Skocz do zawartości
luft

Apel SALIMETR ostrzeżenie

Rekomendowane odpowiedzi

Majac do dyspozycji 2 profesjonalne refraktometry przetestowałem wiele salimetrów spławikowych różnych: marek oraz typów.

Jakież było moje zaskoczenie, że ok. 95 % przebadanych salimetrów wykazywało odchyłkę od rzeczywistego zasolenia. Rekordzista odchylał o 7-8! - łatwo policzyć co się stanie, gdy "nieskalibrowany" salimetr wskarze 1,018 (gdy faktycznie jest 1,025). Nieświadomy morszczak podwyzszy zasolenie i przekroczy nawet 1,030. Także apeluję o sprawdzenie Waszych sprzętów, czy to w sklepie, czy u kolegi, który ma pewny refraktometr. Taka "kalibracja" da Wam jasność i uniknięcie ewentualnych problemów bez konieczności wydawania pieniedzy na nowy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam Aqua Medic spławikowy, jaką ma dokładność ktoś mierzył?

zasolenie mam 1,024

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pewnie twojego nikt nie mierzył :whistling:

mój za to AM muszę trzymać zasolenie na poziomie 1.020,to wtedy mam 1.024 zasolenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to sprawdziłeś? kilka spławików i średnia z nich czy jakoś badałes wode dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pewnie twojego nikt nie mierzył :whistling:

mój za to AM muszę trzymać zasolenie na poziomie 1.020,to wtedy mam 1.024 zasolenia :D

podstawą poprawnosci mierzenia zasolenia soli spławikiem jest świadomość, że:

spławik nie mierzy zasolenia lecz gęstość wody, która jest zmienna w zależności od temperatury wody (odczytywanie zasolenia wody odbywa sie przy pomocy specjalnej tabeli)

Na chłopski rozum podaje swoją wersję "kalibracji" i odczytu ZASOLENIA z salimetru mierzącego gęstość:

- wpierw sprawdzam stosunku np. do skalibrowanego refraktometra jaką odchyłke ma salimetr przy danej temperaturze wody np. 24 stopni C. Jeśli różnica będzie wynosić 3 to do pomiaru salimetrem 1.022 dodajemy 3 i mamy faktyczny wynik. Ale prawidłowy odczyt będzie możliwy wg. powyższych słów tylko przy temp. wody 24 stopni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi