grzybsonik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2011 dawaj foty z dwoma panelami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2011 Na fotkę z dwoma będziecie musieli poczekać . Jak zacząłem wszystko skręcać okazało się , że oryginalny zasilacz od reefmaxa odmówił posłuszeństwa. Nie mam chłodzenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2011 Zasilacz dostarczony . Dzisiaj montuję i odpalam na full Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybsonik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2011 Zasilacz dostarczony . Dzisiaj montuję i odpalam na full no i co podłączone? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2011 Jeszcze nie . Dopiero co wróciłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Wrzesień 2011 Marqo dawaj fotki całości btw. lampę zrobiłeś na tych panelach 36 w ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Następny mały kroczek do przodu czyli "ożywienie" pokrywy. Można już poklikać i poustawiać najważniejsze opcje bez udziału PC. Oczywiście wszystko to a nawet więcej, "leniwi" będą mogli poustawiać sobie przez Bluetooth - ale najpierw odpalam "klikanie" bo to wbrew pozorom jest żmudniejsza robota niż oprogramowanie transmisji BT. Przynajmniej dla mnie Z uwagi na to że wyświetlacz LED reefmaxa nie jest alfanumeryczny i umożliwia wyświetlenie tylko niektórych literek i kompletu cyfr - wyświetlane komunikaty mogą wydawać się nieco dziwne, a nawet głupawe ale z braku laku jak to mówią .... w każdym razie myślę że nie powinny stwarzać problemu. Menu jest bardzo proste - wchodzisz do opcji, zmieniasz nastawy bądź nie zmieniasz i wychodzisz, co zatwierdza zmiany (lub ich brak). Na chwile obecną mamy następujące funkcje: Bieżący czas, godzina włączenia i wyłączenia LEDów, następnie długość w minutach okresu płynnego rozjaśniania i ściemniania oświetlenia (wschód/zachód), Color - czyli balans między białym a niebieskim, Power czyli dopuszczalny poziom maksymalny ledów, N.Option czyli moc moonlightu, FAN temp. - czyli temperatura po przekroczeniu której ma się załączyć wentylator nad kominem, no i tyle na chwilę obecną. Krótki filmik z placu boju... to co widać najpierw to startujący Bootloader i błąd braku połączenia z PC, chwila ciszy i rozpoczęcie normalnej pracy. Projekt troszkę się przeciąga ze względu na to że nie moge poświecić tej robocie całego czasu... ale powoli do przodu i będzie meta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 A tak swoją drogą to już dawno powinno być skończone loccutus się opierdziela A tłumaczenie się że ma inne zajęcia do mnie nie przemawia, nie wiem jak do was ? Loccutus weś się do roboty ps. za długo spaceruje z psem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Od Leszka mi się tam odpi..... Jak mówi , że nie ma czasu to nie ma . Inny priorytet ma ale o tym to może wkrótce się pochwali . Robi to czysto hobbystycznie . Chcecie to czekajcie a nie marudźcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 a co z twoja lampa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2011 (edytowane) W końcu zabrałem się za montaż drugiego panela . Specjalnie nie dawałem od razu na 2 aby nie popalić korali. Leszku jako , że jesteś ode mnie mądrzejszy zapytam jeszcze raz . Tak wiem , że mogę dać zasilacz na zewnątrz ale.. Jeden jest obecnie poza akwa , drugi montuje się wewnątrz pokrywy. Dałbym 2 do środka ale sami zobaczcie ile miejsca tam . Zasilacz od reefmaxa za dużo miejsca bierze. To już nie tylko jeden dodatkowy kabel gdy chcemy sterować to oryginalnym sterownikiem. Uciągnie 2 panele jeden zasilacz ? Ile A ciągnie jedna płytka ?Tak pamiętam co mi mówiłeś ale wolę się upewnić . Edytowane 13 Wrzesień 2011 przez Marqo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2011 Każdy panel przy maksymalnej mocy to ok. 48W. Zasilacz powinien mieć jakieś 5-10% zapasu jeśli chcesz zapewnić mu znośne warunki pracy. Czyli idealnie jakbyś miał 110W zasilacz 24V na całość. Z komputerem byłoby o tyle dobrze, że mógłbyś zjechać z mocą o te 10% i byłoby po krzyku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 hm.. ciekawe ....u mnie wyszło całkiem podobnie jeszcze chwilka i odpalamy całość.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Jakby tymi samymi rencami Hmm znajomy ten radiator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 no ten sam tylko troszkę odchudzony... skatowałem na nim frez na amen.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Hmm nie pogorszy to właściwości cieplnych ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Hmm nie pogorszy to właściwości cieplnych ? hahahhahah oczywiście Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2011 Chodziło mi o to że stracił na wadze po wycięciu środkowych żeber - "stopy" nie splanowałem. Chłodzić chłodzi, na pewno gorzej niż nie pocięty no bo powierzchnia wymiany ciepła mniejsza, ale spokojnie wystarcza przy wspomaganiu tych małych dmuchawek z RM... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach