Skocz do zawartości
michal_natalia

lampa LED proszę o porady

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że podobny temat założyłem na drugim forum bo tam są fachowcy których nie ma tu i odwrotnie pragnę poznać również wasze opinie i porady.

W skrócie baniak ma być 140dł x 60gł x 50h, w obsadzie planuję głównie sps kilka lps może coś niefoto.

Więc planuję lampę ok 120cm x ok 20

diody

42szt cree XP-E royal blue

28szt cree XP-G cool white

plus coś do oświetlenia nocnego

chcę by lampa była ściemniana ale nie z poziomu profiluxa czy ghl bo takiego na początek miał nie będę, planuję użyć kontroler niektórym znany mianowicie ARM

teraz zastanawiam się jakie zasilacze bo chcę ich jak najmniej by konstrukcja była lekka i nie za duża o zasilaczach nie mam pojęcia

Za wszelkie sugestie dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 220W w ledach na baniak o takich wymiarach to jak dla mnie (moja osobista opinia) szału nie ma, zwłaszcza że baniaczek w szerokości ciekawy. No ale dołożyć zawsze możesz, wiec zostań przy tym co planujesz, odpalisz, zobaczysz jaki efekt i decyzje podejmiesz.

Do dodatkowego nocnego nie ma sensu inwestować w cree, możesz wydzielić jakąś część z RB, lub dołożyć jakichś kilka tańszych ledów. I tak nie bedą świecić z dużą jasnością, więc nadadzą się każde jedne - byle by ci kolor odpowiadał.

ARM - mowa o AquReefMeter ? czy o rodzinie mikroprocesorów Atmela ?? - Wydaje mi się że jeśli chodzi o sterownik Wojtka, to nie ma możliwości uzyskania sygnału PWM czy 1-10 do sterowania poziomem jasności Ledów lecz jedynie proste sterowanie ON/OFF - chyba że coś przegapiłem.

Zasilacz (cze) - zależy jakich użyjesz driverów. Jeśli to ma być konstrukcja sterowana PWM to daruj sobie "fabryczne" zasilacze prądowe bo one nie spisują się zwykle przy niskim wypełnieniu i uzyskanie minimalnych jasności jest... problmatyczne, dla ledów o których piszesz o wiele lepszym wyjściem będzie użycie driverów dedykowanych np na kostkach MBI6651 (2) i normalnego zasilacza napieciowego 24V. W każdym razie kto sie nie boi "lutownicy" wybierze to rozwiązanie.

Podłączasz po 6 ledów na jeden driver na MBI i kupisz jakiś 250-300W zasilacz 24V, typu przemysłowego. Potrzebujesz zatem 12 driverów http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/11244 i jeden porządny zasilacz http://elight.com.pl/zasilacz-led-sp-320w-24vdc-p-2142.html

Zasilacz dźwignie troszkę więcej niż potrzebujesz, ale to nie zaszkodzi a w przypadku gdybyś stwierdził że te 200W to za mało, masz zapas mocy.

Do ściemniania bedziesz potrzebował jeszcze i tak kontrolera z wyjściem (wyjściami) PWM, do których podłączysz drivery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nocnego to znajdziesz najtanisze ledy na allegro faktyczxnie nie ma co inwestwać wystarczy byle co, reszta to kolega Ci doskonale opisał.

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi