Skocz do zawartości
b10337138

wieczne dojrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Akwa reefmax zalane ponad 120dni temu wodą z działającego zbiornika. Od początku mam wieczny problem z typowymi dla dojrzewania zielonymi glonami nitkowatymi . Odpieniacz nadwymiarowy :thumbsup: , podmianka co 2 tygodnie 10l, świetlówki były nowe zakładane przy zalewaniu , RO+DI 000ppm. Co może być jeszcze nie tak ? Z ryb pływają tylko 2 błazenki , karmię oszczędnie. Glony nie mają zamiaru ustąpić a wręcz przeciwnie :help: :help: :help:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 120 dni to nie aż tak długo, moje dojrzewało jeszcze dłużej. Jeśli masz mało koralowców, to rób podmianki co miesiąc, przez pewien czas, a glony usuwaj ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie masz kh? glony nitkowe nie znoszą wysokiego.... 120 dni to bardzo długo....:):) juz powinno wszystko zaczynać wyglądać:) jaka obsada koralowa no i ile świecisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj 2 krabiki ew ślimaki i gitara :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś tu chce coś koledze przehandlować;P heheeh... oczywiście żartuję:) glonożerca może pomóc... taki zając morski to już wogóle... ale jednak lepiej znaleść przyczynę niż skutek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120 dni i ze za wolno dojrzewa u mnie i kwartał trwało a jak zwierzaki dokładam to powtórka z rozrywki więc się nie spiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testu na KH brak :confused: Skały jest ok 15kg . Pochodziła ona z działającego baniaka . Wtedy była niewielka kępka tego glonu (zbiornik wtedy działał ok roku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też myślałem, że jak wystartuję na skale z działającego baniaka to będzie to dobry pomysł.

Kupiłem od gościa z allegro jako super hiper skałę i mam ją już 8 miesięcy i zarasta trawą (mam tu wątek z akwarium 96l zobacz fotki).

Dla porównania kupiłem normalną skałę w sklepie i po 2 miesiącach pięknie zarasta glonami wapiennymi to samo szyby, a ta z allegro dalej trawnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@b3042304923409

przejscie na sól uboższą to dobre rozwiązanie

baa, nawet jak masz dobre parametry jak mowisz i taki hiper skimer + wodka

to daruj sobie podmianki przez jakis czas, a potem rob predzej 5 litrowe a co tydzien niz te 10 co 2 tyg.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@b3......:)

napisz lepiej jakie to są te super parametry i czym są mierzone.Co z cyrkulacją?Wódę bym odstawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ~105 l . Cyrkulacja koralia nano 900 , new jet 1700 z 2x loc-line. Parametrów nie mierzyłem (nie mam czym)

Edytowane przez b10337138

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi