Skocz do zawartości
Ben_sage

Cyjano w prezencie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako iż na chwile obecna pozbylem sie korali.

Prowadze akwarium praktycznie dla swojej zywej skały. - w przyszlosci są plany.

Jako iż mój przyjaciel zamykał baniak z powodów- chwilowego poddania się mialem mu przechować i przy okazji dostać w prezencie co nieco ;)

Skała nie wyglądała zle przed i po przepłukaniu w solance by usunąć lekkie narosla cyjano skała wskoczyła do akwarium nie ukrywam że a ilość skały z 20kg na 40 spowodowało zachwianie i cyjano jest na całości. :unsure: (musiałem wsadzić tą skałe bo fajne kawałki a akwarium kolegi umierało) :yucky:

Przeniosło się nieco na moją skałe, testów nie mam bo skały badać nie mam zamiaru a poszły wraz z zamknieciem obsady koralowej.

Piasku nie mam i syf z dna odciągnołem.

Zastanawiam się nad 2 wyjsciami :

1;Podmieniać wode co tydzien 5 litrów.

2:Nie podmieniać wogóle wody przez najbliższy czas poza uzupełnianiem ro/di.

Swiatełko ograniczam na 5h bo skała upchana z tyłu w ciemnosci jest clean.

Oczywiscie noł panix bo to zejdzie tylko kwestia czasu a nie ma tragedii - nie chce tylko by skała się dusiła.

ps.Musze przyznać że wypchane 40kg skały w moich 160l wygląda mega dziko i fajnie , Taki wielki banan od przedniej szyby tylko na srodku mozna lekko ręke wsadzić :rolleyes:

Ps.Z tego co czytałem są różne przypadki cyjano, dlatego też opisałem swój.

Ps.Nie interesują mnie terapie chemiczne tylko naturalne nie koniecznie na wyscig.

Ps.Czytałem temat niżej.

pozdrawiam

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz zycia - nie swiec i po pladze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pare prostych miekkasów i parke nemo ale im dużo swiatła nie trzeba.

Tak też zrobie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też walczyłem naturalnymi metodami i po 2-ch miesiącach się poddałem i dałem chemiclean.

Mi wyskoczyło jak żywica się zużyła i tak się zbierałem się do jej wymiany że pojawiło się cyjano, wymiana żywicy, świetlówek i kilka podmianek nie pomogły się pozbyć jak juz sie to zaległo to było cały czas. Teraz od 2-ch miesięcy spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i minelo raptem chwile a glutów prawie nie ma.Swiatlo 4h/24h.

Mimo ze moja skala też zrobiła się obglucona z bombelkami na koncu glutów.

:yes:

i rownież polecam obcinać zakłopotanym swiatło :) - warto też zwrócić na dno czy nie ma syfu bo wraz z przyjsciem nowej skaly na dnie bylo duzo brudu.

:yes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie i mam pytanie czy cyjano może wyleść po zbyt częstych podmianach ?? ja je juz mam jakies 3 miesiące i probowałem już chyba wszystkiego tylko nie zaciemniałem bo się boje ze padną lps i sps a jest ich lilka w baniaku . podmiany robię co 2 tygodnie jakies 50 l wody akwa 400l .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gibi1984 - skoro już wszystkiego próbowałeś, to może spróbuj najprostszej metody czyli nic nie robienie:) Jeśli ustabilizujesz KH, MG i CA cyjano zostanie wyparte. Zakładając że nie przekarmiasz ryb i korali, nie masz syfu w sumpie. A moim zdaniem, podmieniasz wody za dużo. 10% miesięcznie w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz moge ci uzyczyc troszke na porcje chemiclean'a - raz uzylem i lezy :-)

Wiecej cyjano mi sie nie pokazywalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natan chemiclean nie rozwiązuje problemu,usuwa tylko skutek,przyczyny nie,choć w wielu przypadkach po jedno razowym podaniu problem-czyli cyjano zniknął

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli prostym i najmniej ryzykownym sposobem pozbycia się cyjano jest ograniczenie światła i karmienia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi