rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2011 Po wielu miesiącach przygotowań, zbierania sprzętu, kombinowania wczoraj nadszedł przełomowy moment czyli zakup skały i jej układanie w akwarium. A wszystko zaczęło się od dziury w ścianie: Po kilku miesiącach jak już dziura przestała straszyć pojawił się stelaż a w środku pierwsze namacalne elementy systemu czyli filtr i odpieniacz zrobiony przez Skibę. Do baniaka mam dociągnięte rurki od osmozy + sterowanie elektrozaworem. Niestety nie było szans na dociągniecie kanalizacji ale dobre i to. Mijały kolejne miesiące w czasie których zacząłem składać lampę opartą na diodach Cree: Zaczęła powstawać też elektryka w szafce: No i po paru perypetiach z odesłaniem beznadziejnie sklejonego baniaka do znanego producenta na szafce zawitał baniak wykonany przez Aquamedic (wykonanie o kilka klas wyżej niż baniak od poprzedniego producenta): Później dotarł sump (też z lekkimi przygodami ale to już mojej winy - uszkodziłem szybę przy wkładaniu do bagażnika): No i zaczęło się zalewanie: Nad zbiornikiem zawisła lampa LED DIY w białej obudowie: Wczoraj kupiłem skałę w eRybce (podziękowanie dla Tomka za bardzo miłą obsługę i doradzanie przy wyborze). Po kilku godzinach kombinowania, aktualne ułożenie skały wygląda tak: Widok od strony salonu: i z drugiego pokoju (tam gdzie stoi szafka z sumpem): Krótkie podsumowanie: - realnie budowa baniaka rozpoczęła się gdzieś w listopadzie 2009 (pojawił się stelaż) - czyli dotarcie do tego etapu zajęło mi ponad 1.5 roku :-) (przynajmniej do tego etapu wykazałem się ogromną cierpliwością :-) ) - wymiary akwarium: 113x66x55/wys/, zewnętrzny komin wklejony na bocznej ścianie, 3 szyby Optiwhite (2 długie i 1 krótka), wszystko zrobione ze szkła 12mm - pompa obiegowa: Deltec 4745 - cyrkulacja: 2*Tunze 6105, w planach dokupienie przynajmniej jeszcze jednej pompy (a najchętniej to nawet dwie Tunze 6055) - odpieniacz zrobiony na stożku przez Skibę - filtr (aktualnie na Biopellets) też zrobiony przez Skibę - lampa DIY oparta na diodach Cree - 40 szt. XP-E Royal Blue i 32 XP-G Cool White. Łączna moc ok. 250W, sterowana z poziomu Profiluxa - Profilux II sterujący właśnie pompami cyrkulacyjnymi, grzałką, lampą. Sondy temp., pH i Redox - 4 kanałowa pompa dozująca pod Profiluxa (na tym etapie nastawiam się na stosowanie Ballinga) - w przygotowaniu filtr na węgiel i absorber fosforanów Generalnie baniak szykowany jest pod SPSy + jakieś fajne LPSy. Co z tego wyjdzie to oczywiście czas pokaże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2011 pięknie się zapowiada żebym ja miał tyle miejsca w domu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2011 2xTunze 6105 i jeszcze ci mało cyrkulacji? :ohmy: po co więcej poza tym zapowiada sie fajnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2011 juwewaldi - może nie tyle mało co widzę, że mam "martwe strefy" i pewnie zamiast 2*6105 lepsze by były 4*6055. Dzięki temu mógłbym poustawiać dowolnie kierunek przepływu. Być może po prostu w tej chwili nie potrafię poprawnie ustawić tych pomp i stąd takie wrażenie. W każdym razie pod skałami zbiera się sporo syfu więc mam obawy co do zbyt małej cyrkulacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2011 a jak dojdzie piach to jeszcze gożej bedzie z cyrkulacja dlatego ja postawie tę cała kupę skał na 10 centymetrowym stelażu z rurek pcv pomyśl o czyms takim puki nie masz jeszcze życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2011 (edytowane) Dostaję trochę pytań z czego zrobiona jest obudowa - odpowiedź jest prosta - z 5mm białego pleksi. Kleiłem Cosmofenem PMMA i nie jest ona przykręcona do radiatora. Po prostu obudowa jest nałożona od góry i trzyma się na wzmocnieniach poprzecznych. Jak na DIY a nie produkt na sprzedaż jest to moim zdaniem wystarczające rozwiązanie. Waga bocznych paneli jest niewielka więc te 4 górne poprzeczki spokojnie to utrzymają. Edytowane 29 Lipiec 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2011 Pieknie panie to idzie az zal ze takie male Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2011 (edytowane) chodi dzięki za miłe słowa. Większy baniak niestety nie będzie bo dziury w nośnej ścianie nie powiększe. Ale może to i dobrze bo zamiast iść w litraż będę miał szansę skupić się na zawartości tego co mam. Parę dni temu doszedł piasek (Samoa Pink) i chwilowo trwa nierówna walka cyrkulacja<>piasek. Do tego momentu cyrkulacja górą. Ciągle przestawiam pompy tak żeby nie wygarniały piachu z dna. Zastanawiam się czy nie zrobiłem błędu kupując stosunkowo mocne Tunze 6105 - teraz chodzą na 50% mocy a w środku robi się niezły sajgon. Dojrzewanie przebiega na ten moment bardzo spokojnie. NO2 = 0.02 ( TM ) NO3 = 10 ( TM) PO4 = 0 ( mała Hanka ) kH = 6.5 ( TM ) - tu dodaję rozrobiony roztwór od Krzyśka Tryca żeby podbić kH do 7.5 Ca = 410 Mg = 1350 pH = 8.06 do 8.14 temp = 26 Po włożeniu skały przez 3 dni zgodnie z instrukcją lałem bakterie Hagen Cycle. Dzisiaj mam zamiar przejść na bakterie od Krzyśka Tryca (3 składnikowe). W sumpie kręcą się peletki (200ml), w woreczku wsadzony jest węgiel Fauna Marin (też 200ml) i w filtrze dałem Ultra Phos też FM (150ml). Świecę na razie 6h białymi LEDami (na 30% mocy) i 7h Royal Blue (na 40% mocy). Dołożyłem 2 wiatraki nad baniakiem bo bez tego temperatura zaczęła mi rosnąć do jakiś 28st. Teraz sterowane są Profiluxem i temperatura pięknie się utrzymuje. No i fotki z dzisiaj: Edytowane 30 Lipiec 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2011 Dałbym jeszcze skałe do sumpa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2011 Sławek - problem jest taki, że nie bardzo jest na to miejsce. Może coś upchnę w komorze pompy ale za wiele tam się nie zmieści (góra ze 3-4kg): W komorze gdzie stoi odpieniacz i filtry nie chcę dokładać skały (teraz leżą tam tylko jakieś malutkie kawałeczki) bo chcę mieć możliwość w miarę swobodnego dostępu do filtrów (i tak już jest ciasno ale da się je spokojnie wyciągnąć) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2011 Wczoraj dostałem nową zabawkę :-) Teraz muszę się tylko zebrać, zrobić małą reorganizację i wstawić go do sumpa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2011 Taki jak mój będzie śmigać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Dzień 50 Od dwóch tygodni w akwa pływają 3 pokolce (Ctenochaetus strigosus, Zebrasoma flavescens i Paracanthurus hepatus). Do kompletu od razu 3 krewetki czyszczące (Lysmata amboinensis). Pokolce w przeciągu niecałych dwóch dni wykosiły praktycznie całą populację glonów nitkowych. Jakiś tydzień-dwa przed pokolcami do akwa trafił Apogon piżamka (Sphaeramia nematoptera). Męczyła się biedota w sumpie u jednego z forumowiczów i żal mi się jej zrobiło więc trafiła do mnie. Trochę się obawiałem, że to zdecydowanie za wcześnie ale rybka ma się bardzo dobrze. Tydzień temu doszły dwie rozgwiazdy piaskowe i jakieś 2 ślimaki (trochę podobne do Strombusów ale podobno to nie są Strombusy). Parametry wody: - NO3 < 1 - PO4 = 0.02 - kH - tu mam problem bo test TM pokazuje niecałe 7 a mała Hanka ponad 10!!! - pH = 8.05 - 8.2 (w tej chwili jest 8.13) - Ca = 450 - Mg = 1350 - zasolenie = 1.026 wg refraktometru I fotki sprzed chwili - przód akwa: i tył akwa: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Nie szalej ze światłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Sławek - na razie niedawno podniosłem o jakieś 10% jasność. Teraz białe świecą na 35% a niebieskie na 45% i raczej przez kolejne 2-3 tygodnie podniosę góra do 50-55% białe i 60-65% niebieskie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Jak pojawi się cyjano/dino zeredukuj o połowę zawsze miałem z tym problem i mam do dzisiaj zawsze możesz zaciemnić akwarium na 3-4 dni ale pewnie powreóci to są efekty naszej głupoty ale nikt nie ma na to recepty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 Sławek - miałem coś w stylu cyjano-okrzemki - bo kolorystycznie pasowało pod okrzemki ale potrafiły zbierać się pod tym syfem bąble powietrza. Zredukowałem wtedy światło do poziomu 25% białe i 35% niebieskie i z lekką pomocą mechaniczną prawie ustąpiło. Dokupiłem też rozgwiazdy żeby kopały piasek i na dzień dzisiejszy jest w miarę ok. Mam kilka szczepek SPSów (2 stylophory, montiporę digitata i seriatoporę) i dlatego zacząłem znowu podnosić światło. Po szczepkach widać już pierwsze przyrosty. Montipora powoli zaczyna oblewać podstawkę a jedną ze stylophor dostałem z ułamaną gałązką i po 2 tygodniach widać jak ładnie się zarosła (praktycznie nie ma śladu po ułamaniu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2011 No to dawaj zobaczymy jak sps-y zareagują, redox będzie ciekawoską. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach