Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Ja od roku oświetlam zbiornik 960ltr + 450ltr samymi ledami. Rachunek za "prąd" na poziomie 300-350zł/mc ale to za zużycie całego domu (dwie pralki, suszarka, lodówka, TV itp.). Koralki rosną, a jak to można zobaczyć w wątku przeprowadzka, chociaż zdjęcia nie oddają tego jak akwarium wygląda na żywo. Według mnie jak ledy to tylko z panelami 200W. Moc zawsze można zmniejszyć a jak trzeba to i podkręcić, aż koralki się śluzem pokryją . no właśnie, ja mam taki rachunek choc mam 4 razy mniejszy akwarium... i jedną pralke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mwilk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Witam. To może z własnych doświadczeń. Mam szczepkarium na ledach+aktynika światło jest bardzo ostre kolory super, ale nie wszystkie koralowce to lubią np. euphylie. Stawiam nowy zbiornik tak 500L i do niego kombinuje lampę gdzie w ledach będzie ekwiwalent 2XHQI tak po 70W + T5 aktynika i dzienne. Dlaczego ?? Bo HQI bardzo grzeją wodę, wieszamy je min 20cm nad wodą i mając przy tym T5 tracimy kupę ich światła, a ledy + t5 mogę dać nawet w pokrywie. Bliki będą cukierkowo nie będzie powinno być ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) no dobrze, widziałem dziś baniak oświetlany lampami LED (dzieki Lemon) możliwośc zmiany barwy światła naprawde imponująca i o to mi cchodzi choc troche ciemnawo jak dla mnie szybsze blinki wcale mi nie przeszkadzają widze jednak problem Lemon świeci 200W LEDów ale jego zbiornik jest o polowie mniejszy niż ten ktory planuje a do tego sporo niższe (55 do 70) reasumując musiał bym założyć conajmnie 400W LEDów pomijając że nie widziałem takiej lampy to zużyciem pracu zbliżamy się do HQI do tego koniczność grzania w zimie pojawił się pomysł 2 raz 150W HQI plus 8 razy 54W ściemnialnych świetlowek troche hardcore ale daje duże możliwości Edytowane 6 Lipiec 2011 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Witam. To może z własnych doświadczeń. Mam szczepkarium na ledach+aktynika światło jest bardzo ostre kolory super, ale nie wszystkie koralowce to lubią np. euphylie. Stawiam nowy zbiornik tak 500L i do niego kombinuje lampę gdzie w ledach będzie ekwiwalent 2XHQI tak po 70W + T5 aktynika i dzienne. Dlaczego ?? Bo HQI bardzo grzeją wodę, wieszamy je min 20cm nad wodą i mając przy tym T5 tracimy kupę ich światła, a ledy + t5 mogę dać nawet w pokrywie. Bliki będą cukierkowo nie będzie powinno być ok. A liczyłeś ile będzie pobierać prądu grzałka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 no ale lodowka w lato też pobiera prąd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Ten nowy pomysł to masakra jakaś. A tak poza tym to mierzyłeś sobie długość ręki że planujesz akwa 70 cm? Jeśli masz jednak zamiar postawić jakieś 500-600l (bo nie wyczytałem ile) - wnioskuję z idiotycznej "żelaznej"zasady 1W/1L w hqi - bo na wstępie chciałeś hqi 2x250W. Jeśli dla poważnych koralowców to przygodę należałoby zacząć od 0,8 - 1W/l w DOBRYCH ledach. Wtedy jest i pięknie i przyrosty cieszą. Jak planujesz miękkasy to 2x150hqi będziesz miał jak znalazł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 no ale lodowka w lato też pobiera prąd Lodówka prąd pobiera ??? Może byś się tak zastanowił nad tym że jak zamątujesz lampę LED to grzałka wyrówna rachunek za prąd. Suma sumarum wyjdzie na to samo. LED to wspaniała technologia w domu zamiaast żarówek a nie w akwarium. Chyba że sam sobie zrobisz to po kilku latach się zwrócą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 "LED to wspaniała technologia w domu zamiaast żarówek a nie w akwarium. Chyba że sam sobie zrobisz to po kilku latach się zwrócą" Sławek chyba dzisiaj mam problem z myśleniem... co chcesz przez to powiedzieć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 LEDY nie grzeją a to w zime oznacza koszty można wiecej grzac w domu ale to dalej koszty HQI grzeje, oznacza to małe koszty w zimnie ale lodowka w lato pracuje ciezko obliczyc co się opłaca bo jest wiele zmiennych podejzewam że wyjdzie podobnie w ciagu calego roku niewatpliwa zaletą jest możliwość zmiany barwy światła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) Tak, a świstak siedzi i zawija. Przecież łatwiej sie obliczyć nie da. Na moim przykładzie. Miałem 3x250W HQI i 4x39W t5. Koszt w ciągu roku - powiedzmy od stycznia do stycznia: lampa 1500 3 żarniki styczeń: 900 styczeń nast. roku: 900 świetlówki: styczeń: 200 (liczę w zaokrągleniu po 50 zł bo nie pamiętam ile płaciłem) lipiec: 200 styczeń następnego roku: 200 razem: 3900 zł Teraz mam 430W Led Cree DIY koszt: 3500 - 4000 zł Czyli sama lampa zwraca się po roku. Nie liczę chłodziarki którą latem musiałbym kupić czyli następne 1500 zł. I oczywiście w przypadku HQI i t5 cykl powtarza się na okrągło: koszty, koszty, koszty... Zużycie prądu: wcześniej nie miałem grzałki, teraz mam 150W i temperatura zimą 24 stopni, latem 27 stopni. Więc nawet jakby liczyć że grzałka chodzi nonstop to pobór mocy 580W - wcześniej 910W. To po co cisnąć kity że nie ma oszczędności jak są? Edytowane 6 Lipiec 2011 przez tomasz666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Tomasz, wszystko fajnie, tylko: 1. jak taka lampa samoróbka wygląda nad otwartym akwarium? 2. jak wybarwią się pod nią same np. acropory? Co do kosztów to wiadomo że ledy są relatywnie tanie w wersji diy i drogie w innej.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 zawsze byłem kiepski z matmy, ale delikatnie mowiać coś mi w tych wyliczeniach nie pasuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Co Ci nie pasuje? Gdzies się pomyliłem? Lampa zbudowana jest na radiatorze z dwoma wentylatorami i osadzona w koronie zbiornika. Światło led jest bardzo męczące dla oczu i nie widzę możliwości powieszenia go bez korony. Lemon, rozmawiamy przecież na sąsiednim forum - tam specjalnie dla Ciebie zajawka foto... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 moge prosic linka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 A proszę bardzo" Mój odnośnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 już pisze 3x250W HQI i 4x39W t5 co ty tym oświatlałeś? z taką ilością światła trudno konkurować rozumiem że te ledy o ktorych piszesz to jakies specjalne dajace wiecej światła? co ogrzaleś taką małą grzałką? czym grzejesz w domu? liczyłeś koszt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 (edytowane) Ledy - te najlepsze moim zdaniem na rynku XP-E RB i XP-G CoolWhite. Przy tych diodach uważam można śmaiło przyjać przelicznik: 1W led = 2WHQI+t5. W ogóle lubię duzo światła i dla mnie to 2W/l w hqi i 1W/l w led to norma. Poza tym mylisz się. Ledy grzeją i to nieźle. Radiator jest chłodny, ale od strony ledów woda dostaje trochę stopni. Dom ogrzewam kominkiem. Mam psa, trzy jaszczury, żonę i córkę. Co jeszcze chcesz wiedzieć? Edytowane 6 Lipiec 2011 przez tomasz666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2011 Tomasz, trochę zbiłeś mnie z tropu swoimi kolorami:) dlaczego uważasz że ledy powinny być tylko w koronie? w końcu wszyscy mają lampy typu "otwartego"... dodatkowo lansujesz rozwiązanie 1 i więcej W na litr.... Morog - ogólnie kalkulacja kosztów zależy też od rodzaju mieszkania... jak zimą w bloku grzeją na maksa i masz 24-25 st. to grzałka i tak będzie zbędna. Tak na marginesie to np. antiasy bardzo fajnie wyglądają pod ledami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach