Skocz do zawartości
loccutus

Zestaw do LED DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Od myślenia to mam już łeb jak sklep :D - utknąłem z jedną rzeczą. Mam prośbę do zainteresowanych posiadaczy (i nie tylko). Pod tym linkiem można pobrać najnowszą aplikację - chciałbym abyście weszli do zakładki "zaawansowane" i pobawili się wykresami. Chodzi mi o informację czy taki sposób ustawiania jest "znośny" - nie mówie o kosmetyce i wyglądzie wykresu typu wyżej/niżej, tylko o intuicyjności i ergonomii.

reefmax030.jpg

Najpierw trzeba połączyć się z lampą, żeby odblokować przycisk "zeruj". Jego naciśnięcie spowoduje wygenerowanie 2 krzywych (białe/niebieskie) na których program umieści po 40 punktów, lub mniej jeśli okaże się że między nastawionymi godzinami wschodu i zachodu (uwzględniając długość wschodu/zachodu) nie ma wystarczająco dużo czasu. Każdy punkt reprezentuje odcinek 15 minut czasu - można dowolnie ustawiać jego 'wysokość' na wykresie a co za tym idzie moc w kanale wpisując z klawiatury wartość mocy do "podświetlonego" na czerwono punktu. Godzinę program obliczy za nas - moją intencją było skupienie się przez użytkownika kształtem krzywej. Może być ?

http://aqualed.pl/ftp/Aqualed_app_120.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już sprawdzałem :) -ustawia się całkiem znośnie , jak się mają zachody i wschody do tablicy ?

Czyli jeśli wschód kończy się na 100% mocy a tablica zaczyna od np 5% to jak to będzie wyglądać ?

szkoda że samemu niemożna ustawić czasu tylko jest od razu co 15 min :(

funkcja tablicy jeszcze nie aktywna ? u mnie wersja programu dalej ta sama czyli 1.107

Tak miało być ? :)

Edytowane przez mariuszduch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę post pod postem , a co :D trzeba ożywić temat

Nikt się nie dopisuje ? Może ktos podzieli się swoimi wnioskami !?

Już Leszek tyle lamp zrobił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało kto pisze bo prawda taka że 90% ludzi WOGÓLE nie używa tabel jasności. Sterownik dla większości osób kończy się w momencie ustawienia świtu, zmierzchu. A to robisz raz na początku i masz z głowy.

Firmware nie ulegnie zmianie bo tam już wszystko co potrzeba jest, kwestia tylko obsługi tego od strony PC.

Skok co 15 minut wynika z pojemności pamięci eeprom procesora, który potrzebuje jej nie tylko na tabelę. Mam pomysł jak upchnąć nieco więcej danych ale na chwile obecną mieści się po 40 punktów dla danego koloru. Jeśli podzielisz okres w jakim zawiera się czas od wschodu do zachodu na 40 punktów, to średnio wyjdzie Ci 40 oczek (założenie że nikt nie świeci dłużej jak 10 godzin)

Mam pomysł na małą modyfikację polegającą na zastąpieniu w ogóle wschodów i zachodów krzywą natężenia dobowego ale to wymaga nieco więcej roboty i to będzie wymagało nowej wersji firmware - Prace trwają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku masz tam gdzieś pod ręką długo ... Tak sobie pomyślałem aby wywalić jedno żeberko przy płytce (tył mam trochę słabo oświetlony). Ehh ale znowu musiałbym zostawić lampe a koralom się to nie spodoba :whistling:

Soft gotowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotów - na wieczór będzie do odbioru, bo za chwile wyskakuje z domu. Wpadniesz po to czy wysłać ?

reefmax108.jpg

Jeden problem - złącza do LED paneli - jakie masz długie kable bo nie pamiętam ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto jest Mariuszu wielkopolska Turbo-gumo-napawarka z przyczlapami do bulbulatora w zestawie, sterowana bezposrednio z przyczlapow od holajzy :D pewnie dodatkowo tanczy, spiewa, podskakuje, daje du.y i gotuje :) a jak trzeba krawat wiaze i usuwa ciaze :D

Swoja droga czy nikt z ludzi montujacych oryginalne bebechy sie jeszcze nie zainteresowal w/w upgradem? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo to super :thumbsup: Lepiej posłać bo sam nie wiem kiedy będę przejazdem, najwyżej zwrócę ci za przesyłke . Długość kabli ? Hmm sam nie wiem , po pracy zmierzę , te od rt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy soft na PC rozróżniający odmienną specyfikę elektroniki używanej do RMaxów i pozostałych lamp, do pobrania stąd. http://aqualed.pl/ftp/Aqualed_app_121.rar uprzedzając pytania - do odblokowania PAR jestem na ostatniej prostej ale jeszcze nie włączone. Przepraszam oczekujących no ale naprawdę ciężko z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie Mariusz może niewiele, ale Margo i pozostali którzy korzystają z klawiatury w RMaxie powinni sie ucieszyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi