slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2011 Macie jakiś pomysł dlaczego odpieniacz nie działa ? Azotany skoczyły wszystko jest i było OK nic nie było ruszane, redox niski ok 150 wymiana odpieniacza też nic nie dała, odpieniacz zachowuje się jak bym łapy w nim moczył po kremie.Trwa to już kilka dni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2011 (edytowane) jaki to odpieniacz? Może winik się "ślizga"? Mi przychodzi do głowy coś z wodą - podobny efekt ponoć występuje jak się ma chłodziarkę - może coś w tym kierunku? Edytowane 4 Sierpień 2011 przez Tofik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2011 Odpada sprawdzone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2011 hym, a masz dzieci? Może one wlały jakąs jogobellę z jabłkami dla rybek Nie no serio coś mogły dodać nawet - podpytaj jutro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 dawno go czyściłeś? CAŁEGO, nie tylko pompę i kubek. Ja kiedyś miałem podobną bolączke... powód był dość banalny. W zwężce, dolot powietrza lekko mi zarósł wapieniem. W komorze odpieniacza ilość powietrza była niby taka sama, "na oko", a jednak nie była. Od tej pory zwężkę czyszczę regularnie(kwasek cytrynowy lub ocet i RO). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 Nie znam się tak dobrze ale u mnie jak wkładam nowe plastikowe elementy do akwarium typu rurki pudełka odpieniacz siada na kilka dni czasem podobny efekt obserwuje jak mi wapń spadnie ale to raczej u ciebie wykluczam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 Wszystko wykluczone coś musi się znajdować moim zdaniem w wodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 Sławku, jaki to jest odpieniek ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 Andzrzej sprawdziłem już wszystko, odpieniacz ATK 5483 Gimmingen zawsze zachowywał się normalnie, standardowe czynności wykonane, wymiana odpieniacza nic nie daje testowałem trzy i żaden nie chodzi poziom azotanów skacze między 30 - 50 nic nie ruszane w akwarium, oczywiście nie wspomnę że wszystko poszło z korali. Podmiany zrobine na max czyli 50 % zbiłem azotany o 20, myślałem też o prądzie teraz kąbinuję z podniesieniem wapnia oczywiście wszystkie absorbery w ruchu, teraz poszedł ozonator bo bakterie się skończyły już jestem zielony nie mam pomysłów. A w sumie chyba żacznę papugi chodować. Troszkę sakazmu ale czasami opadają ręce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 Sławek myślę że powinieneś zacząć opowiadać historię od początku , bo coś musiało być nie tak dużo wcześniej. To że masz teraz kiepskie parametry to raczej normalne po wywrotce korali . Cofnij się do czasu jak było ok i opowiedz co było dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 Sprawdź, czy przepięcie do wody nie poszło, uziemienie najlepiej z gruntu. Jak jest o.k, to może jakiś lps puścił gamety, tłuste to jak cholera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 a jedzenie ? nie zmieniales cos ostatnio ? mi sie kiedys trafila taka partia reefboostera ze odpieniacz sie dwa dni po podaniu podniesc nie mogl ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ditus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2011 a zasolenie? może jest za niskie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Sierpień 2011 Wszystko co piszecie było sprawdzone wcześniej jescze mnie zastanawia środek do mycia podłogi żonka coś tam nowego kupiła albo smrodzik na komary. A odpieniacz dalej nie chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach