Skocz do zawartości
b2439997

dolewka diy potrzebna

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś takiego http://nano-reef.pl/topic/7385-diy-dolewka-na-2-plywaki/ lecz z przełącznikiem :automatyczne dolewanie, wyłączone , wymuszone dolewanie. Wzór płytki , wykaz elementów mile widziany :thumbsup:

W tamtym topicu linki są już nieaktualne :verymad:

Edytowane przez b2439997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ... dolewka mam projekt gotowy ale jeszcze nie miałem czasu tego poskładać ..

daj znać na pw co i jak byś chciał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją dolewkę wykonałem z automatu od spłuczki, hydrostatu i elektrozaworu od pralki automatycznej.

Elektrozawór otwiera wypływ RO do butelki 1,5L umieszczonej nad sumpem. Sterowany jest hydrostatem z wężykiem umieszczonym w butelce (dolny poziom ciśnienia załącza elektrozawór, a górny wyłącza). W dole butelki zamontowałem automat spłuczki, który działa na poziom wody w sumpie otwierając dopływ wody RO.

Elektrozawór działa u mnie około 20 minut, a napełnianie butelki odbywa się ok. raz na dzień - w zależności od parowania.

Butelka umieszczona jest nad komorą podmiany z odpływem do ścieku. Uszkodzenie elektrozaworu i przelanie wody w butelce skutkuje odpływem nadmiaru do ścieku.

System działa od 6 miesięcy bez problemów. W zasadzie mógłbym nie kontrolować zasolenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby co mam 3 dolewki DIY na Atmelu

obsluguje do 2 zaworow RO i 4 czujniki po 2 na zawor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi