Skocz do zawartości
slawomirdyl

Odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Macie jakiś pomysł dlaczego odpieniacz nie działa ? Azotany skoczyły wszystko jest i było OK nic nie było ruszane, redox niski ok 150 wymiana odpieniacza też nic nie dała, odpieniacz zachowuje się jak bym łapy w nim moczył po kremie.Trwa to już kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki to odpieniacz?

Może winik się "ślizga"?

Mi przychodzi do głowy coś z wodą - podobny efekt ponoć występuje jak się ma chłodziarkę - może coś w tym kierunku?

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hym, a masz dzieci?

Może one wlały jakąs jogobellę z jabłkami dla rybek B)

Nie no serio coś mogły dodać nawet - podpytaj jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno go czyściłeś? CAŁEGO, nie tylko pompę i kubek. Ja kiedyś miałem podobną bolączke... powód był dość banalny. W zwężce, dolot powietrza lekko mi zarósł wapieniem. W komorze odpieniacza ilość powietrza była niby taka sama, "na oko", a jednak nie była. Od tej pory zwężkę czyszczę regularnie(kwasek cytrynowy lub ocet i RO).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się tak dobrze ale u mnie jak wkładam nowe plastikowe elementy do akwarium typu rurki pudełka odpieniacz siada na kilka dni czasem podobny efekt obserwuje jak mi wapń spadnie ale to raczej u ciebie wykluczam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andzrzej sprawdziłem już wszystko, odpieniacz ATK 5483 Gimmingen zawsze zachowywał się normalnie, standardowe czynności wykonane, wymiana odpieniacza nic nie daje testowałem trzy i żaden nie chodzi poziom azotanów skacze między 30 - 50 nic nie ruszane w akwarium, oczywiście nie wspomnę że wszystko poszło z korali. Podmiany zrobine na max czyli 50 % zbiłem azotany o 20, myślałem też o prądzie teraz kąbinuję z podniesieniem wapnia oczywiście wszystkie absorbery w ruchu, teraz poszedł ozonator bo bakterie się skończyły :blink: już jestem zielony nie mam pomysłów. A w sumie chyba żacznę papugi chodować. Troszkę sakazmu ale czasami opadają ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek myślę że powinieneś zacząć opowiadać historię od początku , bo coś musiało być nie tak dużo wcześniej.

To że masz teraz kiepskie parametry to raczej normalne po wywrotce korali .

Cofnij się do czasu jak było ok i opowiedz co było dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, czy przepięcie do wody nie poszło, uziemienie najlepiej z gruntu.

Jak jest o.k, to może jakiś lps puścił gamety, tłuste to jak cholera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jedzenie ? nie zmieniales cos ostatnio ? mi sie kiedys trafila taka partia reefboostera ze odpieniacz sie dwa dni po podaniu podniesc nie mogl ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko co piszecie było sprawdzone wcześniej jescze mnie zastanawia środek do mycia podłogi żonka coś tam nowego kupiła albo smrodzik na komary. A odpieniacz dalej nie chodzi :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi