jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Maj 2011 Poradźcie proszę i powiedzcie co może być przyczyną „padania†membran RO? Pytam bo po raz 2-gi w ciągu 2-ch miesięcy padła mi membrana. W marcu wymieniłem prefiltry, przepłukałem je bez membrany by wkład węglowy mi jej nie rozwalił i założyłem membranę 75 gpd, która miała około 6 miesięcy (było około 004 po wymianie ) a w kwietniu na wejściu do filtra DI pojawiło mi się 180, sprawdziłem czujnik i jak byk było po membranie. Wymieniłem na nową, tym razem 50 gpd i po 2 tygodniach ponownie około 70 na wejściu do DI ( Po wymianie było około 007) Ogranicznik mam 420, wodę z wodociągu miejskiego z dodatkową stacją uzdatniającą w bloku która ma między innymi węgiel. Kolejność prefiltrów to 5 mikronów, węgiel, 1 mikron. Pierwszy padł Filmtec 75, teraz Aquafilter 50. Wode mam zimną, tyle że ostatno pojawia się powietrze w filtrze DI 120 Czy załączenie wody przez automatyczną dolewkę kilka razy w ciągu dnia może mieć takie konsekwencje że membrana pada po 2-ch tygodniach czy coś z sieci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Maj 2011 Nie moze - u mnie tak jest od zawsze :-) zawor masz przed membrana? a moze to nie membrana tylko masz obudowe walnieta ( peknieta rozszczelniona ) ? to podobno najczestsza przyczyna.... wyrabia sie tolny stojak membrany i po sprawie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Maj 2011 Chyba problem rozwiązany a i jest nauczka..... Otóż membranę należy mieć powyżej filtra DI inaczej woda się cofa razem z żywicą. Ja mam dość duży filtr do żywicy (50cm) i membrana była około 10 cm poniżej poziomu wody w DI , rezultat był taki że jak rozkręciłem obudowę membrany to było w niej sporo żywicy. Teraz membrana i wylot ściekowy jest powyżej poziomu wody w DI i na razie próbuję bez zaworków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Maj 2011 Coś nie tak co ma poziom do gadania jak żywica znalazła się w membranie ? Może filterków w Di nie nie zamontowałeś . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Maj 2011 Woda z di cofała sie do ro i dalej do ścieku. Tak mi się wydaje.... W moim DI nie ma filta na wlocie jest tylko na wylocie -> http://www.thcskiba.pl/product.php?id_product=539 I w tej rurce która leci na dół mam żywice pod sufit a na 100% po wymianie żywicy nie było jej w rurce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2011 (edytowane) Jaka masz twardość wody po żywicy? Kiedy ostatnio była wymieniana? Przy wodzie o twardości ok. 22 (twarda) 3 litry żywicy starczają do uzdatnienia 300 l wody - później regeneracja solą lub kosz i wymiana na nową. Po żywicy twardość musi być mniejsza od 1 najlepiej niżej niż 0,25 - pomiar nie paskami tylko zestaw do miareczkowania. Edytowane 1 Czerwiec 2011 przez Mariusz_760301 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2011 Żywica była wymieniana ze 2 miesiące temu i jest jej ponad 3 litry, twardości nie mierzyłem ale mam TDS przepływowy który mierzy na wejściu i wyjściu DI. Na wyjściu od 2-ch miesięcy pokazuje 000. W bloku woda jest raczej miękka i wcześniej tj. przez około 4 lata membrana pracowała przez cały czas i nie padła. To raczej nie woda tylko coś pokopałem z podłączeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 (edytowane) Czy podczas pracy membrany RO masz otwarty na stałe odciek koncentratu? Proporcja powinna być mniej więcej 3:1 (permeat:koncentrat) - gdyby odciek całkowicie zamknąć to w bardzo szybkim czasie nastąpi zużycie (zapchanie i przebicie) membrany. Generalnie czym więcej odcieku koncentratu tym lepiej - ale - woda przecież kosztuje i stąd ten kompromis. P.S Połączeń raczej nie da się skopać - przecież to wszystko jest łączone szeregowo. Edytowane 2 Czerwiec 2011 przez Mariusz_760301 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 Mariusz_760301 piszesz - "Przy wodzie o twardości ok. 22 (twarda) 3 litry żywicy starczają do uzdatnienia 300 l wody - później regeneracja solą lub kosz i wymiana na nową. Po żywicy twardość musi być mniejsza od 1 najlepiej niżej niż 0,25 - pomiar nie paskami tylko zestaw do miareczkowania. " Nic z tego zrozumieć nie idzie ! ta twardość 22 ?jakie to stopnie ? i to ma być po RO czy bez ? no i regeneracja żywicy solą???? możesz to rozwinąć ! zestaw do miareczkowania ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 Mariusz_760301 piszesz - "Przy wodzie o twardości ok. 22 (twarda) 3 litry żywicy starczają do uzdatnienia 300 l wody - później regeneracja solą lub kosz i wymiana na nową. Po żywicy twardość musi być mniejsza od 1 najlepiej niżej niż 0,25 - pomiar nie paskami tylko zestaw do miareczkowania. " Nic z tego zrozumieć nie idzie ! ta twardość 22 ?jakie to stopnie ? i to ma być po RO czy bez ? no i regeneracja żywicy solą???? możesz to rozwinąć ! zestaw do miareczkowania ??? Stopnie twardości wody to oczywiście, najbardziej popularne u nas, niemieckie. Czyli takie jakie stosują polskie wodociągi do pomiaru wody. Twardość 22 to wody "z kranu" - przed żywicą (u mnie w Gliwicach mamy taką twardą wodę) Regeneracja żywicy solą jest powszechnie stosowana w przemyśle. Pierwsze z brzegu linki: http://www.saintbest.pl/index.php?p11,wklad-eco-dafi-z-zywica-jonowymienna http://www.wigo.com.pl/index.php/pol/Oferta-handlowa/Stacje-uzdatniania-wody-do-domu/Zmiekczanie-wody Występują także żywice, które regenerujemy kwasem solnym lub zasadą - zależy to od rodzaju tych żywic. Zestaw do miareczkowania to taki gdzie twardość mierzy się tzw. zasadą kropelkową - do odpowiedniego roztworu wody ze składnikiem "A" danego zestawu zakrapla się składnik "B" - ilość kropel do zmiany koloru roztworu wyznacza twardość wody. W instalacjach przemysłowych stosuje się także konduktometry mierzące wodę po RO - wyniki są w mikroSiemensach - ok 1-3 mikroS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 No dobra ,ok ! ALE JESTEŚ PEWIEN ze żywica w "domowych" filtrach to np MB 40 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 (edytowane) Jest tam żywica kationitowa, którą regeneruje się solanką. Parę pkt. jak zadbać o układ RO. 1. Jeśli ktoś mierzy twardość wody paskami to jest na najlepszej drodze do szybkiego zajechania membrany. Są to testy mało-dokładne. 2. Twardość wody po jonitach wynosząca powyżej 1 st d powoduje szybkie zużycie membrany. 3. Brak przepływu wody przez membranę (powyżej 12 godz) powoduje również jej zapychanie (namnażają się na niej bakterie - przeźroczysty śluz) Nie należy zatem dobierać membrany na wyrost - powinna być dobrana możliwie do pracy ciągłej 4. Brak odpływu koncentratu do ścieków powoduje bardzo szybkie zapchanie, w konsekwencji, którego może nawet dojść do przebicia membrany. 5. Brak filtrów (najlepiej 1 mikron) przed membranami RO powoduje ich zapychanie. 6. Stosowanie membran wysokociśnieniowych zamiast niskociśnieniowych również skutkuje gorszymi parametrami na wyjściu z RO. 7. Co pół roku - do roku czasu (zależnie od intensywności używania) - zaleca się trawić membrany RO (w warunkach domowych 5% kwasem cytrynowym - takim jak do herbaty) 8. Przed jonitem powinno się montować filtr mechaniczny oraz węglowy - czasem (po awarii rurociągu) nawet błoto idzie z wodą. 9. Stosowanie filtra węglowego wybija chlor, którego "nie lubią" membrany RO. Wkład wymienia się raz na kwartał. 10. Nie można dopuścić do wysuszenia membran. 11. Nie można dopuścić do wysuszenia żywicy. 12. Nie przesadzać ze stężeniem i częstotliwością kąpieli trawiącej (membrany RO) 13. Po regeneracji jonitu dokładnie wypłukać żywicę bieżącą wodą. Stwarzając takie warunki pracy, nasze membrany wytrzymają bez problemu 5 lat. Edytowane 2 Czerwiec 2011 przez Mariusz_760301 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 Ad pt. 2 czyli jonity,żywice, mamy dać przed RO ? coś Ci się pomieszało! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 (edytowane) Jasne, że przed - jaja sobie robisz - po co dawać za RO? - przecież membrana RO wszystko wyłapie i padnie. Edytowane 2 Czerwiec 2011 przez Mariusz_760301 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 (edytowane) Edytowane 2 Czerwiec 2011 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 Pewnie ! daj DI przed RO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 Jarek bo bylo sobie normalny filterek do DI sprawic :-) Po co sobie komplikujesz? Używam od zawsze: http://www.waterpure.pl/index.php?p417,komora-filtra-housing Możesz wybrać wersje BLUE - wieksza pojemność. Tańsze to i masz zabezpieczenie z obu stron jak trzymasz w koszyczku. Żywica także zużywa się równo.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2011 brak słów ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach