SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2011 (edytowane) Leszek a co z reszta filtrow itp Bo jak pamietam w Rmax Jest tego wiele. Sk Ps Slawku ..................napisalem ale grzecznie zmazalem. Edytowane 13 Maj 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2011 Ja jestem za zasilaniem oddzielnie ale to moja opinia, Raz że lampa mniej weży dwa to mamy nad akwarium 12 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Sławek - przednia klapa - tylko tam wprowadzamy modyfikacje, cała filtrownia, odpieniacz i wentylator główny, są pod drugą - tylną- częścą pokrywy której nie będziemy demontować. Sławek drugi - a jak chcesz zasilić świetlówki? Jeśli przy nich zostaniemy, to i tak potrzeba wyższego niz 24v napiecia do ich pracy, czy to skorzystamy ze stateczników "wbudowanych" czy wywalimy je i zrobimy przetwornice do zasilania świetlówek z 24V. Ponad to o ile pamiętam, wentylator główny jest i tak na 230V. Jednym słowem jeśli zostają świetlówki i nie ingerujemy w oryginalne wentylatorki to nie unikniesz 230V pod klapą A co do ciężaru - radiator do ledów będzie ważył 3x więcej niż 60W zasilacz impulsowy... Generalnie ja wolałbym mieć tylko jeden kabel dyndający z obudowy, nawet jeśliby miała być ze 2 kilo cięższa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 A jeszcze jedno. Ile chcesz dać lumenów ? Zachowasz proporcje czy chcesz troszkę podkręcić ilość światła ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 lumeny lumeny, proporcje... Ok, odwróćmy sprawę tak: załóżmy że 3:1 to dobra proporcja. A co jeśli mam 3.3:1 ?? a co jeśli 2.7:1 - i co gorsza co jeśli to 2.7:1 podoba mi się bardziej i o zgrozo - sprawdza się?? Nie ma czegoś takiego jak "dobra proporcja". dlatego każdy ma możliwość uzyskania DOWOLNEJ Temp.Barwowej z przedziału OKOŁO 8.300K do OKOŁO 20.000K - przy czym i tak każdy ustawia "na oko i pod siebie" bo nie ma ŻADNEJ ale to absolutnie ŻADNEJ gwarancji że to co twierdzi aplikacja sterująca to jest dokładnie np 14.000k - to są orientacyjne przybliżenia wynikające z wielu wielu czynników składowych Pokażesz mi choć jednego akwarystę z ledami, ba, nawet nie tylko ledami, który ma pewność że dany panel, żarnik HQI, świetlówki T5 w zestawie, świecą DOKŁADNIE 13.000K jak zadeklarowano?? Teorie teoriami, mądre pseudonaukowe wywody wywodami, ale prawda jest przyziemna - ustawiasz kolor światła tak żeby się TOBIE podobało, a JEŚLI masz oko i praktykę to zmieniając tą barwę dochodzisz do wniosku które ustawienia najlepiej służą zwierzakom. Ale czy wiesz jaką to światło ma DOKŁADNIE temperaturę barwową?? Nie ma mowy. wiec po co se tym głowę zawracać ? Technologia (żadna) nie jest doskonała, tak jak NIKT nie ma w gniazdku IDEALNIE 230V, tak nie ma dwóch idealnie takich samych źródeł światła, tolerancja jest zawsze jakaś mniejsza lub większa. Po co dorabiać ideologie do rzeczy oczywistych ? żeby lepiej, poważniej, profesjonalniej brzmiało, żeby nabrać klienta na dobrą gadkę i w ten sposób się uwiarygodnić?? Co jest ważniejsze w hobby - profesjonalnie wyliczony PAR, lm, CT - czy widok cieszący oko i zdrowe życie w zbiorniku ?? ZWŁASZCZA NA POLU AKWARYSTYKI MORSKIEJ, gdzie człowiek to tylko nieudolny naśladowca natury?? Nie wiem może nie mam racji ale taki mam punkt widzenia - niedoświadczonego, niemającego pojęcia o akwarystyce akwarysty - dziwne co ? Chodzi mi o to żeśmy zabrnęli za daleko i zbyt wiele uwagi przywiązujemy do jak pokazuje doświadczenie i upływ czasu, terminów typu PAR, PUR, lm, CT... A tymczasem jak to mówią - "złej baletnicy to i rąbek u spódnicy..." Jeśli damy 1 moduł od RTL bedzie do dyspozycji 6x XPG + 6X XPE RoyalBlue + 3x XPE BLue. do tego dowolna świetlówka T5 24W.... daje to od 0 do 48W w ledach + 24W T5, z możliwością regulowania jasności każdej z trzech składowych koloru i tyle, każdy ustawi jak mu się podoba, i tylko od wiedzy i umiejętności bedą zależały efekty osiągane pod takim światłem - prawda?.. Jeśli 48W to mało, zmieści się drugie 48W, a wtedy masz jeszcze większą swobodę w dobraniu barwy i mocy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Fajnie że toczy się dyskusja tylko szkoda że zapomniano autorze wątku Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Leszek to co piszesz to jest wiadome mnie chodziło czy chcesz dać więcej światła i tyle. Wracając do wontku nikt Ci nie poda recepty na takie rozwiązanie bez pomiarów temperatury teoretycznie będzie OK. Cenowo jak sobie sam zrobisz to wyjdzie podobnie na szybko przeliczyłem i wyjdzie Ci ok 450 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Marcin : 6 + 9 to jest praktycznie ten sam układ który proponuję cały czas z tą różnicą że ja nie dałbym 9ciu RB a 6RB + 3 "Blue". Dlaczego - dlatego że złamie to nieco barwe niebieską no i te 3 ledy można w nocy zaprząc do roboty jako moonlight. W tym układzie proponuję 3 drivery - osobno dla ledów każdego koloru. Łącząc 6 sztuk w łańcuszek, musisz to zasilić napięciem ponad 21V a takiego z ATXa nie wydusisz bez gruntownych przeróbek zasilacza. można by próbować po 3 sztuki zasilać z 12V ATX, i użyć wtedy 5ciu driverów analogowych na LM317 za grosze, Można by nawet skorygować napięcie na zasilaczu odrobinę, żeby zmniejszyć straty w driverach. z napięcia 3,3V NIC nie zrobisz, bo nie możesz podłączyć go "na pałe" do leda nawet pojedynczego, a driver prądowy wymaga conajmniej 1.5V wiekszego niż spadek na Ledzie napięcia do prawidłowego działania - praktycznie jakikolwiek by to driver nie był. Za co dokładnie ta firma zaproponowała 600zł? w zależności jak na to spojżeć to i mało i dużo. Za sakme ledy + drivery - niech spadają na bambus, jeśli mowa o zabudowie o jakiej tu rozmawiamy w twoim wątku, to co innego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Generalnie Cena dotyczyła lampy z radiatorem i prostym sterowaniem wschód i zachód słońca. Mnie się rozchodzi o kwestię zrobienia swojej lampy z kilku powodów: 1. Sam bez musu nie odłożę 600 PLN na jednorazowy wydatek, wole rozłożyć na "raty" (zakup kolejno części i zabawa) 2. Po drugie Gotowa lampa nie wejdzie do obudowy bo jest za wysoki radiator, jak sam zrobię to będzie się obudowa domykać. 3. Satysfakcja z wykonanego we własnym zakresie projektu 4. Pana projekt jest super ale obawiam się że jego cena jest wysoka Wschody i zachody słońca, obawiam się że to będzie problem największy Jedno mnie zastanawia Proponuje Pan układ 6 RB 3 B i 6 CW ? Jak wysterować taki układ i ile zasilaczy wymaga w/w ?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 W nocy Cree 3 sztuki ? Jak jadą na 700 mA to już problem jest za jasno. Po co trzy drivery wystarczą dwa niebieskie puszczasz na jednym a białe na drugim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Ok. Wnioski mam takie. 1. Jaki koszt takiego modułu od Pana loccutus, 2. Kupuję diody 6 Royal Blue XP-E (nie wiem jaki D) 3. Kupuję diody 3 Blue XP-E (j.w.) 4. Kupuję diody 6 XP-G R5 CoolWhite 5. Dwa drivery ale jakie ?? 6. Zasilacz jaki polecacie ?? Kwestia wschodów i zachodów słońca raczej poza zasięgiem Za cienki jestem elektronik Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 No Leszku Karzdy wie z wielu naszych kolegow jest Bardzo zadowolonych z RMax .Po zrobieniu led Cale towazystwo w baniaku bedzie szalalo. Troche sie obawiam polaczenie tej klapy z reszta Plastiku ,mam nadzieje ze jest on dosyc groby. I nastepne pytanie czy wielu klijetow bedzie miala Ochote zaplacic extra za tel Ledy .Moze czlonkowie Rmax klubu z NR napisza swoje poglady Zapraszamy! Ps Zaczynam nowy project z skimerem moze cos Wystrugam w wielkosci nano. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Sławek - jestem w stanie tak te 3 sztuki wysterować, że będziesz się zastanawiał czy się świeca czy ci się wydaje....i zrobię to jednym poleceniem w programie. Moduł - nie wiem drogo czy tanio... $120 wyszłoby w detalu za sztukę. czy to dużo czy mało za 48W z driverami na specjalnie zaprojektowanym 2 warstwowym podłożu ceramiczno-aluminiowym...każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Co do ingerencji w RM- to trzeba tak zrobić, alby nie ruszać oryginału. Nasza "wkładka" ma pasować idealnie na te same kołki i otowry montażowe co stare "flaki". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 120$ to dobra cena tylko jak się zaopatrzyć w taką płytkę, jakie ma rozmiary, jak tym sterować, i czym schładzać. Skoro cena w dolarach to jaki koszt do odbioru ?? Ostatnie pytanie ile kosztowało by oprogramowanie do tego? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Płytka ma rozmiary 165mm x 73mm, schładzać trzeba przykręcając ją na pastę do odpowiedniego kawałka aluminiowego radiatora... Przy pełnej mocy niestety musi to byc spory kawałek aluminium, albo aktywnie chłodzony. Na płytce jest wbudowany czujnik temperatury - można założyć że 60*C w tym miejscu gdzie jest on położony, jest wartością absolutnie bezpieczną. Oczywiście czym chłodniej tym lepiej. Jak sterować? - wystarczy podłączyć zasilanie 24V do złącza i świeci. Wszystkie 3 kolory na max jasności. Jeśli chcieć sterować jasnością, to trzeba doprowadzić do poszczególnych pinów złącza sygnał sterujący = PWM TTL. O kosztach finalnie możemy porozmawiać, jak będę wiedział więcej - to znaczy jak już dostanę pokrywę i oszacuje możliwości i nakład pracy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Kurcze Trochę lipa bo wygląda na to że z takiej lampy zrobi się światełko punktowe. Wolałbym zrobić oświetlenie bardziej rozłożone nad akwarium, takich paneli jak ten potrzeba myślę że ok 2 szt. Ja myślałem o profilu aluminiowym 400 mm x 120 mm i na takim czymś równomiernie rozłożyć diody. Proszę o poprawienie mnie jak się mylę Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Leszek widziales Te nowe plaskie LED robione Przez GE.Pare lat I moze bedom dostepne 50/50 Z niebieskim kolorem I z Wattami dla naszych tenkow. Steve K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2011 Ledy bez soczewek mają 120* sie przymierzy sie zobaczy... jak nie to zaprojektuje moduł nowy, dedykowany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach