slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2011 Cyjano/dino zaczyna mnie to denerwować, co jest ? Poległem na całej linii i jeszcze inne paskudztwa się przyczepiły , chyba coś nie tak z cyrkulacją już nie mam pomysłu ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2011 ja bym zrobił tak (zrobiłem tak kiedyś, kumpel zrobił ostatnio podobnie): UV 36w i wolny przepływ ok 300l/h i 12/24 świecić sol do podmian Instant Ocean, podmiany raz na 2 tygodnie po 5% unikać wkładania rąk do akwarium, oraz innych zbędnych operacji! (zmiana żarników, świetlówek itd itd) zasolenie na 1,026 (tylko musisz mieć dobry refraktometr czy tam inny miernik zasolenia) KH podbić na 12 (stopniowo i równie stopniowo opuszczać). nie lać żadnych mikroelementów, bakterii, wódki i innych uzdatniaczy Pilnować CA i MG aby były "idealne" Rowa phos wg. producenta i węgiel KZ 1 łyżka stołowa na 100litrów wody ok 1-1,5 miesiąca powinno zejść i już nie wrócić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2011 Nie wiem czy to dobry pomysł z UV mam ozonator co prawda go nie podłączyłem żeby mi wody nie wyjałowił.. Sól uboga. Co do rąk to faktycznie ładuję je ze trzy razy dziennie. Oświetlenie stałe LED więc też nie powinno być problemu , zasolenie ok Rowa , węgiel są jedynie na co zerknołem to może faktycznie wachania Ca Mg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2011 nie wiem co się wszyscy tak tego UV boją... ja osobiście nigdy nie słyszałem, aby ono w jakimś baniaku krzywdę zrobiło... Znaczy czytałem powielane teksty typu "UV nie stosowac", "UV wywal", "UV nie", "UV wybije wszystkie bakterie"... ale żeby coś konkretnego i przez praktyka to nie. Ale zrobisz jak będziesz uważał. Ozonu nigdy nie stosowałem, ale z nim to już trzeba ostrożnie (wiedza nabyta z netu, przez tych co stosowali, nie moja praktyczna:) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2011 Oświetlenie stałe LED więc też nie powinno być problemu A może...?? Jak długo już świecisz tą lampką ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2011 Często popracowanie nad cyrkulacją poprawia sytuację :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2011 Też mi się wydaje że nie tak z cyrkulacją. Lampy OK tym sobie głowy nie zawracał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach