Skocz do zawartości
rpp

[410l] rpp nowy baniak

Rekomendowane odpowiedzi

co masz na myśli pisząc o redoxie?

mam podpiętą elektrodę do Profiluxa ale na razie wskazania są baaaaardzo niskie z tym, że gdzieś się doczytałem, że sporo czasu zajmuje zanim redox pójdzie w górę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jest robić w miarę regularnie fotki bo dopiero wtedy widać przyrosty.

Fotka z 17 sierpnia:

gallery_7763_1765_4633.jpg

i z dzisiaj po niecałym miesiącu:

gallery_7763_1765_37403.jpg

Uwzględniając, że światło nie świeci jeszcze na 100% (a raptem na niecałe 50%) i poza dozowaniem roztworu na kH i Ca + cotygodniowe podmiany nie dozuję nic więcej moim zdaniem jak na świeży baniak nie jest źle :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dawaj :mellow: zobaczymy jak sps-y zareagują, redox będzie ciekawoską.

Troszkę się zagapiłem masz już jakieś pomiary ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek - jeśli pytasz o redox to w tej chwili jest na poziomie 45mV. Jeśli mnie pamięć nie myli i czegoś nie przekręciłem to był moment gdzie redox miałem na minimalnym minusie (a na pewno bardzo blisko 0).

Jak znajdę chwilę to pokombinuję z miernikiem podpiętym pod elektrodę i zobaczę co pokaże.

Generalnie nie do końca łapię ten parametr więc na ten moment za bardzo tak niskim wskazaniem się nie przejmuję :-) Chwilowo bardziej bazuję na pomiarze pozostałych parametrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fotek zwierzaków.

Ulubiona rybka mojej Córy:

gallery_7763_1765_7511.jpg

I trzy rozrabiaki:

gallery_7763_1765_93364.jpg

gallery_7763_1765_89244.jpg

gallery_7763_1765_54905.jpg

i jeszcze jedna z trzech krewetek czyszczących:

gallery_7763_1765_36394.jpg

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daaaawno nie odświeżałem swojego wątku - czas na małe podsumowanie.

Od startu baniaka minęło prawie 1.5 roku. W tym czasie dużo się działo. Pierwsze pół roku przebiegło bez szczególnych niespodzianek.

Akwa dojrzało bardzo szybko. Parametry miałem mocno stabilne i dobre dla SPSów (PO4=0, NO3=0, Ca=420-440, Mg=1350-1380, kH=8-8.5). Od początku wsadzone były kulki i wszystko fajnie się kręciło ale korale widać, że nie były do końca zadowolone. Montipora Saramensis skurczyła na maksa polipy. Kolory pozostałych też nie były takie jak sobie wymarzyłem.

Padło na kulki - poszły w odstawkę + zacząłem lać Grotecha ABC+M (wcześniej szedłem tylko na podmianach).

Niestety rezultatu to nie poprawiło. Po paru miesiącach dopadła mnie plaga dino a zaraz po jakiegoś innego brązowego syfu. Akwa wyglądało dramatycznie. Odsysanie niewiele dawało. Ograniczanie światła też.

W tym czasie parametry PO4=0 i NO3=0 czyli teoretycznie nie było czym żywić glonów a jednak rosły (pewnie konsumowały na bieżąco to co się pojawiało w akwa). Do wymiany poszedł odpieniacz (najpierw pożyczony ATI Powercone 250i a później własny Powercone 200i).

Walka trwała kilka miesięcy. Zmieniłem sól, zmieniłem adsorber, dużo się działo w każdym razie w końcu plaga zaczęła ustępować. Trudno powiedzieć co to było i co było bezpośrednią przyczyną ustąpienia. W każdym razie cieszę się, że ten etap mam za sobą.

Nie obyło się bez strat - niebieska Acropora padła, podobnie jedna Seriatopora. Zielone Stylophory straciły tkankę od dołu (zduszone glonami) ale powoli im to odrasta.

Z ryb tajemniczo zniknął żółtek (do dzisiaj nie ma nawet śladu pojedynczej ości czy też kawałka płetwy) i jeden Pterapogon Kaudernii (dwa samce w jednym akwa to za dużo - zwyciężył silniejszy).

Na tą chwilę baniak powoli wychodzi na prostą. Jeszcze walczę z glonami na skałach ale ich ilość w porównaniu do tego co było jest niewielka. No i są to zupełnie inne glony (takie lekko nitkowate).

Zrobiłem porównanie przyrostów korali. Szczególnie widać sporą różnicę przez ostatnie pół roku przy czym dopiero niedawno zacząłem zwiększać oświetlenie (w trakcie plagi glonów zostało mocno ograniczone zarówno pod kątem mocy jak i długości świecenia) i widać od razu różnicę w przyrostach.

Nie wszystkie zdjęcia są robione z tej samej perspektywy czy też w takim samym powiększeniu ale wg mnie i tak dobrze widać przyrosty poszczególnych korali.

Idąc po kolei - jeden z pierwszych korali jakie znalazły się w baniaku.

Stan z września 2011:

k1_201109.jpg

Grudzień 2011:

k1_201112.jpg

Lipiec 2012:

k1_201207.jpg

Grudzień 2012:

k1_201212.jpg

I kolejny - październik 2011:

k2_201110.jpg

Grudzień 2011:

k2_201112.jpg

Lipiec 2012:

k2_201207.jpg

Grudzień 2012:

k2_201212.jpg

Po tej szczepce szczególnie widać przyrosty. Lipiec 2012:

k3_201207.jpg

Grudzień 2012:

k3_201212.jpg

Lipiec 2012:

k4_201207.jpg

Grudzień 2012:

k4_201212.jpg

Lipiec 2012:

k5_201207.jpg

Grudzień 2012:

k5_201212.jpg

Lipiec 2012:

k6_201207.jpg

Grudzień 2012:

k6_201212.jpg

Lipiec 2012:

k7_201210.jpg

Grudzień 2012:

k7_201212.jpg

Pozostała przede mną jeszcze długa walka z glonami (na szczęście na zdjęciach to wygląda gorzej niż w rzeczywistości).

No i kolory są zdecydowanie do poprawy. Tu jeszcze daleko do efektu jaki chciałbym mieć w akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma potencjal ;)

wyglada zacnie ;)

mozesz zrobic zblizenie tego sfu na skale ?

moze slimaki wystarca, a moze trzeba by cos czyszczacego...

pokaz to dokladnie to bedziemy radzic ;)

a zaczol bym od tych miejsc na skale gdzie skala jest czysciutka i ladnie obrosnieta wapiennym

co jest tam, albo czego nie ma w odroznieniu od miejsc zarosnietych tym syfem

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dziuniek31 - skały mam jakieś 30kg.

@Sushi - kilka fotek glonów:

glony_1.jpg

glony_3.jpg

Generalnie ma to to kilka (3-4mm) długości i raczej ciężko odchodzi od skały.

A jeśli chodzi o to dlaczego są miejsca gdzie tego nie ma odpowiedź jest dosyć prosta - na 99% przeszedł tamtędy jeżowiec Mespilla globulus. Mam takie dwie sztuki i jak przejdą po skale to czyszczą do żywego :-) ale jak widać nawet dla nich to jednak za dużo tego syfu na skale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w podcieniach korali na skale to rosnie ??

bo moze to swiatlo je napedza. chociaz to bordowe to swiatlo im tak srednio potrzebne, ale moze jakas dlugosc fali....

na razie pdniosl bym magnez na 1500 i tak trzymal caly czas. to troche utrudnia glonom funcjonowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cieniu raczej nie ma glonów.

Wcześniej nie zwróciłem uwagi ale faktycznie pod warstewką tych nitkowych glonów są bordowe placki. Takie bordowe glony w dużej ilości wyszły mi na bocznej ścianie.

O takie coś:

czerwony_glon.jpg

Wygląda to w sumie podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi