Skocz do zawartości
jarpacz

Potrzebna pomoc :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pilnie potrzebuje Waszej pomocy, bo sobie nie radzę kompletnie. Od miesiąca walcze z czymś takim i już mi ręce opadają.

http://imageshack.us/photo/my-images/840/zdj306.jpg/

Pojawia się po godzinie od zapalenia ledów ( BP 110 Crp, świece 11h 75 % mocy). Pod wieczór jest tego mniej -babka i żółtek to wcinają, po czym na drugi dzień wraca. Najgorzej, że to cholerstwo przenosi się na skały i tam gdzie nie mam dostępu, strasznie długie nitki rosną.

Akwarium w obiegu ok 200 litr (zalane 7 miesięcy temu), odpieniacz Schuran 120 rozkręcony na makro, cyrkulacja 2 jvp102 + 1x jvp 102 za skałą. Filtry ro (membrana nie wymiania od 6 miesięcy - tds ciągle 0 ) + 2x filtr z żywicą. Sól TM BA (podmiana co 10 dni-15litrów), kilka szczepek sps i lps, 5 rybek. Raz na tydzień kropla vitalizera i amino od KZ. Karmie też oszczędnie w sumie pól kostki na dzień + plankton godzine po zgaszeniu. Codziennie na zmianę troszkę reefpearl i coral fluid jbl. Leje małe ilości Ballinga - po równo.

Parametry

kh ok 6.8-7.2 ™ sali wskazuje 9.5-10

ph 8.2

Ca- 400

Mg- 1250

po4 - 0.02 (mała hanka)

no3 - 5

Nie stosuje żadnych absorberów. Raz na miesiąc daje węgiel na 7 dni.

Pomóżcie proszę. Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z tym walczyłem bardzo długo to są okrzemki... mi pomogło wymiana żywicy oraz zaprzestanie ściągania tego z piasku.... jak mieszałem piachem to ciągle po jakiś czasie to wracało... jak przestałem... to namnożyło się w cholerę a potem raz na zawsze sobie poszło:) niektórzy akwaryści uważają, że w przypadku niedostatku światła się to pojawia.... nie wiem na ile to jest prawda... w starym baniaku zawsze miałem niedostatek a jednak udało mi się to zwalczyć:) pozdrawiam

Testy saliferta jak dla mnie są nic nie warte;) wiem kilku mnie tu zje... ale ich jak nie skalibrujesz to zawsze każdy pokazuje co innego:) polecam zainwestować w Seachem (te testy są naprawdę warte swojej ceny!)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobnie. U mnie wymiana prefiltrów i żywicy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seachem używam do no3,ph,kh oraz wraz z hanką do po4.

Żywice zmieniałem 2 tyg temu ( mam dwa filtry z żywicą po ro), dziś zamówie prefiltry + membrame.

Odstawie również wszystko poza ballingiem i mrożonkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na pewno nie karmienie:) ja moim rybciom walę tyle żarcia... że pewnie okrzemki by mi wypełzły z akwarium i zarastały podłogę w salonie;P a może z solą coś nie tak? Wiem, że TM jest dobra ale może zmień sobie na jakiś czas na inną;)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi przykro ale to nie są okrzemki, jeżeli są to jak mówisz długie gluty oraz wieczorem jest tego więcej na moje oko to Dinoflagellate.

Na to pomoże Fauna Marin Ultra AlgeaX.

A już tak abstrahując, nie można nabawić się okrzemków przez karmienie ale można przez ceramike w akwarium lub krzem w wodzie RO+DI. Okrzemki z soli są również mało prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi przykro ale to nie są okrzemki, jeżeli są to jak mówisz długie gluty oraz wieczorem jest tego więcej na moje oko to Dinoflagellate.

Dokładnie...

Bart powodów wystąpienia okrzemków jest wiele np.

-świeży zbiorniki

-jak już wcześniej wspomniano "walnięte" RO/DI

-niedobór światła (przy stabilnym zbiorniku problem zniknie ale to trwa)

-duża zwartość krzemianów w wodzie

okrzemek to jeden z prostszych glonów do usunięcia, pojawia się szybko i odchodzi szybko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zatem przepraszam, zła diagnoza.... myślałem, że okrzemki:) hehe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pół kostki dziennie dla 5ciu rybek... toż to głodowa porcja. Korale pasiesz ostro (jak napisałeś "kilka szczepek") a 5 ryb po macoszemu. Zmniejsz jedzenie dla korali a więcej daj rybkom. Balinga tak na oko o 1/8 więcej lej (nie piszesz ile dokładnie lejesz, ale troszkę dźwignij parametry... TROSZKĘ). Płyny KZ odstaw na półkę i nie dolewaj a wodę podmieniaj co 2tyg po 10litrów. Masz bardzo bogatą sól w mikroelementy, jak dla kilku szczepek. Jak najmniej mocz łapy w akwarium. Powinno zniknąć. Jak pisała @merriqu, to dino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dbaj o czystość wody ... standardowo coś na NO3 na PO4 i węgiel ... i tyle, czekać nie panikować nie robić niepotrzebnych ruchów .. grunt to dobra filtracja i dbanie o niewystępowanie gwałtownych skoków pomiędzy NO3 i PO4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi