Skocz do zawartości
krzaczek

Powolna "śmierć" wszystkich ryb - POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewien czy jest to adekwatny temat do mojego problemu, ale z przedmiotowego punktu widzenia chyba tak, otóż:

Mam akwarium morskie 600 litrów i cały czas walczę z N03PO4. Zacząłem stosować BioPellets . Po małej awarii (zapchanie filtra) po dwóch dniach zaczęły powstawać takie jakby "gluty" w wodzie. Wymieniłem cały woreczek BioPellets na nowy, zastosowałem lepszą pompę do ruchu kuleczek lecz po dwóch dniach woda zmętniała a ryby stały się osowiałe i zaczęły chorować. W tej chwili straciłem wszystkie błazenki, a reszta ryb jest w fatalnym stanie. W filtrze gąbkowym w SAMPIE osiadają ciągnące się "gluty" (taka jakby galareta).

Aktualnie woda się nieco wyklarowała, ale ryby wciąż są w złym stanie i myślę, że to kwestia czasu kiedy wszystkie padną.

Czy jest ktoś w stanie doradzić mi co mam robić? Jestem zrozpaczony i zupełnie zdezorientowany co mam robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem wczoraj podmianę zapasu jaki miałem tj. 30 litrów - nie widać żadnych efektów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile to procentowo ? A tak swoją drogą to daj nowy temat bo tu nie o tym mowa :yes:

stracić błazanki to wielki sukces.

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 7%.

Dzięki za radę co nowego tematu to założyłem go tutaj TEMAT

Z góry przepraszam jeśli zaśmieciłem dział :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A :lol: No dobra teraz normalniej z tego co się zorientowałem to masz gluty w akwarium i wszystkoi zdycha czy robiłeś jalieś pomiary jeżeli tak to czym. Jak często woda była podmieniana ? Czy coś dodawałeś do wody ? Masz sump ? Sorki za takie prozaiczne pytania ale żeby Ci coś podpowiedzieć opisz swoję akwarium.

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium 160x60x60;

Pompa obiegowa AM2500;

SUMP 80 litrów.

Skały około 80 kilogramów, ryb zostało około 10 (było prawie 20).

Edytowane przez krzaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompy cyrkulacyjna ? Poziom Po4 ? No3 ? Na początek to azotany są problemem ale podaj mi wyniki testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompy or3500.do obiegu 2000. 4 szt jvp202.

O dziwo Po4 zeszło do zera, No3 trochę więcej jak 25mg/l testy jbl

Spadło też ph mam obecnie 7,8.

Edytowane przez krzaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy glóty mają takie małe pęcheżyki powietrza ? Jakiego są koloru ? Masz kolegę co ma inne testy ? Co by porównać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gluty są żółtawe, długości od 1 cm do ok 5 ,pęcherzyków pow. nie mają ,są trudne do usunięcia z porowatej powierzchni gabki ale jej nie usuwam aby nie zamuliły pompy, znajomi maja tylko baniaki słodkie -z testami sera nie porównuje./wcześniejsze posty pisałem z konta syna, a teraz przywróciło mi stare chasło z niego pisze

Edytowane przez remi61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra nie wiemy z czym mamy do czynienia. Nie masz sps-ów wiec zastosujmy taką metodę. Zaciemnij akwarium na 3 dni rybą nic sę nie stanie ale musisz to zrobić dokładnie. Ryby jak są już zatrute to po nich. Możesz jeszcze wymienić 50 % wody i poczekać . Pamiętaj jednak zaciemnienie musi być pewne nie może światełko przenikać zastosuj materjał gdzie światło niw przenika. No i jest jeszcze metoda z laniem wódki do akwarium ale osobiście wolę wypić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, spróbuje tej metody ,sps-sów nie mam , tylko jeszcze jedno pytanie, zostawic peletki trzy usunąc .Po kilku próbach udalo mi sie je teraz cały czas utrzymywac w ruchu.Dzięki wszystkim. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeżyłem to samo

też padły mi palety

natychmiast zmień tak dużo wody jak możesz

daj węgiel aktywny

choc mi padały SPSy nie ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek to zainwestuj 50 zyla w test NO3 saliferta.

Albo najlepiej podjedź do sklepu i wykonaj podstawowe testy - wtedy ta rozmowa będzie miała jakikolwiek sens !!

Jak na razie to nie jest akwarystyka tylko partyzantka w Twoim wykonaniu !!! 600 litrów a Ty nie masz dobrych testów ?? litości !!!

P.S Podmiana typu 30 litrów na 600l + 80 sump jest niczym kropla w morzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proboje palety od nowa

z wiekszym przepływem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz NO3 i PO4 teoretycznie bo masz amoniak, ryby padają bo są zatrute amoniakiem i do tego się duszą przez gwałtowny wzrost populacji bakterii które zużywają olbrzymie ilości tlenu. Ja bym zrobił tak: Odpieniacz na maksa na mokro, podmiana 30 % wody dziennie, przez trzy dni, wszystkie pompy cyrkulacyjne skierowałbym na powierzchnię wody, pellety póki co oczywiście wyjąłbym z obiegu, dopóki wszystko się nie ustabilizuje. A testy cóż? Chcesz mieć wiarygodne wyniki testów, czy żywe ryby, jeśli to drugie, to je ratuj, a wyniki testów w tej akurat sytuacji na niewiele się zdadzą...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi