Skocz do zawartości
loccutus

Zestaw do LED DIY

Rekomendowane odpowiedzi

czy piórkowa - nie wiem, wiem że podnosząc klapę od akwarium czuć że ma się coś w rękach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie widzę problemu. Pamiętać tylko trzeba żeby delikatnie otwierać i zamykać bo w pierwszym przypadku można wyłamać zawiasy a w drugim narobić hałasu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się - niewiele mi zostało naprawdę, no ale nie mogę przysiąść bo mam - jakby to powiedzieć - bardziej odpowiedzialne zadanie na głowie. Może.. może w tym tygodniu jeszcze dokończę. Została mi transmisja BT do zrobienia i będzie gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano tak - nie pochwaliłem sie. :) Projekt ukończony, pierwsze zamówione egzemplarze pojechały do ludzi - niedługo powinny pojawić się ich zdjęcia i opinie z testów.

W kwestii softu dopieszczam interface - może wieczorem wrzucę screenshoty. Można powiedzieć happy - end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no Leszek , lampy łysego się chowają :thumbsup: zaklep jeden komputerek dla mnie , jak będę przejazdem to wstąpię :teehee:

W ustawieniach zaawansowanych brakuje linii czasowej :sweat:

Edytowane przez Marqo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie nocne jest (jak większość tego komputera i firmware) rozwiązane nieco inaczej niż robiłem to do tej pory. Nie jest to dodatkowy, 3ci kanał PWM, lecz ten sam na którym "wiszą" diody niebieskie. Komputer ma 2 Wyjścia PWM a nie 3 przez co jest odrobinkę tańsza cała pozostała elektronika.

Jednakże powstaje problem: ledów dla moonlightu na kanale 3cim zawsze było o wiele mniej, niż właściwych niebieskich, a co za tym idzie powstało pytanie czy aby taki moonlight z "całych niebieskich" nie bedzie za jasny?

Otóż nie. Ponieważ "dzienne niebieskie" sterowane są PWM-em 10 bitów, zmieniając częstotliwość tego PWMa i operując na wypełnieniu rzędu 0.1-1%, można uzyskać taki efekt, że cała lampa - 36sztuk Royal blue XP-E, wysterowane na 1A - 0.3% PWM@10b jest ciemniejsze niż dotychczasowo stosowany moonlight na 2 diodach XP-E wysterowanych na 850mA - 1% PWM 8 bitów. Potwierdzone doświadczalnie.

Kolejna zmiana w oświetleniu nocnym, to udogodnienie dzięki któremu nie trzeba podawać daty ostatniej pełni - dzięki wzorom astronomicznym, komputerek w lampie potrafi dokładnie wyliczyć w jakim stadium jest księżyc na podstawie ustawionej bieżącej daty. mamy zatem naturalny cykl księżycowy jeśli ktoś go włączy. A oto zrzut ekranu z tej zakładki.

reefmax024.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi