Skocz do zawartości
loccutus

Zestaw do LED DIY

Rekomendowane odpowiedzi

moment - momencik...

Nigdy do moonlightu nie dodawany był biały kolor w żadnej z lamp które zrobiłem/znam... zrobiłem tu tak samo.

Sterowanie białym i niebieskim oddzielne czyli tabela PAR jest wyłączone w programie na PC bo dokończyć muszę w aplikacji odczyt wykresu - odbierałeś lampę osobiście i pokazywałem Ci że te przyciski są jeszcze nie aktywne przecież. Wrzucę na serwer soft nowy i będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny egzemplarz - na razie rysunki, - zdjęcia real pokażę za kilka dni.

niecałe 80W, 50cm długości 2x Niviss 6LED XP-E RBD3 oraz 2x Niviss 6 LED XP-G CW. Elektronika zabudowana do lampy, osłony z PMMA, radiator zawsze ten sam Wiatraki 2 szt. bardziej na wyrost i dla "symetrii" widoku niż z konieczności...

reefmax201.jpg

reefmax202.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fiu fiu fiu... pełen szacun :)

pomysł, wygląd i pewnie wykonanie super

pytanko czy to nadal DIY czy już seryjna produkcja ? jak tak to ja też chce :) zbieram flote ...

przy okazji pytanka :

- czy tak wykonana lampa może leżeć bezpośrednio na akwarium klika cm od lustra słonej wody ??

pamietasz mój projekt chciałem juwel trigon 190l narożne wykorzystać jako zbiornik i lampe led położyć na

nim na koronie , a swietlówki na zwenetrznym zasilaczu zoolight 2 x 24 lub 2 x 39 dać pod lampe pod pokrywę w koronie.

- wymiar lampy 50cm na XX ile cm ?

- czy na takim radiatorze jest możliwość tych gotowych NIVISS umieścić nie wzdłuż tylko w poprzek radiatora

i dołożenie 2 modułów do ok 120W lub 4 do ok 160W ?

- czy można dać wiecej RB niż CW ?

- czy wtedy te wentyle dadzą radę ?

- sterownaie lampa przez BT ?

pozdarwiam

PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - kilka cm to nie bardzo - jak widać plexi od spodu chroni bardziej przed opryskaniem wodą - śrubki są metalowe, słupki dystansowe = chromowany mosiądz.

2 - szerokość lampy determinuje szerokość radiatora - 165mm - można by zespawać 2 kawałki na długim boku leśli ma być szerzej.

3 - tak, zmieszczą się pionowo też

4 - każdy jeden moduł "kosztuje" jeden driver na MBI6651 - do komputera którego jeszcze nie pokazałem bo się robi - można podłączyć takich driverów... dużo. Ten na zdjęciu powyżej ma 4 drivery wbudowane. Max moc dla ledów XP-G (1.1A) podłączanych do tego komputera wynosi 84W

5 - Nie ma znaczenia. W lampie na zdjęciach jest 5x RB i 4x Białe

6 - identyczne wiatraki (2) chłodzą 200W prometeusza z 40cm radiatorem. Tu mamy 150W, radiator 1 metr i 3 wiatraki, w lampie mniejszej 50cm radiatora, 2 wiatraki i 80W...

7 -oczywiście - aplikacja prawie ukończona do pobrania stąd: www.aqualed.pl/ftp/Aqualed_app.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dzisiejszej rozmowie z Leszkiem postanowiłem wykleić folią lustrzaną wewnętrzna stronę srodkowych żeber radiatora

Powiem krótko -masakra !! Światła ileś razy wiecej !! Rewelka polecam jednak sposób Leszka należy użyć pasków lustra pewnie będzie jeszcze lepiej

Pozdrawiam Mariusz

Ps: fotek nie mam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widzisz - mówiłem, dwa głupie odbłyśniki a efekt 3x lepszy.

Ja to zrobię ale nie z folią tylko z lustrami na swoim egzemplarzu i umieszczę opis na stronie. Dwa takie paski nie wyjdą więcej niż 10zł. Jednak czarny radiator (mowa o reefmaxie) odbija znacznie mniej niż srebrny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego na czarno się maluje - a tu zonk u Mariusza. Na szczęście na wszystko jest sposób. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem folię pod ręka więc jej użyłem , ale lustro napewno będzie lepsze :)

ale jakby dalo się je jeszcze jakoś powyginac to dopiero by było !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic tylko na przyszłość wywalić po 1 żeberku ze środka więcej i wkleić lusterka pod kątem do płytek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mizernie z czasem, ale nie podaje się i walczę. Jak tylko skończę to wrzucę linka na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi