Skocz do zawartości
mwilk

Dendrochirus Zebra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Miesiąc temu kupiłem skrzydlice Dendrochirus Zebra która miała zmętnienie na źrenicach, po około tygodniu w moim baniaku zmętnienie ustąpiło.Ryba teoretycznie zdrowa przyjmuje tylko żywy pokarm i tu jest problem.Po wrzuceniu żywej rybki do zbiornika zachowuje się jak ślepa, nawet z małej odległości nie zauważa pokarmu. Żarcie może jej pływać koło nosa a ona ma problemy z jego złapaniem. Dla wyjaśnienia nie jest przejedzona dostaje co 3-4 dni.Czy ktoś z forumowiczów wie o co chodzi ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z mrożonymi i brak zainteresowania,skrzydlica sprawia wrażenie zbyt powolnej i ospałej dla żywych rybek.Taaaaki drapieżnik.Gupik jej zwiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie Wilku to ona dostała oczoplącu od tych Twoich zajebiaszczych korali:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie podlaczam sie do tematu mam w baniaku dendrochirus brachypterus i od okolo dwoch tygodni przestala jesc ladnie jadla mrozone stynki a teraz nie je chyba nic i ma oczy jakby zamglone pomozcie plywa jakby byla slepa pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wiesz co mam jeszcze w baniaku odonus nigra i jak wpuszczam glupika to on dobrze sie nie zorientuje ze plywa w solance a juz polowy ciala niema:( ale sprobuje wpuscic kilka . A to zmetnienie oczu czym moze byc spowodowane ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku za zmętnienie winiłem szok osmotyczny, ale zmętnienie trwało zbyt długo i do dzisiaj nie wiem co to było, jeżeli na twojej skrzydlicy zmętnienie wyskoczyło po jakimś czasie od wpuszczenia to może to być choroba o podłożu grzybicznym np. pleśniawka, stan zapalny skóry wtedy ryba produkuje dużo śluzu ochronnego i on wygląda jak zmętnienie.Mój brachypterus wcina mrożone krewetki z kartinexu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz wcinal krewetki poprostu czekal jak karmilem ryby przy gornej krawedzi akwa i wcinal az milo. A teraz sie cosik mu pozmienialo.Nie wiem co z dziadem robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zwracam sie z prosba o pomoc jeszcze raz brachypterus ma zmetniale oczy juz chyba z 2 miesiace ladnie jadl przez pierwszy miesiac a teraz nic oddzielilem go szyba w akwa wzucilem 4 glupiki a on jakby ich nie widzial oslepl czy conwlaczylem uvke ale nic to nie pomoglo co jeszcze moge zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi