualed.pl/product.php?id_product=23 szt.9

aqualed.pl/category.php?id_category=5 szt.4

aqualed.pl/product.php?id_product=24

Chcę też kupić dwa wentylatory do chłodzenia , i tu dylemat bo nie wiem jakie , by były bardzo ciche i stosunkowo duże gabarytowo.

Bardzo proszę o link do wentylatorów , oraz o komentarz do ww. zakupów .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi