pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 CA - 500 mg/l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 (edytowane) @ dominik -No na pewno to nie tego rodzaju chemia co jakieś środki na algi.... to jest zwykły bufor ph i kh który jest stosowany jako zamiennik dla ballinga (np ja nie leje ballinga bo jak wyliczyłem koszt środków seachema które są jego zamiennikiem to stwierdziłem, że 2zl miesięcznej oszczędności nie są warte tej zabawy;)), więc jeżeli to nazywasz chemia to.... wszystko co dodajesz do akwa musisz nazwac chemia, najlepiej nic nie lej i wyjaławiaj sobie wodę:) mówie o środku który mi się sprawdził i był bardzo łatwy w użyciu, wręcz łopatologiczny... jedną łyżeczkę na 160l wody w akwa co drugi dzień (w przypadku mojego akwa- to się sprawdzi testami jak często trzeba) i tyle filozofii;) nie mówię tu o podbijaniu kh to 14-16, czytaj ze zrozumieniem:) mówie o zwyczajne podniesienie do ok 8-9 i pH do 8,2-8,3:) myślę, że to może w większym stopniu załatwić jego sprawę niż gaszenie światła na 18h.... bo z mojej obserwacji to jest tylko półśrodek... owszem glony nie rosną jak brakuje im światła ale w moim mniemaniu lepiej jest wyeliminować inny czynnik:) wielu mi zabieg gaszenia światła poleciło ale nigdy go nie zastosowałem bo nie po to mamy akwa, żeby w nim panowały egipskie ciemności:) wydaje mi się, że wiele rzeczy które się dzieją w naszym akwa są przejściowe... sam z 2 tygodnie temu miałem problem z glonami no i wyszło mi że pH i KH, kupiłem buforek i w tydzień problem zniknął Nie musisz się zgadzać z moją propozycją ale tak na marginesie to poza tym światłem poradziłem mu praktycznie to samo:P klucz to ph i KH:) nasz kolega sam stwierdzi co spróbuje:) każdy baniak jest inny i chyba na każdy jest inna recepta:) Edytowane 21 Kwiecień 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Pagaj, jedyne lekarstwo jakie możesz wziąść to tabletka na rozwolnienie i czekaj na efekty. Dominik napisał "ustabilizuj parametry" i wszsystko w temacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Pagaj jakiej firmy testów urzywasz bo w Twoim akwarium wszystko "0" to nie możliwe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 @Bart... na wyjałowienie wody składa się wiele czynników... jednym z nich jest obsada, która pobiera z wody wszystko co jej potrzebne do życia... w tym akurat przypadku jej nie ma. Owszem, nic nie dolewam do wody, podmiany wystarczają mi z zupełności i wyjałowienia nigdy nie zaobserwowałem. Być może jestem zbyt mało doświadczonym morszczakiem, aby sugerować początkującemu, który nie ogarnia jeszcze podstaw, zabawę z buforami. Zamiast tego, mógłbym np. zasugerować mu, aby się dowiedział czemu zależność MG od CA jest ważna i jak się ma jeden parametr do drugiego. Egipskich ciemności też nie zalecałem, zwyczajne ograniczenie świecenia światła, nie popadajmy w skrajności. Odnośnie zaczepnego (nie wiem po co w takim tonie rozmawiać) "czytaj ze zrozumieniem" to napisałem "...Zawsze mogłem napisać, aby podbił KH do 14-16..." Słowo MOGŁEM, oznacza że JA mogłem tak poradzić... więc masz rację, czytać trzeba i rozumieć Sam wybieram prostotę w prowadzeniu akwarium, ponieważ nie mam dla niego a wiele czasu, a chcę aby cieszyło moje oczy, dlatego unikam ulepszaczy, ponieważ natura sama sobie poradzi a kluczem jest stabilność parametrów. Pózniej, z przypływem doświadczenia można się bawić. Taka moja rada. No ale mam nadzieje że pomożesz koledze teraz od A do Z, ponieważ forsujesz swoje zdanie początkującemu, doradzasz używanie preparatów, więc na pewno zdajesz sobie sprawę że pojawią się pytania z jego strony... i na pewno będzie ich kilka... i mam nadzieje że nie zostawisz kolegi na lodzie, skoro jesteś przekonany do słuszności swojej koncepcji, czyli Początkujący VS bufory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 :teehee: Bart, widzę że tutaj już też poszerzasz sobie grono przyjaciół Nie zrozum mnie źle, ale raczej nie pisz o czymś o czym nie bardzo masz pojęcie, bo potem głupio to wychodzi. Jeśli dla Ciebie podbicie kh do 8 i ph do 8,2 to sposób na glony to powinszować Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 Dominiku nie próbuje zdyskredytować Twojej opinii:) i nie chcę się przepychać na zdania:) jestem za krótko w tym światku żeby uważać się za jakiegoś eksperta:) (odezwałem się w wątku bo nie dalej jak 1-2 tyg temu miałem bardzo podobny wysyp glonów co kolega, też w tej sprawie pytałem forumowiczów i kolegów z mojego miasta i w taki właśnie sposób wyszedłem z opresji:) sam robię wszystko w oparciu o obserwacje mojego akwa i opinie mądrzejszych ode mnie forumowiczów;) mi rada z kh i ph wydawała się najłatwiejsza do ogarnięcia:) każdy ma inne zdanie:) nie chcę tu Ciebie w żadnym wypadku zaczepiać a słowo czytaj ze rozumieniem... dałem tylko do tego, że ja mu nie radzę podnosić KH do 14 co z pewnością przyśpieszy wykruszanie się glonów a podniesienie tego do 8-9 bo to też sprawi że glony znikną (zresztą proponowanym przeze mnie buforem nie dasz rady podnieść wyżej niż do 10kh - przynajmniej wg. instrukcji:P:) mam wrażenie, że Ty i ja polecamy koledze to samo (za wyjątkiem światła) tylko nieco innymi słowami:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 :teehee: Bart, widzę że tutaj już też poszerzasz sobie grono przyjaciół Nie zrozum mnie źle, ale raczej nie pisz o czymś o czym nie bardzo masz pojęcie, bo potem głupio to wychodzi. Jeśli dla Ciebie podbicie kh do 8 i ph do 8,2 to sposób na glony to powinszować Pozdrawiam seb hahahhahah Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2011 :teehee: Bart, widzę że tutaj już też poszerzasz sobie grono przyjaciół Nie zrozum mnie źle, ale raczej nie pisz o czymś o czym nie bardzo masz pojęcie, bo potem głupio to wychodzi. Jeśli dla Ciebie podbicie kh do 8 i ph do 8,2 to sposób na glony to powinszować Pozdrawiam seb Ja koledze piszę co załatwiło moją sprawę nie zaczepiaj mnie znowu... bo zaś powiem Ci coś czego będę żałował traktuj mnie jak powietrze:) obu nam wyjdzie to na zdrowie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 Hehehe, Bartek, witaj w klubie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 (edytowane) najlepiej nic nie lej i wyjaławiaj sobie wodę Bart - co niby ma wyjaławiać wodę - glony???? piszesz bzdury, najlepiej gdy zbiornik funkcjonuje tylko i wyłącznie na podmianach (oczywiście mówimy tu o pierwszym stadium funkcjonowania systemu, chociaż ja do dziś na tym bazuję), ewentualnie jak masz SPSy i leci ci Ca, Mg to możesz rozpatrzyć różne metody jak podbijać poziom. Co do stosowania buferów to na początku NIE STOSUJEMY NIC bo w świeżym baniaku parametry zmieniają się od prawa do lewa. Gdy parametry stabilizują się na poziomach docelowych to oznacza że zbiornik zaczyna funkcjonować prawidłowo. PozdrT Edit. dopiero po napisaniu posta przeczytałem co jest na drugiej stronie wątku Edytowane 22 Kwiecień 2011 przez tomiooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pagaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 slawomirdyl nie rób offtopu duża ilość twoich postów jak widać wynika z głupiego nic nie wnoszącego udzielania się , dzięki za rady odezwę się za kilka dni jak mi idzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 Bart - co niby ma wyjaławiać wodę - glony???? piszesz bzdury, najlepiej gdy zbiornik funkcjonuje tylko i wyłącznie na podmianach (oczywiście mówimy tu o pierwszym stadium funkcjonowania systemu, chociaż ja do dziś na tym bazuję), ewentualnie jak masz SPSy i leci ci Ca, Mg to możesz rozpatrzyć różne metody jak podbijać poziom. Co do stosowania buferów to na początku NIE STOSUJEMY NIC bo w świeżym baniaku parametry zmieniają się od prawa do lewa. Gdy parametry stabilizują się na poziomach docelowych to oznacza że zbiornik zaczyna funkcjonować prawidłowo. PozdrT Edit. dopiero po napisaniu posta przeczytałem co jest na drugiej stronie wątku Kolego, nim komuś dowalisz, że pisze bzdury to doczytaj wątek:) widzę, że wasal seba się znalazł.... piszę tylko to co załatwiło moje glony.... podniosłem magnez i przede wszystkim ph i kh... mi to sprawę załatwiło... dlatego podzieliłem się spostrzeżeniami.... to co zawsze piszę wynika tylko i wyłącznie z mojego doświadczenia... widzę, że jakiejś szajce wzajemnej adoracji podpadłem i co nie napiszę to mi jedziecie po gaciach... ale na szczęście jest tutaj też paru obiektywnych forumowiczów którzy są chętni do pomocy:) ja już taki jestem... lubie pomagać ludziom... a jak z jakiegoś problemu sam wybrnąłem to poddaje moje rozwiązanie innym:) nigdy nie odzywam się w wątku który kiedyś nie dotyczył mojej osoby... nie podoba się to trudno... możecie mi minusować wypowiedzi... jak to się mówi ni ziębi to mnie ni grzeje:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 slawomirdyl nie rób offtopu duża ilość twoich postów jak widać wynika z głupiego nic nie wnoszącego udzielania się , dzięki za rady odezwę się za kilka dni jak mi idzie kolego jak będziesz miał wiedzę chociaż w polowie taką jak kolega Sławek to będziesz mógł sobie pozwolić na komentarz jego wypowiedzi.... akurat ten kolega jest najbardziej chętny do jakiejkolwiek pomocy komukolwiek... więc miej szacunek;) bo może Ci się jeszcze przydać:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 slawomirdyl nie rób offtopu duża ilość twoich postów jak widać wynika z głupiego nic nie wnoszącego udzielania się , dzięki za rady odezwę się za kilka dni jak mi idzie Oczywiście masz rację. Bardzo przepraszam Cię za to że zabrałem głos w tej sprawie więcej tego błędu nie popełnię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 (edytowane) @Bart - po pierwsze nikomu nie dowalam, tylko reaguje na to co wypisujesz, a motasz gościowi nieźle w głowie i jak Ciebie jeszcze przypadkiem posłucha to dopiero będzie klops z tego baniaczka. Pagaj wystartował ze zbiornikiem 2 miesiące temu - a Ty od razu żeby lał chemię - a ja mówię bez sensu, po co marnować kasę, lać byle co do baniaka, jak nawet testów nie kupił, nie lepiej zacząć prostszymi metodami, a jak już coś lać to w ostateczności jak nic innego nie pomoże. PozdrT aha no i jeszcze kilka luźnych komentarzy - co by atmosfera się była podniosła : - "to co zawsze piszę wynika tylko i wyłącznie z mojego doświadczenia"- no ja jakoś twojego baniaka na forum nie widziałem, może coś przeoczyłem, nie wiem Mój Mistrz mówi tak: pokaż mi swoje akwa, a powiem Ci jakim jesteś akwarystą. - widzę, że jakiejś szajce wzajemnej adoracji podpadłem i co nie napiszę to mi jedziecie po gaciach. - tak podpadłeś mafii, której szefem jest Seb a ja jestem jego "wasalem" bywam tez podnóżkiem, a w wolnej chwilę mu sprzątam i parzę kawę - lubie pomagać ludziom - powinieneś się chyba kierować zasadą: po pierwsze nie szkodzić Edytowane 22 Kwiecień 2011 przez tomiooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 @Bart - po pierwsze nikomu nie dowalam, tylko reaguje na to co wypisujesz, a motasz gościowi nieźle w głowie i jak Ciebie jeszcze przypadkiem posłucha to dopiero będzie klops z tego baniaczka. Pagaj wystartował ze zbiornikiem 2 miesiące temu - a Ty od razu żeby lał chemię - a ja mówię bez sensu, po co marnować kasę, lać byle co do baniaka, jak nawet testów nie kupił, nie lepiej zacząć prostszymi metodami, a jak już coś lać to w ostateczności jak nic innego nie pomoże. PozdrT aha no i jeszcze kilka luźnych komentarzy - co by atmosfera się była podniosła : - "to co zawsze piszę wynika tylko i wyłącznie z mojego doświadczenia"- no ja jakoś twojego baniaka na forum nie widziałem, może coś przeoczyłem, nie wiem Mój Mistrz mówi tak: pokaż mi swoje akwa, a powiem Ci jakim jesteś akwarystą. - widzę, że jakiejś szajce wzajemnej adoracji podpadłem i co nie napiszę to mi jedziecie po gaciach. - tak podpadłeś mafii, której szefem jest Seb a ja jestem jego "wasalem" bywam tez podnóżkiem, a w wolnej chwilę mu sprzątam i parzę kawę - lubie pomagać ludziom - powinieneś się chyba kierować zasadą: po pierwsze nie szkodzić ok, przyznaje może masz rację nic już nie napiszę bo się nie znam:) co wsumie jest racją... odpalam dopiero swoje drugie akwa:) pierwszego nie zobaczysz... bo nie ma czym się chwalić przyznaję, odpaliłem baniak na dwóch kubełkach bez sumpa i szału nie robi... drugi baniak który właśnie jest w trakcie realizacji już z pewnością pokażę nie uważam się broń boże za super akwaryste.... tak jak pisałem, ostatnio przechodziłem podobny problem co kolega.... i to co mu poradziłem było tym co u mnie się sprawdziło:) koniec mojego pisania w jakimkolwiek temacie... bo gówno się znam i tylko niedźwiedzie przysługi ludziom robie:) mi glony w nocy porwał kosmita a ja głupi myślałem, że to przez ph i KH;) o naiwności.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2011 z niecierpliwością czekam na fotki PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach