Skocz do zawartości
krecik

Zakładanie morskiego akwarium 25l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników, jest to mój pierwszy post więc jeśli jest w złym miejscu to przepraszam.

Zastanawiam się nad założeniem akwarium morskiego 25l.

Proszę o wypisanie rzeczy które będę potrzebował i ile by to mniej więcej kosztowało.

Jakie żyjątka można trzymać w tak małym akwarium?

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszego akwa na początek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jeżeli jest to twój pierwszy zbiornik morski to możesz mieć problem z utrzymaniem jego stabilności.

Moim zdaniem minimalny litraż zbiornika to ok 60 litrów.

większy bufor wody wybacza więcej błędów.

w zbiorniku 25 litrów możesz tak naprawde trzymać tylko kraby i koralowce a w takiej 60'tce już nawet rybe/ryby.

koszt zawsze zależy od tego co chcesz mieć w środku a różnica między ksztami 25litrów a 60 nie jest warta utrudniania sobie życia.

Ja jestem zwolennikiem tezy, że nie ma co wywarzać otwartych drzwi i lepiej poczekać chwilke i postawić coś większego niż męczyć sie z małym zbiornikiem.

Odezwij się na priv to napewno będe mogła pomóc i wytłumaczyć wszelkie niejasności:)

pozdrawiam Sylwia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej :)

Ja mam Morskie 30l. i było to moje pierwsze akwarium z Morszczyzną :)obecnie stawiam 144l. na ZEO :) i tu zgodze się całkowicie z koleżanką powyżej Merriq ma całkowitą racje co do utrzymania prawidłowych parametrów, ja sie borykam z tym problemem do dziś, a to zaraz jakieś glony wyskakuja albo cyjano wywala itp. :confused: ale już troszke doświatczyłem, poeksperymentowałem i jako tako umiem w tak małym akwarium stabilne parametry utrzymać

:) a co do obsady to mam euphyllie, rozgwiazde piaskową i nawet popularnego Nemusia :yes: i trzyma sie wspaniale w tak małym akwarium :) życze wytrwałości i powodzenia w realizacji projektu :) Pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi