trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 Moje decyzje zależą od waszych rad. Cenię wiedzę Panów i wiem że jeżeli mi doradzicie to nie przez złośliwość tylko na bazie własnego doświadczenia. Ja myślałem że po prostu trzeba mieć te diody XP-G bo inaczej szkoda kasy na LED-y. Jeżeli sugerujecie zostać na w sumie tańszych diodach to nawet lepiej dla mnie. Zastanowiła mnie kwestia zamiany z planowanych 9 Royal / 8 White, na 8/8. Powoli zbieram się do kupy i zaczynam zbierać z zakupami, więc wolę to jakoś przemyśleć zanim wywalę kasę. Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 Nie nie trzeba. XP-E też świeci i to dosyć nieźle. Ludzie mają działające sytemy na o wiele gorszych ledach i sobie chwalą.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 vivat chinskie 15000K white led i deep blue Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 Aha rozumiem kwestie. Reasumując rezygnuję z XP-G na rzecz XP-E zgodnie z radą mądrzejszych. Co polecacie w takim razie z driverami. Kupić gotowe, zrobić samemu wg projektu z tego forum ?? Coś tam w życiu zrobiłem z elektroniki, mój sukces to płytka do migomatu własnej produkcji na NE555. Szału nie ma, ale przynajmniej wiecie już co potrafię Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 hahahaha trike3 nie przejmuj się tymi dywagacjamy to tylko hiopotetyczne założenia czy dasz XP-E czy XP-G wszystko da radę ja jestem zwolennikiem mniejszego prądu ale to wcale nie znaczy że mam rację, wolę chronić LED a nie na siłę je dopalać ale to moje zdanie i nie muszę mieć racji. Jest to dość nowa technologia więc nie mamy jeszcze porównania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 Na stronie rgb.... dioda XP-G R5 kosztuje 20,60 pln, nie mogę natomiast wymyślić jaką diodę XP-E w jej miejsce nie wiem nawet jaka różnica w cenie, może warto kupić droższe i zostawić na 700 mA?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2011 http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/17091/pid/18015/page/1/backurl http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/17091/pid/18855/page/1/backurl koledzy może skorygują .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 Na stronce gdzie p. Loccotus zaproponował tani driver do LED, jest kilka wersji zaproponowanych do zrobienia. Czy któryś z tych projektów można wykonać i będzie działał prawidłowo, czy lepiej zakupić na allegro gotowca?? Głównie chodzi mi o to jaka jest różnica w tych driverach, robiony a kupny?? Czy technologicznie kupny będzie lepszy, czy jedno i drugie to jest to samo. Jeżeli robić to który ?? Może ktoś z forum robi takie drivery i można sobie zamówić ?? Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 Zarówno układ na LM317 jak i na tranzystorach działa, ale pamiętaj że to analog, wiec straty mocy w są spore - układy się grzeją tym bardziej im większa różnica napięć "potrzebnego" do "zasilającego". Jest jeszcze driver na MBI6651, zarówno opublikowany na forum, jak i dostępny w Maritexie - link do sklepu podał ci lubusik. Czy lepiej zrobić/kupić... to zależy od tego czy dasz rade zrobić, czy masz czas na taką pracę - to już sam musisz zadecydować, nikt nie odpowie na to pytanie. Dobrze zrobiony układ DIY bedzie działał równie dobrze jak fabryczny, jeśli wygląd nie gra roli... Z drugiej strony do DIY też można podejść profesjonalnie - zobacz temat o lampie lubusika. Zaprojektować, zlecić firmie, odebrać części i poskładać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 Wiem że najlepiej zlecić firmie, poradzić sobie poradzę, jak zacznę coś samemu rzeźbić to może znajdę powód żeby uruchomić swój laser CNC Co do braku czasu, stoi w 90% skończony laserek i nie ma kto go uruchomić, dlatego pytam czy ktoś z forum by się nie podjął zrobienia elektroniki Na jednym zasilaczu 24V ile można uruchomić maksymalnie diod, powiedzmy zasilacz 24V 5A. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 jeśli po 1A na łańcuch to teoretycznie 5 łańcuchów po 6 LED każdy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 Czyli jeżeli kupię zasilacz j.w i 3 drivery to da radę uruchomić 3 nitki na 3 driverach i wysterować na 700 mA?? W sumie przy polecanej liczbie diodek to wyglądałoby że potrzeba 4 drivery, żeby mieć jakiś wachlarz regulacji światła na poszczególnych kolorach. Dodam że zgodnie z dobrą radą zjechałem z XP-G, na XP-E Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 Tak, da radę. Do jednego drivera możesz podłączyć max 6 ledów w jednym łańcuchu, i ustawić prąd (po modyfikacjach) w zasadzie z przedziału od 0-1A jeśli zejdziesz z prądem do 350mA (to teoria bo sensu nie ma) to mógłbyś podłączyć 2 łańcuchy po 6 ledów do drivera ustawionego na 700mA. Prąd "podzieli" się po połowie na każdy łańcuch. Metoda ta jest stosowana ale nie zalecam ze względu na poważniejsze konsekwencje awarii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 (edytowane) Na czym miałyby polegać modyfikacje ?? Edytowane 16 Maj 2011 przez trike3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2011 jak chcesz to mam jeszcze gdzies płytke z 4 driverami ... prad moge ci ustawić jaki chcesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach