Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karmienie korali po raz enty :-)

Zakładam ten temat ponieważ spotkałem się z kilkoma opiniami na temat karmienia korali.

Chciałbym stworzyć temat gdzie będzie wszystko opisane od Ado Z.

Proszę Was o informację czym karmicie , jak przygotowujecie pokarm , jak często i jakiego typu macie korale .

Czy karmienie ma pływ na ich barwę ?

Opiszcie również dlaczego uważacie że trzeba karmić co dziennie a może co tydzień albo wcale(wystarczy to co dostaną przy karmieniu ryb ).

Jaki pokarm jest przyswajalny przez lps sps i miękkie .

Czy ktoś z Was karmi żywym pokarmem ?

Pozdrawiam

Konrad

ps. podajcie pytania do ankiety to ją wstawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moje dwa grosze:

Pokarmy:

Fauna Marine - LPS color growth+ Oba rozmiary kulek (małe i średnie)

H2Ocean Pro+ Reef Sticks od D-D (pelletki)

zupa własnej roboty: zmiksowana krewetka, czerwone robale (te z mrożonek od ocean nutrition), kryl, aminokwasy, ryba (kawałek dorsza). Zamrożona w kostki.

Karmienie max dwa razy w tygodniu w tygodniu, z wyjatkiem Tubastrea która dostaje mięso czasem codziennie czasem co drugi dzień.

Caulastrea - FM małe kulki

Echinophylia - FM małe kulki

Lobophylia - FM małe i średnie

Fungia - raz FM średnie, a raz Reef Sticks (pelletki)

Acan - raz FM średnie, a raz Reef Sticks (pelletki)

Tubastrea - narazie z braku dostępu do artemii podrzucam kryl.

Powyższe LPSy z przyjemnością wciągają suchy pokarm.

Okazjonalnie wrzucam rozpuszczoną kostkę zupy własnej roboty i pozwalam cyrkulacji rozprowadzić po akwa.

Miękasy i pozostałe LPSy żywiące się samodzielnie z wody mają wtedy coś dodatkowego.

Nie próbowałem karmić częściej a wygląda na to, że karmienie raz lub dwa w tygodniu moim koralom w zupełności wystarcza.

Co do koloru ciężko mi coś więcej powiedzieć bo korale wyglądają ok.. a i zawsze karmiłem tym samym więc nie mam porównania do innych pokarmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam LPS grow & color - dobrodziejstwo znakomite a ryby się pozabijać za tym chcą !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoje LPS'y karmie 2-3x w tygodniu wszelkiego typu mrożonkami i o ile Caulastrea zjada wszystko co wpadnie jej do pyska podobnie z resztą jak Echinophylia (tutaj pokarm powinien być raczej drobny) to np acanthastrea wypluwa szpinak i woli raczej średni lub stosunkowo duży pokarm bardzo drobnego to czasem nawet nie zauważa

a teraz efekty po pierwsze o wiele szybszy wzrost korali drugą sprawą jest to że gdy są karmione o wiele ładniej się wybarwiają thumbsup.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja 2x-3x w tygodniu robię zawiesinę z D-D SPS food, czasem mieszam z LPS food tej samej marki.

Wsypuję do szklanki z wodą z akwarium, mieszam i czekam 5 minut, potem siup do zbiornika.

http://www.theaquariumsolution.com/h2ocean-pro-sps

http://www.theaquariumsolution.com/h2ocean-pro-lps

Wyłączam wtedy obieg i zmniejszam cyrkulację do minimum. Tak sobie to pływa z godzinkę i odpalam obieg.

Tuba dzięki temu przestawiła się na tryb dzienny, wcześniej musiałem ją prowokować pokarmem, czekać... czekać aż się napompuje i dopiero karmić.

Acry bardziej polipują niż do tej pory.

W dni powszednie co drugi dzień Coral Vitalizer, codziennie Sponge Power, 2x w tygodniu Zeofood, 2x w tyg Aminokwaski KZ.

Ukwiały i Wellsophylię karmię krewetkami. Tubastrea i inne z mniejszymi mordkami dostają Mysis lub Artemię.

O wybarwieniu nie będę się wypowiadał bo jestem w SPS świeży i na razie obserwuję efekty moich działań, ale wzrost i polipowanie dostało kopa w porównaniu z okresem gdy karmiłem prawie samym światłem. SPS polipują cały dzień, słyszałem że u części ludzi dzieje się to tylko w nocy.

W niedzielę wielkie filtrowanie i niczego nie dozuję, pozwalam systemowi się nieco przeczyścić.

Pozdrawiam :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi