Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Zauważyliście może że IO sprzedawane jest w nowym wiadrze? http://allegro.pl/instant-ocean-25kg-sol-akwarium-morskie-warszawa-i1665288068.html Wcześniej było takie: http://www.thcskiba.pl/product.php?id_product=75 Ktoś słyszał może czy sól została taka sama czy doszły zmiany? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Zmieniło się opakowanie, sól jest ta sama. Zmieniły się też opakowania Reef Crystals. Zmieniło się też opakowanie 8kg Instant Ocean, teraz 8kg jest pakowane w wiaderko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 (edytowane) Według tego co pisze producent ilość potasu w soli została zwiększona. ale najpewniej to tylko marketingowy bełkot:D Wiaderko wygląda tak: Edytowane 7 Lipiec 2011 przez yoka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 a tak na marginesie jaki ma wpływ na korale potas? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2011 (edytowane) Montipory, w szczególności talerzowe, zaczynają blednąć aż do utraty tkanki. Edytowane 8 Lipiec 2011 przez kiflu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2011 Montipory, w szczególności talerzowe, zaczynają blednąć aż do utraty tkanki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2011 hym interesujące... U mnie w akwa od miesiąca nie było podmian montipory był całe soczyście zielone, a teraz widzę że spora część tkanki zaczyna robić się szara - to może ozaczać brak potasu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2011 niekoniecznie potas, jest wiele czynników. Ja wydaję opinię po swoim doświadczeniu. Lecąc na zovicie zmieniłem sól na IO a nie skorygowałem dawki k-balnse. Do tego zapodałem podmianę 30% wody na IO i rozpoczęły się problemy. Wykluczając no3 i po4 oraz pozostałe testy rozpocząłem poszukiwania innego problemu. Przy dużej opsadzie spsów tylko montipory miały problem. W końcu dorwałem test na potas (o zgrozo) i mierzenie. I tą metodą doszedłem do tego że IO potas ma na poziomie nie wykrywalnym dla tego testu ! W baniaku potas na bardzo niskim poziomie. Dziś przy zmianie soli i częstych podmianach regularnym podawaniu k-balnce, te monti które mi pozostały cieszą się kolorkiem - małe paznokcie na skałkach.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach