Skocz do zawartości
rpp

[410l] rpp nowy baniak

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu miesiącach przygotowań, zbierania sprzętu, kombinowania wczoraj nadszedł przełomowy moment czyli zakup skały i jej układanie w akwarium.

A wszystko zaczęło się od dziury w ścianie:

gallery_58_62_23536.jpg

Po kilku miesiącach jak już dziura przestała straszyć pojawił się stelaż a w środku pierwsze namacalne elementy systemu czyli filtr i odpieniacz zrobiony przez Skibę.

gallery_58_62_19101.jpg

Do baniaka mam dociągnięte rurki od osmozy + sterowanie elektrozaworem. Niestety nie było szans na dociągniecie kanalizacji ale dobre i to.

Mijały kolejne miesiące w czasie których zacząłem składać lampę opartą na diodach Cree:

gallery_58_62_28372.jpg

Zaczęła powstawać też elektryka w szafce:

gallery_58_62_55343.jpg

No i po paru perypetiach z odesłaniem beznadziejnie sklejonego baniaka do znanego producenta na szafce zawitał baniak wykonany przez Aquamedic (wykonanie o kilka klas wyżej niż baniak od poprzedniego producenta):

gallery_58_62_28485.jpg

Później dotarł sump (też z lekkimi przygodami ale to już mojej winy - uszkodziłem szybę przy wkładaniu do bagażnika):

gallery_58_62_66569.jpg

No i zaczęło się zalewanie:

gallery_58_62_8139.jpg

Nad zbiornikiem zawisła lampa LED DIY w białej obudowie:

gallery_58_62_25761.jpg

Wczoraj kupiłem skałę w eRybce (podziękowanie dla Tomka za bardzo miłą obsługę i doradzanie przy wyborze).

Po kilku godzinach kombinowania, aktualne ułożenie skały wygląda tak:

Widok od strony salonu:

gallery_58_62_72487.jpg

i z drugiego pokoju (tam gdzie stoi szafka z sumpem):

gallery_58_62_66590.jpg

Krótkie podsumowanie:

- realnie budowa baniaka rozpoczęła się gdzieś w listopadzie 2009 (pojawił się stelaż) - czyli dotarcie do tego etapu zajęło mi ponad 1.5 roku :-) (przynajmniej do tego etapu wykazałem się ogromną cierpliwością :-) )

- wymiary akwarium: 113x66x55/wys/, zewnętrzny komin wklejony na bocznej ścianie, 3 szyby Optiwhite (2 długie i 1 krótka), wszystko zrobione ze szkła 12mm

- pompa obiegowa: Deltec 4745

- cyrkulacja: 2*Tunze 6105, w planach dokupienie przynajmniej jeszcze jednej pompy (a najchętniej to nawet dwie Tunze 6055)

- odpieniacz zrobiony na stożku przez Skibę

- filtr (aktualnie na Biopellets) też zrobiony przez Skibę

- lampa DIY oparta na diodach Cree - 40 szt. XP-E Royal Blue i 32 XP-G Cool White. Łączna moc ok. 250W, sterowana z poziomu Profiluxa

- Profilux II sterujący właśnie pompami cyrkulacyjnymi, grzałką, lampą. Sondy temp., pH i Redox

- 4 kanałowa pompa dozująca pod Profiluxa (na tym etapie nastawiam się na stosowanie Ballinga)

- w przygotowaniu filtr na węgiel i absorber fosforanów

Generalnie baniak szykowany jest pod SPSy + jakieś fajne LPSy. Co z tego wyjdzie to oczywiście czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2xTunze 6105 i jeszcze ci mało cyrkulacji? :ohmy: po co więcej

poza tym zapowiada sie fajnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juwewaldi - może nie tyle mało co widzę, że mam "martwe strefy" i pewnie zamiast 2*6105 lepsze by były 4*6055. Dzięki temu mógłbym poustawiać dowolnie kierunek przepływu.

Być może po prostu w tej chwili nie potrafię poprawnie ustawić tych pomp i stąd takie wrażenie.

W każdym razie pod skałami zbiera się sporo syfu więc mam obawy co do zbyt małej cyrkulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak dojdzie piach to jeszcze gożej bedzie z cyrkulacja

dlatego ja postawie tę cała kupę skał na 10 centymetrowym stelażu z rurek pcv

pomyśl o czyms takim puki nie masz jeszcze życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostaję trochę pytań z czego zrobiona jest obudowa - odpowiedź jest prosta - z 5mm białego pleksi.

Kleiłem Cosmofenem PMMA i nie jest ona przykręcona do radiatora. Po prostu obudowa jest nałożona od góry i trzyma się na wzmocnieniach poprzecznych.

Jak na DIY a nie produkt na sprzedaż jest to moim zdaniem wystarczające rozwiązanie. Waga bocznych paneli jest niewielka więc te 4 górne poprzeczki spokojnie to utrzymają.

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pieknie panie to idzie :) az zal ze takie male :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi dzięki za miłe słowa. Większy baniak niestety nie będzie bo dziury w nośnej ścianie nie powiększe. Ale może to i dobrze bo zamiast iść w litraż będę miał szansę skupić się na zawartości tego co mam.

Parę dni temu doszedł piasek (Samoa Pink) i chwilowo trwa nierówna walka cyrkulacja<>piasek. Do tego momentu cyrkulacja górą. Ciągle przestawiam pompy tak żeby nie wygarniały piachu z dna.

Zastanawiam się czy nie zrobiłem błędu kupując stosunkowo mocne Tunze 6105 - teraz chodzą na 50% mocy a w środku robi się niezły sajgon.

Dojrzewanie przebiega na ten moment bardzo spokojnie.

NO2 = 0.02 ( TM )

NO3 = 10 ( TM)

PO4 = 0 ( mała Hanka )

kH = 6.5 ( TM ) - tu dodaję rozrobiony roztwór od Krzyśka Tryca żeby podbić kH do 7.5

Ca = 410

Mg = 1350

pH = 8.06 do 8.14

temp = 26

Po włożeniu skały przez 3 dni zgodnie z instrukcją lałem bakterie Hagen Cycle. Dzisiaj mam zamiar przejść na bakterie od Krzyśka Tryca (3 składnikowe).

W sumpie kręcą się peletki (200ml), w woreczku wsadzony jest węgiel Fauna Marin (też 200ml) i w filtrze dałem Ultra Phos też FM (150ml).

Świecę na razie 6h białymi LEDami (na 30% mocy) i 7h Royal Blue (na 40% mocy).

Dołożyłem 2 wiatraki nad baniakiem bo bez tego temperatura zaczęła mi rosnąć do jakiś 28st. Teraz sterowane są Profiluxem i temperatura pięknie się utrzymuje.

No i fotki z dzisiaj:

gallery_58_62_63824.jpg

gallery_58_62_80779.jpg

gallery_58_62_43432.jpg

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek - problem jest taki, że nie bardzo jest na to miejsce.

Może coś upchnę w komorze pompy ale za wiele tam się nie zmieści (góra ze 3-4kg):

gallery_58_62_78782.jpg

W komorze gdzie stoi odpieniacz i filtry nie chcę dokładać skały (teraz leżą tam tylko jakieś malutkie kawałeczki) bo chcę mieć możliwość w miarę swobodnego dostępu do filtrów (i tak już jest ciasno ale da się je spokojnie wyciągnąć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dostałem nową zabawkę :-)

gallery_7763_1765_78441.jpg

Teraz muszę się tylko zebrać, zrobić małą reorganizację i wstawić go do sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 50

Od dwóch tygodni w akwa pływają 3 pokolce (Ctenochaetus strigosus, Zebrasoma flavescens i Paracanthurus hepatus). Do kompletu od razu 3 krewetki czyszczące (Lysmata amboinensis).

Pokolce w przeciągu niecałych dwóch dni wykosiły praktycznie całą populację glonów nitkowych.

Jakiś tydzień-dwa przed pokolcami do akwa trafił Apogon piżamka (Sphaeramia nematoptera). Męczyła się biedota w sumpie u jednego z forumowiczów i żal mi się jej zrobiło więc trafiła do mnie. Trochę się obawiałem, że to zdecydowanie za wcześnie ale rybka ma się bardzo dobrze.

Tydzień temu doszły dwie rozgwiazdy piaskowe i jakieś 2 ślimaki (trochę podobne do Strombusów ale podobno to nie są Strombusy).

Parametry wody:

- NO3 < 1

- PO4 = 0.02

- kH - tu mam problem bo test TM pokazuje niecałe 7 a mała Hanka ponad 10!!!

- pH = 8.05 - 8.2 (w tej chwili jest 8.13)

- Ca = 450

- Mg = 1350

- zasolenie = 1.026 wg refraktometru

I fotki sprzed chwili - przód akwa:

gallery_7763_1765_26638.jpg

i tył akwa:

gallery_7763_1765_56121.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek - na razie niedawno podniosłem o jakieś 10% jasność.

Teraz białe świecą na 35% a niebieskie na 45% i raczej przez kolejne 2-3 tygodnie podniosę góra do 50-55% białe i 60-65% niebieskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pojawi się cyjano/dino zeredukuj o połowę zawsze miałem z tym problem i mam do dzisiaj :( zawsze możesz zaciemnić akwarium na 3-4 dni ale pewnie powreóci to są efekty naszej głupoty ale nikt nie ma na to recepty B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek - miałem coś w stylu cyjano-okrzemki - bo kolorystycznie pasowało pod okrzemki ale potrafiły zbierać się pod tym syfem bąble powietrza.

Zredukowałem wtedy światło do poziomu 25% białe i 35% niebieskie i z lekką pomocą mechaniczną prawie ustąpiło. Dokupiłem też rozgwiazdy żeby kopały piasek i na dzień dzisiejszy jest w miarę ok.

Mam kilka szczepek SPSów (2 stylophory, montiporę digitata i seriatoporę) i dlatego zacząłem znowu podnosić światło.

Po szczepkach widać już pierwsze przyrosty. Montipora powoli zaczyna oblewać podstawkę a jedną ze stylophor dostałem z ułamaną gałązką i po 2 tygodniach widać jak ładnie się zarosła (praktycznie nie ma śladu po ułamaniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi