tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) LemonTomasz, trochę zbiłeś mnie z tropu swoimi kolorami:) Przepraszam... Edytowane 6 Lipiec 2011 przez tomasz666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) tomasz666 chcialbym jeszcze byś przestał głupio ironizować, ale nie bardzo zamowiłem lampe 8x54 T5 plus 2 razy 150W HQI wszystko sterowalne i elektroniczne (gdzie się da) kasy dużo ale może uzyskam efekt jaki chce Edytowane 6 Lipiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) Czyli znowu czegoś nie zrozumiałem, niech Ci będzie. Ważne że Ty wszystko rozumiesz. Czy nie odpowiedziałem na któreś z Twoich pytań czy jednak z rozumieniem u Ciebie tak samo jak u mnie? PS. Edytowanie przez Ciebie postu odbiera sens mojemu postowi, więc może najpierw myślmy co piszemy żeby potem nie musieć kasować? Edytowane 6 Lipiec 2011 przez tomasz666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) pytanie o ogrzewanie w mieszkaniu dotyczyło tego czy masz mieszkanie czy dom i czy uwzględniłeś w wyliczeniach ogrzewanie otoczenia akwarium twoje życie rodzinne mnie nie interesuje przepraszam, mogłem zapytać wprost i jednoznacznie, ciegle się zapominam.... PS. post edytowalem zanim zobaczyłem Twoją odpowiedz zorietowałem się już kim jestem, inwektywy nie mają sensu Edytowane 6 Lipiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) OOO widzisz - proste pytanie - prosta odpowiedź. Mam dom ogrzewany kominkiem (piecem kominkowym). HQI wisiało u mnie 30-35 cm nad zbiornikiem, ledy wiszą 10 cm i jak pisałem wcześniej wcale zimne nie są. Mam grzałkę 150W. Nie sprawdzałem jak często się włącza. Edytowane 6 Lipiec 2011 przez tomasz666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) wybacz jeszcze raz po prostu na codzien zadaje się z ludzmi ktorzy potrwią odpowiadac i na troche bardziej skomplikowane pytania jakiś komentarz kogoś do lampy 2 razy 150 HQI plus 8 razy T5? Edytowane 6 Lipiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Twoja złośliwość prawie dorównuje mojej więc oczywiście sie nie gniewam, wręcz przeciwnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Masz swoją wizję przyszłego zbiornika, wiesz jakie koralowce Ci się podobają i co byś chciał w tym zbiorniku trzymać. W powyższych postach przedstawione zostały wady i zalety poszczególnych źródeł światła i sam zdecydowałeś. Nie wiem jakie były kryteria, co było ważniejsze ale według mnie, przy wysokości akwarium 70 czy też 75cm (nie pamiętam dokładnie co planujesz) to te świetlówki i 150HQI będzie słabo oświetlać dno, może na jakieś mało wymagające LPS-y wystarczy, a sumaryczna moc całego zestawu nie jest mała. Może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie lampa, którą kolega Michał (Snocho) powiesił nad swoim nowym zbiornikiem. Jedna lampa, bardzo ładna (włoska robota), pięknie się prezentuje nad zbiornikiem, możliwość zamontowania żarników 400W lub 250W i świetlówek (4x54W) co kto woli, oświetla zbiornik o szer.1mtr i wysokości 70cm. Również załoga sklepu Korale w swoim blogu ładnie opisała różne źródła światła, może warto też z nimi przedyskutować tą kwestię. Pozdrawiam z daleka Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Jacek ,ale najlepszą głupotę strzelił że do tylu swietlówek dał 150w hqi,po co? żadnych blików nie będzie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielj 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Co prawda nie mam porównania między HQI a LED , ale mam porównanie między HQI 2x150W w lampie Arcadia a 1x250W w Lampie DIY. Do tego jako aktynika 2x39W AquaMedic. Różnica ogromna Mimo że akwarium ma tylko 45cm wys. dopiero teraz widzę jak Heteraxis crispa , stojący na dnie potrafi się napompować. Przedtem miał odcień lekko żółty , teraz piękna biel z niebieskimi końcówkami. Konkluzja? Jeśli HQI to IHMO 250W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 macie racje zmieniłem zamowienie na 2 razy 250W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 http://allegro.pl/sprzedam-lampe-led-i1640037469.html albo to odkup od dziewczyny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Tutaj małe porównanie HQI vs LED. http://reefbuilders.com/2011/06/29/rgb-multichip-led/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 kurcze fajnie to wygląda szkoda że nie po Polsku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 Waldi, Lampa do której podaleś linka do allegro jest za ciemna dla SPS ów. Miałem okazję testować ten model. Ładna regulacja barwy dla oka, ale power za słaby pod acry. Oczywiście pod LPSy czy miękasy jak najbardziej się sprawdzi. Pojawił się nowszy model mocniejszy, jednak nie miałem okazji sprawdzić ile światała daje więcej. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 (edytowane) Andrew o proszę, ale ten nowszy model jest też tego samego producenta? czy to jest ten nowy model? Edytowane 7 Lipiec 2011 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 (edytowane) kurcze fajnie to wygląda szkoda że nie po Polsku Waldek na dzień dzisiejszy mamy do dyspozycji cztery diody Cree nadające się do akwarystyki i sam sobie zrobisz taką lampkę. Edytowane 7 Lipiec 2011 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2011 (edytowane) ja sie zastrzele, co człowiek to opinia czy ktoś używa lamp reefrepublic? jak to śmieci? uwielbiam wybory jak nie mam danych ktoś ma zdjecia zbiornika oświtlanego takimi ledami? Edytowane 7 Lipiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach