Skocz do zawartości
bobek197

koszty

Rekomendowane odpowiedzi

to zależy jak duże akwarium no i co tam też trzymasz

akwarium 240l 1 błazenka,2 Chromis viridis i jeszcze 2 małe rybki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium 240l 1 błazenka,2 Chromis viridis i jeszcze 2 małe rybki

Skoro nie zamierzasz mieć koralowców to twoim największym kosztem będzie prąd. A to możesz sobie policzyć sam. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na to pytanie nie ma odpowiedzi - jeśli jesteś pasjonatem i miłośnikiem to wydasz ostatnie pieniądze a i tak będzie to niewystarczające.

Jeśli jesteś dusigroszem to zmień hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem gdzieś wynik badań i wyszło 1 złoty na litr akwarium czyli Tobie 120 złoty z wymiana wszystkiego prądem zakupem korali itd.... :)

ale jak wkręcisz to będziesz myślał co sprzedać zęby mieć na nowego korala :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoje akwa (domyślam się, że 112l prąd wychodzi gdzieś 12h x120W światła, 24h x 150w - obieg, odpieniacz, grzanie, chłodzenie, dolewki i inne pierdoły, średnio na dobe zatem wyjdzie cirka 200wx24h = 5kh/h - 2,5zł x30dni = 75zł

podmianki co drugi tydzień 30l - 1kg soli dobrej 17zł kilo, miesięcznie 34zł, balling kolejne jakieś 40zł, pokarmy, suplementy, lekarstwa, witaminy to kolejne 30zł.... absorbery, wymiana świetlówek.... no jak się zamkniesz w 200 to jest ok;) większe akwarium to wg. mnie proporcjonalnie mniejsze wydatki..... ja na 240l wydawałem z prądem jakieś 200-300zł na moje obecne 600 wychodzi jakieś 400:) nie licząc korali, zycia itd. ogólnie nie ma co patrzeć na wydatki bo tylko głowa zaczyna boleć;)

lepszy czyt. droższy sprzęt jest bardziej energooszczędny ale trzeba więcej wydać, ledy to też spora oszczędność ale warto je wspomóc świetlówkami..... zaczniesz ciachać korale i handlować z kolegami to też coś tam Ci się uda zmniejszyć koszta:) ale wlicz sobie plagi, zgony zwierzaków, szkodniki które Ci zrobią rebele, ogólnie nie da się wszystkiego przeliczyć na pieniądze:P hehe....;)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi