loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 Przez jakieś pół godziny jest jak piszesz - boki zimne, ale potem działa przewodnictwo cieplne a aluminium jest w tym dobre. Ciepło idzie na boki do listków, a wiatraczki pomagają zaskakująco dobrze je rozproszyć. Choć nie jest idealnie o czym dalej. Próbowałem odwrotnie ale było trudniej wykonać. To jest IMHO najlepszy pomysł jaki dało rade wdrożyć. W drugą stronę musiałbym skrobać o 15mm każde żebro i to NA CAŁEJ DŁUGOŚCI , żeby zmieścić elektronikę + jakiś odstęp od szyby = znacznie osłabiłbym pojemność cieplną radiatora. Każdy inny, niższy radiator będzie miał gorsze RTh, nie wspominając o tym że ciężko będzie go kupić w PL. (odpowiednio szeroki, fajny profil). Ten jest dostępny i tani. Ponadto przedłużać by trzeba było kołki w obudowie, albo dawać ordynarnie długie śruby a tak pasują oryginalne W obecny sposób - wyfrezowane zostały 2 kieszonki i mamy dobrą odległość LEDów od szyby - 28mm, radiator przy 100W robi swoje, o wiele łatwiej jest go zamontować. Absolutnie nie ogranicza światła - w zbiorniku jest go pełno, wysokość radiatora - 35mm powoduje że pasuje jak ulał. Wnioski z obserwacji na tą chwilę: - 96W to sporo jak na ReefMaxa myślę że te 80 wystarczy w zupełności. Jutro zrobię jakąś elektronikę i obniżę moc do testów. - temperatura z lewej strony radiatora na chwile obecną = 38*C, z prawej, tam gdzie wentylatorki WYCIĄGAJĄ powietrze - 57*C - gdyby nie problem ze szczelnością pokrywy, spróbowałbym je odwrócić i zobaczyć jaki to da efekt. Niestety obawiam się że poprawy nie będzie. Z drugiej strony te 57 na radiatorze to nie jest jakaś tragedia a pamiętać trzeba że to jest prawie 100W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 Leszku skoro mamy już sterownik i możliwość adoptacji dodatkowych funkcji co powiesz na wpakowanie "dodatkowego" obwodu chłodzącego ? 1 czujnik temp do ledów oraz ich chłodzenie w zależności od temp . Drugi zaś do pomiaru temp wody i ewentualne chłodzenie wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 Spóźniłeś się to już zostało uwzględnione w projekcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 hehe a frytki też będzie robić Kiedy sterownik będzie do nabycia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 o frytkach nie pomyślalem, ale krawaty już wiąże, wywołuje ciąże.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Sierpień 2011 a nogi umyje i wodę wypije?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 Lechowy kontroler swieci, mierzy, pogwizduje, chlodzi wode lub gotuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 Ok, testów nastał koniec. Przy mocy na poziomie 84W, bo tyle zjechałem, temperatura cieplejszej strony nie przekracza 50*C, przy temperaturze w pokoju 23*C. Uważam to za satysfakcjonującą wartość i tak zostawiam. Przekładanie wentylatorów nic nie daje, wyniki są tylko gorsze, zarówno w konfiguracji "obie strony dmuchają" jak i "po każdej stronie jeden dmucha, drugi wyciąga". Najlepszy wynik osiąga się przy fabrycznym ustawieniu wentylatorków. Płytki kontrolera sprawdzone, przymierzone - idą do druku. Zrezygnowałem całkowicie (cięcie kosztów) z 230V i sterowania świetlówkami, oraz (niestety) z pHmetru. Zostały najważniejsze rzeczy - zegar - wyświetlacz LED 4 cyfry - 3 przyciskowa klawiaturka - sterowanie modułami LED (2 wyjścia na 2 moduły 3 kanałowe) - sterowanie wentylatorkami pokrywy w zależności od temperatury modułu LED - sterowanie wentylatorem komina w zależności od temperatury wody - dwa czujniki T ( woda i LEDy) - moduł Bluetooth do zabawy z komputerem i do drukarni.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 Z pH i tak praktycznie większość by nie korzystała. Sterownik daje możliwość ustawiania wschodów , zachodów ? Swoją drogą jak ktoś chce to dlaczego by nie zrobić wersji delux . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 Z ledami można sterownikiem zrobić będzie wszystko - kwestia oprogramowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 No właśnie oprogramowanie ... Na jakim etapie jesteś ? Rozumiem , że poprzez przyciski sterownika także będzie można wszystko ustawić . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesztom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 Witam Leszek we wcześniejszych postach piszesz o możliwości łączeniu modułów LED. Czy zapis który zapisałeś w parametrach kontrolera "...sterowanie modułami LED (2 wyjścia na 2 moduły 3 kanałowe)" nie ogranicza za mocno możliwość łączenia większej ilości modułów LED. Nie mam reefmaxa ale jestem bardzo mocno zainteresowany zakupem większej ilości modułów LED do swojego zbiornika. Czy ten kontroler będzie w stanie sterować większą ilością modułów ? Pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2011 Nie. Troszkę się zmieniło założeń od początku. Postanowiłem do reefmaxa zrobić zestaw dedykowany i stąd takie funkcje, zwłaszcza że odpowiedni firmware praktycznie już mam. Ten sterownik uniwersalny, o którym mówisz, powstanie po prostu jako następny w kolejności i będzie miał szerszą funkcjonalność. Zabawki do RM poszły do druku, ale nie mogę się teraz zająć kolejnym kontrolerem bo wyszła mi inna pilna praca projektowa dla ReefTech, ale już wkrótce i za to się za to zabiorę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2011 Zabawki z drukarni już wróciły ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2011 Dobra teraz moja kolej Dotarł w końcu i do mnie zamówiony radiator. Pierwsze wrażenia ? Ale to waży , waga dochodzi do 3kg Będzie3 trzeba uważać jak się podnosi pokrywe. Na dniach postaram się odwiedzić Leszka i będzie kolejna lampka gotowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2011 Nie jest źle, też miałem o to strach ale ten plastik pokrywy nie jest wcale taki słaby na jaki wygląda. Pokrywa bez problemu utrzymuje ciężar radiatora ale jednak ostrożności nie zawadzi. Cena w postaci przymusu delikatnego otwierania i zamykania klapy jest moim zdaniem do przyjęcia zważywszy na korzyści. Czwartek - piątek, powinienem mieć już całkowicie ukończony prototyp. Na razie radiator pojechał do malowania (wraca jutro) a ja czekam na resztę elektroniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2011 Jak to do malowania Ps. Paczka poszła ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2011 Tak poszła, Co taki zdziwiony ? Do najnormalniejszego w świecie malowania proszkiem. Tak, wiem że "jedynie słuszne politycznie" jest anodowanie, ale z doświadczenia i praktyki mogę śmiało powiedzieć, że te kilka setek milimetra grubości proszku na radiatorze (chłopaki już wiedzą jak mają malować, to nie ma być zalane farbą, tylko "przyprószone") - o ile robi jakąkolwiek różnice, jeśli chodzi o zdolność pobierania/rozpraszania ciepła, to taką że jej nie czuć (ani na czujnikach nie widać). Widać natomiast że lepiej wygląda, bo taki surowy kawał aluminium po ręcznej obróbce do najpiękniejszych nie należy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach