snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2011 Karmienie korali po raz enty :-) Zakładam ten temat ponieważ spotkałem się z kilkoma opiniami na temat karmienia korali. Chciałbym stworzyć temat gdzie będzie wszystko opisane od Ado Z. Proszę Was o informację czym karmicie , jak przygotowujecie pokarm , jak często i jakiego typu macie korale . Czy karmienie ma pływ na ich barwę ? Opiszcie również dlaczego uważacie że trzeba karmić co dziennie a może co tydzień albo wcale(wystarczy to co dostaną przy karmieniu ryb ). Jaki pokarm jest przyswajalny przez lps sps i miękkie . Czy ktoś z Was karmi żywym pokarmem ? Pozdrawiam Konrad ps. podajcie pytania do ankiety to ją wstawię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafalito 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 I co nit sie nie wypowie sam jester ciekawy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 No to moje dwa grosze: Pokarmy: Fauna Marine - LPS color growth+ Oba rozmiary kulek (małe i średnie) H2Ocean Pro+ Reef Sticks od D-D (pelletki) zupa własnej roboty: zmiksowana krewetka, czerwone robale (te z mrożonek od ocean nutrition), kryl, aminokwasy, ryba (kawałek dorsza). Zamrożona w kostki. Karmienie max dwa razy w tygodniu w tygodniu, z wyjatkiem Tubastrea która dostaje mięso czasem codziennie czasem co drugi dzień. Caulastrea - FM małe kulki Echinophylia - FM małe kulki Lobophylia - FM małe i średnie Fungia - raz FM średnie, a raz Reef Sticks (pelletki) Acan - raz FM średnie, a raz Reef Sticks (pelletki) Tubastrea - narazie z braku dostępu do artemii podrzucam kryl. Powyższe LPSy z przyjemnością wciągają suchy pokarm. Okazjonalnie wrzucam rozpuszczoną kostkę zupy własnej roboty i pozwalam cyrkulacji rozprowadzić po akwa. Miękasy i pozostałe LPSy żywiące się samodzielnie z wody mają wtedy coś dodatkowego. Nie próbowałem karmić częściej a wygląda na to, że karmienie raz lub dwa w tygodniu moim koralom w zupełności wystarcza. Co do koloru ciężko mi coś więcej powiedzieć bo korale wyglądają ok.. a i zawsze karmiłem tym samym więc nie mam porównania do innych pokarmów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szmidt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2012 Polecam LPS grow & color - dobrodziejstwo znakomite a ryby się pozabijać za tym chcą ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tytan69 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2012 ja swoje LPS'y karmie 2-3x w tygodniu wszelkiego typu mrożonkami i o ile Caulastrea zjada wszystko co wpadnie jej do pyska podobnie z resztą jak Echinophylia (tutaj pokarm powinien być raczej drobny) to np acanthastrea wypluwa szpinak i woli raczej średni lub stosunkowo duży pokarm bardzo drobnego to czasem nawet nie zauważa a teraz efekty po pierwsze o wiele szybszy wzrost korali drugą sprawą jest to że gdy są karmione o wiele ładniej się wybarwiają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Wrzesień 2012 Ja 2x-3x w tygodniu robię zawiesinę z D-D SPS food, czasem mieszam z LPS food tej samej marki. Wsypuję do szklanki z wodą z akwarium, mieszam i czekam 5 minut, potem siup do zbiornika. http://www.theaquariumsolution.com/h2ocean-pro-sps http://www.theaquariumsolution.com/h2ocean-pro-lps Wyłączam wtedy obieg i zmniejszam cyrkulację do minimum. Tak sobie to pływa z godzinkę i odpalam obieg. Tuba dzięki temu przestawiła się na tryb dzienny, wcześniej musiałem ją prowokować pokarmem, czekać... czekać aż się napompuje i dopiero karmić. Acry bardziej polipują niż do tej pory. W dni powszednie co drugi dzień Coral Vitalizer, codziennie Sponge Power, 2x w tygodniu Zeofood, 2x w tyg Aminokwaski KZ. Ukwiały i Wellsophylię karmię krewetkami. Tubastrea i inne z mniejszymi mordkami dostają Mysis lub Artemię. O wybarwieniu nie będę się wypowiadał bo jestem w SPS świeży i na razie obserwuję efekty moich działań, ale wzrost i polipowanie dostało kopa w porównaniu z okresem gdy karmiłem prawie samym światłem. SPS polipują cały dzień, słyszałem że u części ludzi dzieje się to tylko w nocy. W niedzielę wielkie filtrowanie i niczego nie dozuję, pozwalam systemowi się nieco przeczyścić. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach