Skocz do zawartości
trike3

Lampa LED nad ReefMaxa

Rekomendowane odpowiedzi

A może pomyśleć nad "panelem" z blachy aluminiowej ? Wszak do reef maxa aż tak wiele światła nie trzeba B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym sam zrobić lampę LED nad reefmaxa. Na tyle na ile się już dowiedziałem to dobry układ w moim przypadku to 9 Diod RoyaBlue i 6 Diod CoolWhite.

Zaproponowała mi firma że zrobi to dla mnie za 600 PLN, ale chciałbym sprawdzić czy nie da się taniej i przy okazji coś samemu stworzyć.

Przy takim układzie jaki podałem jak będzie wyglądała kwestia driverów, czy dwie sztuki wystarczą?? Chciałbym zrobić w najprostszy sposób wschód i zachód słońca ale na ile skomplikowana elektronika będzie potrzebna to nie mam pojęcia.

Zastanawiam się również nad kwestią zasilacza do takiego zestawu oświetleniowego, jaki musi być ile sztuk musi być i wreszcie dlaczego nie może być zasilacz At od komputera. W w/w jest przeciez do dyspozycji 30 A 3,3 V.

Czy ja błądzę??

Może ktoś zdecydowałby się za jakąś odpłatą wykonać część elektroniczną, lub pomóc mi taką zrobić.

Pozdrawiam Marcin

No dobra sobie pogadaliśmy a teraz merotycznie napisz co chodujesz w akwarium i czym teraz świecisz to pomyślimy jak to sobie sam zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dobra sobie pogadaliśmy a teraz merotycznie napisz co chodujesz w akwarium i czym teraz świecisz to pomyślimy jak to sobie sam zrobisz.

mmm... erotycznie ?? :woot:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie slawomirdyl, już myślałem że meritum sprawy się rozjedzie.

Na początek chciałbym wystartować z LPS-ami w moim akwarium (w sumie na dzień dzisiejszy dopiero dojrzewa, to świerzynka).

Pewnie z czasem jak nie wymięknę, choć do takich nie należę, będę chciał wprowadzić jakieś łatwiejsze w hodowli SPS.

Oświetlenie na dzień dzisiejszy, nie zmieniony ReefMax 3x24W

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pozwólcie że się podczepię pod wątek.

Niniejszym deklaruję się jako pierwszy klient na stuningowaną przez Pana Leszka

pokrywę do ReefMaxa.

Mam w tej chwili w zbiorniku pod świetlówkami montipory, styloporę i prostą w hodowli acroporę, ale

kuszą mnie już trudniejsze SPS-y.

Myślę w tej chwili o dodaniu do pokrywy 2 listw po 3 diody, jednej na XP-G, drugiej na Royal Blue

Listwy LED

Ale chętnie poczekam na efekty pracy Pana Leszka.

W tej chwili świecę 1x Aktynika + 2x Coral Light New Generation T5 24W i taki układ oświetlenia bardzo nam odpowiada

(tzn. mnie i koralom)

Pozdrawiam

Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o wykorzystaniu naszych gotowych modułów LED RTL

LED_b.JPG

Dwa takie chyba zmieszczą się pod pokrywę, a to już będzie niebanalna moc bo prawie 100W w LEDach. tyle, że na 105 litrów to może być hardcore nie do opanowania.

ALE

Zawsze można - i taki jest plan, zjechać z mocą w dół, co poza "niepotrzebnym" kosztem ledów daje same plusy:

większa żywotność elektroniki jak i LEDów

znacznie mniejsza temperatura systemu

mniejszy fizycznie radiator

większa sprawność lm/W w przeliczeniu na całość lampy

Nie wiem, przymierze sie do tematu dokładniej w weekend.

Mam prośbę - na forum wolę nie być "Panem" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że jeden Wasz panel i świetlówka będą idealnym połączeniem... nie wiem ile miejsca zajmuje statecznik itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym "Panem" to z szacunku dla Urzędu (Głównego Nadprądowego) :)

Moim zdaniem pomysł z panelem bardzo sprytny!

Ten nadmiar mocy to przecież nie problem. Zawsze można "pocienkować"

Do tego radiator musiałby być dość cienki (ok. 2,5 cm wysokości), żeby zmieścić się w pokrywie.

Ciekawe jakie byłyby zyski ciepła z takiej lampy w porównianiu do standardowych świetlówek.

Jeśli porównywalne, to fabryczne chłodzenie powinno dać radę. Moim zdaniem jest dość skuteczne.

ReefMax stoi u mnie już prawie 2 lata, klimat podobno się ociepla, a nigdy nie miałem problemów z temperaturą.

Czuję, że zapowiada się niezły SPS-ready ReefMax tunning :)

Czekam Leszku z niecierpliwością na wyniki Twoich przemyśleń.

Pozdrawiam

Szymon

Edytowane przez szymon68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalne stateczniki w RM są chyba osobne dla każdej ze świetlówek i są z tego co pamiętam, dosyć małe.

Można spróbować zostawić, jedną rurkę, dołożyć panel 48W, to by było 6x XP-G 8.300K, + 3x Blue XP-E które można by zaprząc do roboty jako nocne oświetlenie a w dzień do złamania barwy, + 6x Royal Blue XP-E - myślę że światła byłoby dosyć. Największy problem może być ze zmieszczeniem zasilacza... potrzeba będzie jakieś ... 60W/24V

Gdyby udało sie podmienić komputer na "bardziej wypasiony", można by dołożyć jeszcze (to zależy od fizycznej ilości miejsca) pomiar pH i Redox, elektrody można wsadzić do panelu. Zrobiłby się z ReefMaxa fajny gadżet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche na wesolo.Tak bedzie po instalacji LED

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz schowa się w szafce, no problem.

Też kiedyś myślałem, żeby zostawić 1 świetlówkę, a zamiast 2 pozostałych dać panel LED

Elektroda PH i Redox - to w opcji deluxe :)

Mnie wystarczyłaby niezależna regulacja poziomu jasności białych i niebieskich LED-ów + zwykły timer.

SteveK

Niezbyt widzę związek pomiędzy ReefMaxem a Trabantem

Oba są ze szkła i plastiku? :)

EDIT.

No i zmieniłeś filmik z Trabanta na malucha.

Maluchem jeździłem i nawet udawało mi się do niego zmieścić.

Ale to było dawno...

Edytowane przez szymon68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zasilacz w szafce = dodatkowy kabel do pokrywy - średnio fajnie. Ale jeśli nie wejdzie pod maskę to trudno.

Ph + Rx. to tylko trzy taniutkie układy scalone wiecej... można rozważyć jeśli zostanie miejsce na to.

Steve z tego co pamietam ma jakiś uraz do małych zbiorników... ale mam nadzieje, że nie będzie nam tematu sabotował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma Nawet zamiaru tego robic.Sorki ale myslalem

Ze troche rozluznienia doda wiecej nowych pomyslow

Przy realizacji tego dobrego pomyslu.A co do reffmexa

Nie ma zadnych...... Sam swojego trbanata skleilem.

I jakos acrylic polubilem.

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę "Pana" a jak by tak zjechać z prądem do 700 mA ? Procętowo za wiele nie stracimy a pod maską trabanta woda się nie zagotuje :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaje mi się że o tym była mowa wcześniej :)

Zawsze można - i taki jest plan, zjechać z mocą w dół, co poza "niepotrzebnym" kosztem ledów daje same plusy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, nie ma co gdybać, muszę mieć pokrywę w rekach żeby ocenić co się pod nią zmieści. Wtedy wezmę kawał aluminium, wrzucę do centrum, wystruga się co ma sie wystrugać i będziemy testować na temperaturę. Kamera termo jest, wiec będzie widać jak się grzeje ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi