Skocz do zawartości
JerzyB.

Lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W niedalekiej przyszłości odpalę zbiornik, jak w temacie , i jako oświetlenie chciał bym mieć LED. Lampe chcę zrobić sam , lecz problem w tym , że nie wiem jak się za to zabrać .Na początek chce kupić radiator , oraz diody . Może mi ktoś z forum podpowie , jaki radiator będzie odpowiedni ,jakie diody , ile , oraz gdzie to można kupić. To na razie wszystko co by mnie obecnie interesowało . Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo przeszukaj dział DIY a znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi:)

np. radiator kupisz w www.piekarz.pl

ledy www.rgblighting.pl

...wsio było opisywane:)

powodzenia i opisz nam co zmontowałeś:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki duży ma być zbiornik, jaką mocną chcesz tą lampkę robić.... ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

Zbiornik 100X60X60 pod LPS i SPS .

@ dominik

Jakie te diody , i ile?

Który radiator?

Edytowane przez JerzyB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie (ktoś może mieć inne zdanie) - 100x60 = 240W w ledach Cree XPG + Cree XPE Royal Blue. po 40 sztuk, Radiatory typu A6023 lub A4291, ze 2 wentylatory 120mm, drivery 1A+ zasilacz, lub stado zasilaczy prądowych.... śrubki nakrętki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewentualnie A5724 , każdego z tych radiatorów 80cm wystarczy aby ładnie rozlożyć diody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzięki za informacje , chcę się jeszcze upewnić, czy takie diody mam kupić.

XP-G R5 Z PŁYTKĄ MCPCB START ZIMNA -40szt.

XLAMP XP-E ROYAL BLUE MCPCB STAR -40szt.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEŚLI............... chcesz zrobić 240W to owszem tak jak napisałeś.

Rozważ tylko kwestie zasilania, bo jak widzę większość projektów DIY rozbija się nie o diody, bo z tym jest najmniejszy problem, ale o drivery i sterowanie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Mam baniak o dokładnie takich rozmiarach. Dokładniejszy opis tu: http://nano-reef.pl/topic/36529-360l-z-poznania/

Mam nad nim ok 300W w ledach, zachowałem ratio 2:1 RB/CW. Czyli 32sztuki CW i 64 RB.

Dodatkowo są jeszcze świetlówki, żeby poprawić wybarwienie korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@loccutus Jak będę miał diody, oraz radiator będę myślał o kupnie zasilaczy. Czy takie , jakie Ty proponowałeś na tym forum będą dobre?

Zasilacz /elight.com.pl/zasilacz-led-sp-320w-24vdc-p-2142.html

Diwery /www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/11244 - 12 szt.

Nie mam pojęcia , czym to będę sterował, a chciał bym mieść możliwość ściemniania , oraz odwrotnie . Myślę,że mi pomożecie.

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy jedziecie z tą mocą ? Zastosowanie takiej ilości led jest potrzebna dla bardzo wymagających korali. Może kilka osób ma w polsce takie korale. LED ma dać oszczędności a nie wymiana źródła światła bo to pomysł do bani. Jeżeli mam np 250 HQI i dopalam T-5 to po co mi LED o mocy podobnej. Co zyskujemy ? Oczywiście na wymianie ale kiedy to się zwróci ? Moim zdaniem zdaniem przy miękich i LPS-ach to ma sens a nie przy twardych i jeszcze zastanawiamy się co jest powodem że nam padają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, bo ty zaraz zakładasz ze jak mam 200W w ledach, to świecę nimi na MAX mocy....Pytanie: Jeśli kupisz sobie Porsche to czy MUSISZ jeździć nim 280 na godzinę po wszystkich drogach? Otóż nie, nie musisz ALE możesz. To robi różnicę. Dzisiaj może i 100W (przykład) wystarczy, ale strzeli ci do głowy zmiana obsady i ... (_:_) a w takim jak proponuje podejściu, to nie dość że ZAWSZE masz komfort zwiększenia mocy bez wydawania kasy, a co wiecej, nie korzystając z tej mocy, twoje diody mają lżej i posłużą ci dłużej. JEDYNY minus to wieksze koszty na start, ale oprócz tego same plusy - zwłaszcza że lampy led nie kupuje się na rok czy 2 lata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@slawomirdyl Akwa. 360 l.czyli 360W tradycyjne oświetlenie (HQI , świetlówki ) a jak się to ma do LED ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@slawomirdyl Akwarium jest dopiero zaplanowane (poprzednie zlikwidowane}planuje LPS oraz SPS.

@loccutus Czy wymienione zasilacze będą dobre ?

@thomash666 Piękne akwarium mam nadzieje, że moje ,też takie będzie.Jakimi świetlówkami doświetlasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie jak to się ma przy ledach ?? 1L = 1W led? nie zależnie co chcę trzymać ?? wiadomo, że przy np miekkich nie będe świecił na 100% - jeżeli jak kolega loccutus wspomniał o możliwośći skręcania mocy czy przelicznik 1W / 1L jest trafnym odniesieniem doboru mocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi