Skocz do zawartości
yamnik

Uwierz w ducha -czyli ceramika domowej roboty

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Rozmawialismy troche na spikerii i odwiedzilem okoliczne zakladziki.

Dogadalem sie z facetem ze wypali mi to co tylko chce , ale musze to sam ulepic:D

Piece ma troche male bo wejda placki 50x60 cm ..wiec bede musial ulepic ich z 5 szt.

Dostalem namiar skad wziasc material do lepienia ..teraz tylko jechac i kupic ..i wypalic pare malych probek zeby zobaczyc jak to bedzie wygladalo.

Wymyslilem sobie zeby zrobic jakas strukture w tej glinie przed wypaleniem za pomoca pistoletu ze sprzezonym powietrzem (myslicie ze to wypali???)

No i pomysl drugi ...w placki wkleic odrazu kawalki kiedys zywej skaly i nastepnie wypalic calosc, to stworzylo by połzywa ceramike ..hmm

Moze ktos ma jeszcze jakis pomysl ???

Chetnie wyslycham kazdej rady

pozd. Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym pistoletem to niewiem bo nigdy takowego w dłoni nie trzymałem ale słyszałem że niektóży aby uzyskać lepszą porowatość przed lepieniem "wzbogacają" glinę o gruboziarnistąsól kamienną lub w chłodnym pomieszczeniu o lód czy właśnie grys koralowy aha i jeszcze jedno ta ceramika z pewnością po wypaleniu niebędzie ani trochę żywa bo poprostu nieważne ile LR byś dodał to i tak piec wybije wszystko do nogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie robią takie rzeczy od lat prostszymi metodami :

http://www.garf.org/MPegs/AragocreteArch.html

http://www.garf.org/howtodoinformation.htm#Aragocrete

cement portlandzki sie doskonale sprawdza.

dokladnie jak tytan pisze, skala jest zywa wtedy kiedy masz na niej/w niej zycie. po wypaleniu nic nie bedzie wiec trudno to bedzie nazwac półżywą skałą. wszystko zginie. wiec de facto bedziesz mial po prostu dwa zlepione kawalki skaly jeden naturalnego rafowego pochodzenia drugi z gliny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z suchej skaly rafowej z dodatkiem tego "mormel" z firmy Zuchta ulepisz co tylko zechcesz i nie potrzeba sie bawic w wypalanie ..., ja jednak jetem za zywa skala , mialem pnad 50 kg pieknej suchej skaly rafowej , wyszly mi z niej super s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tytan i kaziko ..napisalem "połżywa" bo skala z czasem bedzia taka sama jak LR , tylko mocowana bedzie w ceramice.

na samym poczatku i tak przeloze cala skale jaka mam do nowego zbiornika (a jeste tego z 50kg) zeby wlasnie przyspieszyc odrodzenie tej suchej.

Zbyszku ..co to jest to "mormel" bo google to nie pokazuja mi nic ciekawego.

Pierwsza opcja bylo wyklejenie scian LR ..ale na mokro to tylko cement do budowy portow wchodzi w gre :( jakis 1200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie sie wydaje ze to jest chyba tez wlasnie ten cement portlancki z domieszka tam czegos .

Probowalem tym kleic skale , nawet fajnie t owychodzilo .

Nie mogles znalesc bo zle podalem nazwe :( to sie nazywa - Riffm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja chyba zrezygnuje z tego wypalania ceramiki (poza wersja testowa)( i pozniej jak by ktos potrzebowal to szkoda by bylo marnowac okazje ..jesli wypalanie za frii to chetnie komus oddam i postaram sie ulepic wedle opisu)...najbardziej chodzilo mi o zbudowanie scian wychadzacych z wody z zywej skaly ..slyszalem o ceresit`cie ..ale ponoc ma cos tam ze mozna stosowac przy produkcji artykulow spozywczych .

W slodkowodnym polozylem akwa na tylnej scianie ..wylalem beton ..zazypalem grubum zwirem ..i po zabiegu ...to samo w nastepnym z pyszczakami ...beton i luplki marmuru ..cos pieknego jak na krawedziach kazdej lupki zaczely rosnac glony i wygaldalo jak pola ryzowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj dobrej jakosci zywa skale , tylna szybe na niebiesko machnij farba i bedzie to najlepsze rozwiazanie . Skaly tez za duzo nie dawaj , niech korale maj miejsce rosnac .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku ..to nie tak ..nie wiem jakTysobie wyobrazasz akwa morskie ale ja przede wszystkim "grota" i skala wychodzaca z nikad ...2 ...korale miekkie ktore faluja razem z ruchem wody ....sps-y sa sliczne ..ostatni zbiornik ..tu nie chodzi o zbiornik Szymka ale w kazdym kolejny, tego typu ..wyglada to tak jak bysmy nawsuwali plastiku do akwa i sie cieszymy

Nie mowie NIE sps-om ...boi sa fajne ..ale miekkie ....mam akwa od roku i dzis widzialem drugie ja mam z dwadziescia odmian miekkich ..ale w zbiorniku skad jest moja nowa ryba nie bylo zadnego takiego korala ....bylo cos przeslicznie rozowego ...razaco ...napisze jak sie nazywalo za pare dni

ale zbiorniki na mniekkich daja powera ,,pokazzuja zycie ..i moznqa soibie pozwolic na miknimum ...o tym jak juz bede na prostej

gdzies tam w sobie mam pewne wyobrazenie...co do ceramiki mozna mi zaufac bo widze ..hmm ..moze inaczej ..bo patrze ./

dzieci dolnego slaska starowaly w roznych dyscyplinach ...od rzezby po malowanie ....w tym szkic ..

Jak ktos nie wierzy w moje zdolnosci ...to trudno ..jełopy tez maluja

rysunek njest w stadium szkicu ...pokazuje bo mi sie wydaje ze awarto

praktycznie , podkreslony szkic ...........

......czyli cos tam potrafie ..lub mam inna wizje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi