Skocz do zawartości
loccutus

Zestaw do LED DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Na fotkę z dwoma będziecie musieli poczekać . Jak zacząłem wszystko skręcać okazało się , że oryginalny zasilacz od reefmaxa odmówił posłuszeństwa. Nie mam chłodzenia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny mały kroczek do przodu czyli "ożywienie" pokrywy. Można już poklikać i poustawiać najważniejsze opcje bez udziału PC. Oczywiście wszystko to a nawet więcej, "leniwi" będą mogli poustawiać sobie przez Bluetooth - ale najpierw odpalam "klikanie" bo to wbrew pozorom jest żmudniejsza robota niż oprogramowanie transmisji BT. Przynajmniej dla mnie :)

Z uwagi na to że wyświetlacz LED reefmaxa nie jest alfanumeryczny i umożliwia wyświetlenie tylko niektórych literek i kompletu cyfr - wyświetlane komunikaty mogą wydawać się nieco dziwne, a nawet głupawe ale z braku laku jak to mówią .... w każdym razie myślę że nie powinny stwarzać problemu.

Menu jest bardzo proste - wchodzisz do opcji, zmieniasz nastawy bądź nie zmieniasz i wychodzisz, co zatwierdza zmiany (lub ich brak). Na chwile obecną mamy następujące funkcje:

Bieżący czas, godzina włączenia i wyłączenia LEDów, następnie długość w minutach okresu płynnego rozjaśniania i ściemniania oświetlenia (wschód/zachód), Color - czyli balans między białym a niebieskim, Power czyli dopuszczalny poziom maksymalny ledów, N.Option czyli moc moonlightu, FAN temp. - czyli temperatura po przekroczeniu której ma się załączyć wentylator nad kominem, no i tyle na chwilę obecną.

Krótki filmik z placu boju... to co widać najpierw to startujący Bootloader i błąd braku połączenia z PC, chwila ciszy i rozpoczęcie normalnej pracy.

Projekt troszkę się przeciąga ze względu na to że nie moge poświecić tej robocie całego czasu... ale powoli do przodu i będzie meta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą to już dawno powinno być skończone loccutus się opierdziela :D A tłumaczenie się że ma inne zajęcia do mnie nie przemawia, nie wiem jak do was ? Loccutus weś się do roboty B)

ps. za długo spaceruje z psem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Leszka mi się tam odpi..... :whistling: Jak mówi , że nie ma czasu to nie ma . Inny priorytet ma ale o tym to może wkrótce się pochwali . Robi to czysto hobbystycznie . Chcecie to czekajcie a nie marudźcie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu zabrałem się za montaż drugiego panela . Specjalnie nie dawałem od razu na 2 aby nie popalić korali. Leszku jako , że jesteś ode mnie mądrzejszy zapytam jeszcze raz . Tak wiem , że mogę dać zasilacz na zewnątrz ale..

Jeden jest obecnie poza akwa , drugi montuje się wewnątrz pokrywy. Dałbym 2 do środka ale sami zobaczcie ile miejsca tam . Zasilacz od reefmaxa za dużo miejsca bierze. To już nie tylko jeden dodatkowy kabel gdy chcemy sterować to oryginalnym sterownikiem.

Uciągnie 2 panele jeden zasilacz ? Ile A ciągnie jedna płytka ?Tak pamiętam co mi mówiłeś ale wolę się upewnić .

dsc0669se.jpg

dsc0668p.jpg

Edytowane przez Marqo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy panel przy maksymalnej mocy to ok. 48W. Zasilacz powinien mieć jakieś 5-10% zapasu jeśli chcesz zapewnić mu znośne warunki pracy. Czyli idealnie jakbyś miał 110W zasilacz 24V na całość. Z komputerem byłoby o tyle dobrze, że mógłbyś zjechać z mocą o te 10% i byłoby po krzyku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.. ciekawe ....u mnie wyszło całkiem podobnie :)

reefmax019.jpg

jeszcze chwilka i odpalamy całość....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ten sam tylko troszkę odchudzony... skatowałem na nim frez na amen....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to że stracił na wadze po wycięciu środkowych żeber - "stopy" nie splanowałem.

Chłodzić chłodzi, na pewno gorzej niż nie pocięty no bo powierzchnia wymiany ciepła mniejsza, ale spokojnie wystarcza przy wspomaganiu tych małych dmuchawek z RM...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi