Skocz do zawartości
nanorafa

Falownik z z pomp JVP ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś próbował z pomp sunsuna typu jvp robić falowniki, albo dorabiać do nich moduł miękkiego startu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

co do jvp to nadaje się tylko model jvp-101 (3000l/h), na zlocie w Milówce Łukasz z Aqua Trendu testował swoje falowniki na tej pompie i wszystko było gitara, natomiast na modelu jvp-102 (5000l/h) już tak różowo nie było, pompa nie chciała zawsze startować a czasami startowała w "drugą" stronę, z resztą z moją mam podobnie i to samo zaobserwowałem, natomiast z jvp-101 nie ma takich problemów.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwie 101 i one też niestety nie startują za każdym razem. Jedna chodziła przez kilka miesięcy bez zarzutu zawsze startowała po karmieniu natomiast druga miała problemy, po jakimś czasie była zmiana i teraz szpak dziobie bociana :) czyli role się odwróciły, więc pic polegałby na tym żeby maksymalnie zwalniać obroty jeden z pomp na zmianę i to mogło by zadziałać.

Edytowane przez janekw235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na innym forum temat jest dokładnie rozpracowany przez darekb30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że chciałem zrobić falownik , i dyskutujemy z chodim na jego temat , i jak się okazuje ze sprawa nie jest prosta .. podobno pompy jvp sie nie nadają do tego celu ...

jako ze do swojego akwa chcialem zrobic falownik z korali nano , przeglądałem stronke hydora , zauważyłem info ze koralie nano przystosowane sa do sterowania timerami i falownikami ...

ma ktoś może więcej info na ten temat ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JVP sie nie nada bo:

-jest za słaba (ot falować powierznią może ale nie całym akwa)

-nie startuje za każdym razem - u mnie po 5minutach odmawiała startu

-głośno startuje

-czasem chce obracać się w drugą stronę.

Miękkiego startu chyba też nie zrobsz w niej bo przecież potrzebny jest kabel sterujący no a żeby sterować to pompa musi mieć też jakiś tam program czy inną elektronikę.

Wyżesze modele JVP są jeszcze gorsze.

Moim zdaniem nie ma sensu kombinować,chesz to kup sobie Tunze Wavbox i tyle bo tak to prowizorką nie dojdziesz daleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tofik ale my z kolega lubusik chcemy rozgryzc JVP (i inne tego typu) bardziej powaznie ;) nawet tunze kontroler bedzie mogl nia sterowac jak dobrniemy do miejsca, do ktorego dotrzec zamiar mamy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zadne wyzwanie :D u mnie od ponad pol roku profilux steruje resunem ;p plynna regulacja jvp i innych wysokonapieciowych to jest dopiero cos ;p znaczy bedzie cos. znaczy moze ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprostszy układ do 12V pompek to może się składać z max 10 elementów i każdy by potrafił zlutować ....

jvp to wyzwanie :)

zresztą chodi może napisać jak sie silniki w takich pompach nazywają :):) ja byłem w szoku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale do czego dążycie? JVP to gówno :D cociaż sam je mam to nie pocodzą u mnie już długo.

Waszymwyzwaniem jest pokazać ze z gówna da się zrobić cukierek?

Bo nadłuższą metę robnie waveboxa za grosze to jednak lipa jest chociażby z racji jakości sprzętu, poboru mocy, wydajności, wielkości ;D

No ale jak wam się nudzi to czmeu nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jvp to można powiedzieć najgorsze pompy , jeżeli na nich się uda to na wszystkich innych zasilanych napieciem 230V też to będzie działało , jest wiele ciekawych pomp ktore można by pod to podlączyc a nie wystepuja w wersji na 12V lub sterowalnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kolejny ciekawy projekt :) będę uważał pilnie lub zakupię gotowy produkt od konstruktorów jeśli tylko będą chcieli :)

Panowie macie głowy na karku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poki co to tylko fantazje mamy... heheeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale do czego dążycie? JVP to gówno :D cociaż sam je mam to nie pocodzą u mnie już długo.

Waszymwyzwaniem jest pokazać ze z gówna da się zrobić cukierek?

Bo nadłuższą metę robnie waveboxa za grosze to jednak lipa jest chociażby z racji jakości sprzętu, poboru mocy, wydajności, wielkości ;D

No ale jak wam się nudzi to czmeu nie?

Właśnie dzięki kolegom, którym się chce i mają możliwości oraz talent do tego typu rzeczy należy się wielki szacun. Nie każdy może sobie pozwolić na pompy Tunze i Multicontroler'a czy też Wavebox'a. Ale Ty, Tofik, jako student wiesz to chyba najlepiej. No chyba, że stopa życiowa Ci się podniosła i stać Cię może nawet na Vortech'a, hmm? I nie pisz, że JVP to g...o, skoro wieeeelu morszczaków używa tych pomp.

Edytowane przez parman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprostszy układ do 12V pompek to może się składać z max 10 elementów i każdy by potrafił zlutować ....

no to czekamy na publikację układu :thanks::good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi