Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko mam, czy mikrosterownik Atmega8, taki prosto ze sklepu, ma ustawiony zegar na 1MHz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma nieskonfigurowany zegar. Podczas wgrania pierwszego programu fusy ustawiaja wewnetrzny oscylator dopiero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te "fusy" ustawia IDE automatycznie czy trzeba coś wyklikać (pytam zawczasu bo jeszcze nie mam go w ręku i teoretyzuję sobie...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Panowie...

The device is shipped with CKSEL = “0001†and SUT = “10†(1MHz Internal RC

Oscillator, slowly rising power).

http://www.atmel.com...nts/doc2486.pdf

strona 26.

Czytać pdf - to naprawdę może "uratować życie" :)

a tak z ciekawości - co to sie kroi na M8??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam lechu ;) generalizujesz ;) procek bez programu i tak tylko plastikiem jest, a przy wgrywaniu burnomat pyta czy 1,4 czy 8 mhz ustawiac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kroi się to co nikt nie ma czasu zrobić... albo jest żyła i nie che się podzielić ;)

Edytowane przez janekw235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - "pożywiom, uwidim".. nic nie mówie :) tylko potem sa pytania - "kurcze dlaczego to tak wolno chodzi, a sekunda trwa 8 sekund ?" ::D

janek - a daj chłopu rybe, to zje i z głodu zdechnie... wędkę daj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobre założenie ale przy bezrobotnym chłopie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie !!! od tego sa fora elektroniczne jak elektroda.pl abuy sie uczyc elektroniki online a nie forum akwarystyczne !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl no ale to prawie napewno chodzi o jakis projekt akwarystyczny :) na pewno sa tez fora tematyczne dotczace grzalek, wiatraczkow i pomp wodnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u-uuu a o LEDach i lampach DIY jakie fora są... panie dziejku.... :) Marcin, nie stresuj się tylko się dołącz. Też wiesz niemało w tym temacie, a jak czego nie wiesz to się "podszkolisz" :)

a co do elektrody - idź zadaj PROSTE pytanie (j/w) na elektrodzie... albo cie zleją, albo ci moderator z hukiem na czerwono posta wykonturuje i dowiesz sie że jesteś len bo było 100x już..., albo ci kilku "wszystkowiedzących inaczej" od lamerów nawtyka... przykro to pisać ale elektroda ostatnio na psy schodzi strasznie...

Bezpieczniej wśród swoich pogadać, nawet jeśli na pierwszy rzut oka "off topic"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dokładnie. Siedziałem w niedzielę nad tą Atmega, i raczej skomplikowane od strony softwaru to nie jest, powiedziałbym nawet że oprogramowanie tego to pikuś i mogę to zrobić w środku nocy po pół litra (biorąc pod uwagę, że od lepiej niż od dekady jestem programistą), ale wiedza, której mi brakuje to właśnie obszar elektroniki a na elektrodzie jest tak jak pisze Leszek "weź sp. bo już 100x razy było"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus, niby masz racje ale mam wrażenie ciągłego odpowiadania na te same pytania. A w przeciwieństwie do drugiego forum tu wyszukiwanie działa dobrze. :-)biggrin.gifbiggrin.gif Na koniec jak już odpowiesz to ci zaraz ktoś jedzie że on mimo iż jest zielony wie lepiej good2.gifgood2.gif

a juz jak czytam ze bascom banalny, atmegi banalne, projekty banalne a potem.... 2 miesiace robia zalaczanie pompki...

a co do wątku "czy mikrosterownik Atmega8, taki prosto ze sklepu, ma ustawiony zegar na 1MHz"

a pokusiłeś się aby ściągnąć datasheet do tego procka i przeczytałeś pierwszych 2-3 strony lub napisales w google:

http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&q=atmeg8+default+settings&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Przecież to ręce opadają..... to nie lenistwo. Z takim podejściem nie uda się żaden projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin.. ty to wiesz, ja to wiem... i luzik. Mnie tam czapka z głowy nie spadnie jak odpowiem, a co do "banalności projektów"... no cóż... będą efekty, będzie wiadomo czy było banalne, trywialne czy niewykonalne :) Wyłożyć się na byle pier**le może każdy, przerabiałem to niestety nie raz, grunt to umieć z "katastrofy" wyciągnąć wnioski na przyszłość. Podejście niewłaściwe? a kto z nas z ręką na sercu zabrał się do roboty od czytania instrukcji ?? po manual się sięga dopiero wtedy jak coś nie działa:D

Z takim podejściem projekt też ma szanse sie udać, a że potrwa dłużej... zdobyte na błędach doświadczenie jest bezcenne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba to ogólnie pozytywny objaw, że zdaję sobie sprawę z pułapek, choć przyznam na zapytanie googla o "atmega default settings" nie wpadłem - ale jak to mawiają najciemniej jest pod latarnią :) moja win... ale żeby mnie tak kwitować "Przecież to ręce opadają..... to nie lenistwo. Z takim podejściem nie uda się żaden projekt." to chyba jest drobna przesada ?

Jeszcze dodam. Nie pisze że programowanie atmegi jest banalne, niebanalne jest to ustawianie rejestrów i cały ten niskopoziomowy shit :), ale logika programu który coś mierzy, przełącza i reaguje na zdarznia (nawet w czasie rzeczywistym) to nie jest rocket science :)

Edytowane przez janekw235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to dobrze wiedziec, robie projekcik z menu 5 poziomowym w dostepie wielowatkowym - zglosze sie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się przyznam, myślałem o zrobieniu kontrolera do pompek (Koralia), żeby sobie falowanie załatwić w baniaczku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi