Skocz do zawartości
Bart

Polipy Euphylii Ancora jaśnieją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam u siebie fajną euphylie ancora odmianę z zielonymi tipami i brązowymi polipami i zauważyłem ostatnimi czasu, że spora część polipów od wewnętrznej strony główek zaczyna bardzo jaśnieć, wyglądają wręcz jak od białych euphylii... koral się pompuje ale jakby troszeczkę słabiej... parametry wodyL

Mg 1300

Ca 450

NO3 3-5

PO4 0,05

PH 8,2

KH 10

jedyne co się zmieniło to z całkowicie niewykrywalnego PO4 drgnęło na takie 0,05 (odbarwienie dosłownie drgnęło)

Wszystko mierzone sprawdzonymi i kalibrowanymi testami Seachem.

Wszystkie inne korale mają się bardzo dobrze.

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w jakim miejscu go masz postawiony, jaka cyrkulacja i oświetlenie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyrkulacja lajtowa... lekko faluje... oświetlenie było dość intensywne stała u góry zbiornika od samego początku już prawie 3 miechy... też pierwsza myśl, że za dużo światła i wczoraj postawiłem ją na dół zbiornika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam swoje praktycznie na piasku, i tak powinny być one lubią "syfek", więc czym wyżej tym gorzej dla nich,

ogólnie mam spore oświetlenie i gigantyczną cyrkulacje i nic im nie przeszkadza.

Poczekaj trochę powinno, być ok.

Przypomniałem sobie że kiedyś miałem podobną sytuacje i kilka polipów zrobiło mi się mi się bladych tak jak ty piszesz, wydaje mi się że powodem było niedoświetlenie, podniosłem szkielet wapienny do góry i polipy po miesiącu nabrały swoich kolorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedoświetlenie? mi się to stało 15cm pod lustrem wody pod HQI 400W aczkolwiek dość wysoko zawieszonej.... to chyba bardziej przesadzenie ze światłem... dałem ją niżej... zobaczymy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedoświetlenie? mi się to stało 15cm pod lustrem wody pod HQI 400W

wydaje mi się że tu masz odpowiedź!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko że z drugiej strony przez kilka miesięcy jej to pasowało;) no ale cóż... powiedz mi tylko czy Twoje po zmianie doszły do siebie? czy tęż koral może to ciężko "odchorować"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak umnie jest wszystko ok, niepowinno raczej być problemu, no chyba że to coś poważniejszego więc bacznie obserwuj czy to się niepogłębia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko:) zawsze myślałem, że jak światło za bardzo pali korala to ten po prostu się mniej otwiera a ta euphyllia była zawsze pięknie napompowana:) nic... zobaczymy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj to żelazo, jak Ci mówiłem :) .A jednak działa B) . Woda czysta i tak reaguje. U mnie też tak było i u kilku osób. Po tygodniu nabierze naturalnych barw, chyba, że zeowitowe kolory wolisz?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie Blue.wave myślę, że akurat w tym przypadku to nie to co myślisz...;) myślę, że tu wina prześwietlenia;) na forum szukałem jedynie potwierdzenia...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam swiatlo HQI bardzo nisko nad lustrem wody. Mialem podobna sytuacje. 2 miesiace byla 10 cm pod lustrem, kapitalnie sie pompowala i zaczela sie "bielic". Przenioslem na sam dol. Kolory wrocily :). Nic jej nie bedzie. Na pewno przeswietlona. Przenies na piasek i wroci w "kolorkach". Ja u siebie zauwazylem ze przy PO4=0 slabiej sie pompuje. Woli ciut wyzsze poziomy. Przy 0.04 jest juz wyrazna poprawa.

Powodzenia w przywracaniu koloru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info:) tak też zrobiłem:) kolorki jeszcze nie wracają (wsumie teraz jest chyba nawet ładniejsza) ale cały czas się pięknie, zdrowo pompuje:) Pozdrów ode mnie NYC! To miasto gdzie zostało część mojego serca... Mam straszliwy sentyment:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z LPS pod zarnikami HQI to trzeba uwazac. Ale to zapewne wszyscy wiedza. Co niektore SPSy nawet - Poci, Stylo czy Seriatopora nawet moga byc umiejscowione w srodkowych partiach akwarium ... A co do NY to po raz pierwszy spotykam sie na tym forum z pozytywna reakcja na to miasto, nie wspominajac o "sentymencie" :). To sympatyczny akcent. A zatem pozdrowie NYC :) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja spedzilem w NY wakacje 2002 i 2006, mieszkalem na roku 76 i Amsterdam Av. no i co tu duzo mowic, kocham to miasto:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niedaleko Museum of Natural History ... Osobiscie wole San Francisco ... Zupelnie inny klimat, inne miasto ... Zapraszam tym razem na wycieczke po sklepach z morszczyzna :) w NY. Ale zaczynamy rozmawiac o tak nie lubianym USA :). Jak tam Euphylia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Euphyllia ma się dobrze, do koloru wracać nie chce, ale zdrowo się pompuje.... no i przyznam, że taka mocno wyjaśniała chyba bardziej mi się podoba;) niestety SF nie znam osobiscie, w US byłem tylko w NYC i okolicach, oraz w Houston i San Antonio:) Houston szału nie robi, takie olbrzymie aspołeczne miasto, gdzie życie na ulicach wogóle nie istnieje, w San Antonio z tym trochę lepiej:) eh... W Houston została moja koszykarska miłość Rockets a w NY część mojego serca;) niestety nie widziałem żadnego sklepu z morszczyzną w NY bo też w tamtym czasie nawet nie miałem pojęcia, że można hodować rybki morskie:) eh... dużo by opowiadać;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi