Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2011 Myślałem , że anodować będziesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2011 Gotowe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2011 Doszło ale nie wszystko. Brakuje złącz wiec nie mogę dokończyć roboty - miałem zamiar w weekend zamknąć projekt a tu klops Na chwile obecną płytka główna komputera wiadomo że pasuje idealnie. mógłbym co prawda na pająka podłączyć do ledów ale nie chcę kichy odstawiać mimo że to prototyp. Poczekam do wtorku, będą złącza - zrobi się od razu porządnie. Firmware się pisze... powoli do przodu. Tradycyjnie parę fotek z placu boju - porównanie komputera RM części wykonawczej, z nową płytą główną. a tu widok z przymiarki na właściwym miejscu pasuje idealnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2011 dobra robota Widzę , że port komunikacyjny tylko bt. Można prosić o opis złączy ? Trochę ich ubyło w porównaniu do starej wersji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2011 hmmm aqualed.pl ? :> może takie minikomputerek nie tylko nad ReefMaxem zastosować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2011 Na upartego będzie można, ale pod tym "szyldem" powstanie wkrótce nieco bardziej rozbudowany projekt dla lamp DIY. Na razie na www nie ma nic, jeśli ktoś wejdzie na te stronę to sam zobaczy że stoi tam czysty wordpress - nie ma kiedy się w to pobawić. Złącza? - Po prawej stronie te nieobsadzone od góry patrząc to płytki LED 1 i 2, oraz płytka z wyświetlaczem LED i klawiaturką. Po lewej stronie od góry licząc - czujniki T (LED i wody), wyjścia na wentylatory - komin, oraz pokrywa, ostatnie od dołu to wejście 24V z zasilacza który będzie umieszczony POZA akwarium. Rezultat - tylko bezpieczne napięcie pod maską i zarazem mniej gratów produkujących ciepło. Port komunikacyjny tak tylko moduł BT. "tylko" i "aż tyle" - zależy jak na to patrzeć i jak wykorzystać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2011 Poza ? Może i trochę bezpieczniej ale nie po to wybebeszamy pokrywe, wywalamy stateczniki , szykujemy miejsce aby na końcu wywalić to na zewnątrz. Im mniej kabli, puszek tym lepiej. Ciepło ... Sprawdzałeś ile ciepła daje np ten mój zasilacz ? Dla porównania sprawdź ile ciepła wydzielają 3 stateczniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2011 A jak uważasz, ile będzie kabli do akwarium jeśli zasilacz powędruje na zewnątrz ? - nadal tylko JEDEN, tyle że zamiast 230V bez żadnych zabezpieczeń jak to jest w oryginale, poleci nim bezpieczne 24V to po pierwsze. Po drugie - te zasilacze strasznie się grzeją przy mocach LED dochodzących przy 80W, wiec osobiście wolałbym go mieć na zewnątrz. Po trzecie - przecież nie ma obowiązku wywalania zasilacza na zewnątrz, on zmieści się pod pokrywę - jak koniecznie musisz go tam ładować to przecież możesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2011 a bezprzewodowego zasilacza to nie ma ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2011 a bezprzewodowego zasilacza to nie ma ? Ostatnio czytałem że komórki będą ładowane sygnałem bezprzewodowym, to kto wie czy zasilacze też Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2011 Ostatnio czytałem że komórki będą ładowane sygnałem bezprzewodowym, to kto wie czy zasilacze też W butach będzie nadajnik . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2011 Jakieś nowości z placu boju ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2011 Wszystko że tak powiem poskładałem i całość ożyła co widać po "krzakach" na wyświetlaczu. Zostało mi jedynie firmware skrobnąć żeby to ujarzmić i zmusić do żądanych reakcji na usera . (Nie)stety , jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, przychodzi zlecenie na lampy i zabawę trzeba odłożyć na półkę. Ale już niewiele zostało - muszę się ogarnąć i przysiąść te kilka godzin nad klawiaturą i będzie finisz. Wczoraj Mariusz "pobrał" jeden z niedokończonych egzemplarzy do testów organoleptycznych - może coś tam wkrótce napisze ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2011 Przed chwilką prowizorycznie podłączyłem . Leszku jesteś pewien , że ten mój zasilacz da rade uciągnąć 2 panele ? Wentylatory też mogę pod niego podpiąć ? Oczywiście po puszczeniu na 12V. Radiator nieźle grzeje . Jesteś pewien swoich obliczeń ? W prawdzie nie mierzyłem temp ale jest cieeepło... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2011 Ciepłe musi być przecież to 100W - ale o ile te dwa wiatraczki będą dmuchały wszystko będzie ok Jestem pewien. W trakcie testu w pokoju miałem 26*, Radiator doszedł do 55-58 stopni (w miejscu gdzie pokazywałem ci że ma być czujnik). A że Cieeeepłe - 60 stopni w dotyku ręką jest... mało komfortowe. Nie martw sie o to - tu bedzie dobrze. Co do zasilacza - same Ledy + wiatraczki wytrzyma o ile zostanie poza pokrywą ale jak długo?? powiedzmy sobie szczerze - gwarancji Ci nie dam, gdyby to było coś markowego to można prognozować, ale tak ? masz 2 sztuki o ile pamiętam - zasil jedną płytkę z drugiego i po kłopocie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2011 Pierwsze fotki zapodaję . Światła jest od grona . Na zdjęciach odpalony tylko jeden panel . Aparat nie ogarnia światła . Dopiero przy maxymalnie zamkniętej przesłonie coś widać . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2011 Jedna płytka świeci tylko ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2011 Jedna . Na razie odkręcam milion śrubek i wymontowuję świetlówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach