Skocz do zawartości
sofstorm

Zakładanie 676 itrów Słupsk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam oto pierwsza fotka dokumentująca początek powstawania mojego baniaka.

Na fotce widać wybitą ściane między kuchnią a pokojem oraz stelaż z rur 3x3 malowany proszowo.

Z czasem będe dodawał fotki.

Poniżej szkło Optiwhite.

Planuje baniak 130x80x65H bez tła z żywą skałą na środku zbiornika aby można było oglądać beczke z 2 stron.

Edytowane przez sofstorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sofstorm nie martwi cie pianka pod panelami podłogowymi? jedna strona bedzie na plytkach a druga na panelu... po jakimś czasie mogą być problemy z poziomem:) chyba ze jest tam wstawiony bo miejsca mało to zwracam honor. pozdrawiam. zbiornik bedzie niezłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam paneli.Nie lubie lipy to parkiet z dębu czerwonego. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche roboty było ale jak widać została jeszcze tylko zabudowa szafki.

676 litrów + sump 160 ale jak teraz patrze w domu to wcale to nie jest aż takie duże mogłem robić spokojnie większe.

Wszystko praktycznie robiłem osobiście łącznie z klejeniem szkła.Jedyne co miałem na gotowo to wyspawany stelaż.

W sumie jak narazie wszystko proste jak drut nie ma nic skomplikowanego każdy troche myślący chłop by to zrobił więc nie ma czym sie szczycić.

Życie oraz skałe + wode miałem z 2 działających zbiorników dlatego szybko poszło.

Zostało mi tylko zabudować stelaż i za kilka tygodni dokupić białobrodego,nasto elegants oraz troche korali i będzie można jechać na urlop.

post-1508-0-61595900-1307784679_thumb.jpg

post-1508-0-73908200-1307784690_thumb.jpg

post-1508-0-51715000-1307784697_thumb.jpg

post-1508-0-41406200-1307784712_thumb.jpg

post-1508-0-78270600-1307784724_thumb.jpg

post-1508-0-64965000-1307784732_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stara szkoła - styropian pod akwarium.

Trochę razi grubością. Są teraz dostępne czarne pianki IMHO bardziej estetyczne.

Poza tym baniak cudo.

Nie myślałeś aby lampę podwiesić? Akwarium nabrało by lekkości.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey

"Stara szkoła - styropian pod akwarium.

Trochę razi grubością. Są teraz dostępne czarne pianki IMHO bardziej estetyczne"

Chciałem gruby styropian i dałem 2cm tak aby było bezpiecznie.Na końcu dojdą listwy maskujące więc i tak nie będzie na końcu go widać :)

"Nie myślałeś aby lampę podwiesić? Akwarium nabrało by lekkości"

Lampa podwieszona na linkach do sufitu a deski jej nie dotykają dałem je chwilowo jako asekuracje :) Za jakiś czas je zabiore jak nabiore pewności ,że sie nie urwie.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limę możesz już wyrzucić do śmieci. Szkoda, że ją kupiłęś, sprowadzą następną...

Poza tym z jakiego źródła masz skałę? Używka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym być chyba nienormalny aby żywą ruszającą się małże ,która pełzała u kumpla kilka miesięcy (Lima scraba) wywalać do śmieci.U mnie żyje już drugi miesiąc i ma sie świetnie.Jakieś 70 kg skały jest od kolegi z rocznego zbiornika + 20 kg mojej z reefmaxa + 20 kg martwej suchej razem jakieś 110kg ale trzeba jeszcze troche czasu aby dojrzała.

Edytowane przez sofstorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"wyrzucić" miało skłonić Cię do zastanowienia, poczytania...

Zacznij tu:

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2020218&highlight=flame+scallops

Kiedyś znalazłem wypowiedź jakiegoś kanadyjczyka, który twierdzi, że udało mu się ją utrzymać rok. Wszyscy mu gratulowali... Spróbuj ją dokarmiać palnktonem albo jakimś drobnym jedzeniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc szczerze ja bym jej nie kupił bo mi sie średnio podoba ale trafiła do mnie z resztą obsady z likwidowanego zbiornika kolegi.Thoms twój link nie działa.Lima widoczna na 1 zdjęciu w środku na dole pod xenią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajny małż ,żyje ,łazi no to gitara,zawsze jakiś czerwony akcent w akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem i też nie przeżyła za długo, poza tym aby ja utrzymac potrzebuje duzo i czesto pokarm, a jak tak bedziesz dawał to PO4 i NO3 ci eksploduje... jak i glony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi