Skocz do zawartości
loccutus

Zestaw do LED DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie ale już niedługo.

Kiflu -daj mi pare chwil, pokaże prototyp tego o czym mówisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zrobić to w taki sposób:

Taki klasterek 50-80W, na 20cm kawałku radiatora + wolnoobrotowy wentylator osadzony wewnątrz:

reefmax027.jpg

A od spodu ledy i elektronika Master/Slave. I można by te klastry spinać w moduły po xxx sztuk nawet:

reefmax028.jpg

Można nawet to potem w plexi od dołu i góry obudować. na takiej zasadzie:

DIY1.JPG

prościej takiej lampy DIY nie widzę. Może i nie najpiękniej, ale funkcjonalnie. Kto chce obie rzeczy na raz - musi kupić fabryczną lampe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa, możliwość doświetlenia mniej/bardziej dowolnej części akwarium, stworzenie dowolnego kształtu lampy, L-ki, trójkąty. Od gotowych lamp zawsze poza ceną odwodziła mnie opcja dużej ilości W w jednym punkcie, w tym przypadku takiego problemu nie ma. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku,

myślisz, że montowanie tych mcpcb na 14! śrub to nie przesada?

U siebie montuje na 4, przylega idealnie, roboty mniej...

Napisz proszę jakie są Twoje doświadczenia w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak...

Z doświadczenia wiem, że MCPCB pracują, tym bardziej im są cieńsze i bardziej gorące, wiec osobiście wole przesmarować nieco pastą i przypierd... na sztywno niż potem się trząść że u klienta mi się płytka wypaczy i przestanie dolegać. Te kilka otworków więcej mnie nie zbawi, a śrubki w stosunku do całej lampy tez majątku nie kosztują,wiec tedy się nie zaoszczędzi...

Na Twoim miejscu - jeśli złapałeś tylko narożniki, wkręcił bym jeszcze te 4 śruby w środkowej części i miał spokój sumienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super

Najprościej może jednak to by było tak:

1. moduł z ledami na radiatorze i kompletem driverów z wentylatorem i termostatem

2. moduł sterujący (komputer): jeden dla wszystkich modułów z wyświetlaczem, wiesz koniecznie takim bajernym niebieskim :woot:

może z klawiaturą na pohybel Profiluxom :down:

3. zasilacz może też modułowy zależnie ile modułów ktoś chce, lub seria zasilaczy

Zasilacze mogą być produkcji zewnętrznej.

Pozdrawiam

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Leszku cena jak najbardziej jest do przyjęcia.

Mam tylko jedno pytanie, napisałeś że Komputer został zintegrowany z driverami - czy w takim wypadku jest możliwość dołożenia kolejnych driverów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do RMaxa nie ma takiej potrzeby. Do innych zastosowań przewidziałem model master/slave - gdzie slave to właśnie płytki rozszerzające liczbę driverów, z opcją pracy samodzielnej (tylko włącz/wyłącz). Kilka dni i będą dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus, pieknie wykonane DIY. Chyle czola - jestes debesciak :-)

To ja juz nie ciagne dalej swojego kontrolera i nastepna lampa przechodze na twoje sterowanie i ..... radiator :-)

Jedynie trzeba pamietac ze ledy swieca w dol, swiatlo nie rozprasza sie tak jak przy swietlowkach.

W zwiazku z tym planujac rozmieszczenie ledow nad tafla akwarium wezmy pod uwage co w taki sposob oswietlimy

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Leszka mam dosłownie jak rzut beretem :whistling: No ale widzisz braku czas a akwa czeka :sleep:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjedź - zobaczysz nowy komputer :)

reefmax029.jpg

Zintegrowałem elektronikę komputera od RM z 4-ro sekcyjnym driverem, co w rezultacie może stanowić kompletny "napęd" dla lampy o mocy max do 85W. Wystarczy podłączyć bezpośrednio diody LED do płyty głownej i już. Zrobiłem też mały myk, dzięki któremu można płytke zastosować w ReefMaxie - wpinamy wtedy tasiemką płytke z dodatkowym wyświetlaczem LED i reefmaxową klawiaturką

ALBO

dla wszystkich DIY - podpinamy sobie w to samo miejsce zamiast wyświetlacza dla RM - widoczny na zdjęciu po lewej niebieski wyświetlacz LCD, bierzemy radiator, dwa kawałki plexi - jedną czystą, drugą przyciemnianą i mamy najprostszą na świecie pod względem konstrukcji mechanicznej lampe led na wymiar :)

reefmax101.jpg

reefmax102.jpg

reefmax103.jpg

reefmax104.jpg

na razie tyle - ale ciąg dalszy nastąpi :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak bomba ...ale

do moonlightu powinien byc dodany kanał biały

sterowanie białym i niebieskim oddzielne ,tablica par niedziała

Wszystko do poprawki ! Pozatym ok :D

Edytowane przez mariuszduch