Skocz do zawartości
sPEc

Projekt Sump'a do oceny - Akwa morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę może od przywitania to mój pierwszy post zbierałem się na niego długo, po przeczytaniu licznych poradników itp. Stąd od razu chciałbym pokazać wam mój projekt sump'a do akwarium morskiego. Zamierzam założyć akwarium morskie zbiornik będzie identyczny jak ten LINK . Nie sugerujcie się tą szafeczką pod spodem bo jest ona wiele za mała moim zdaniem chodzi o samo szkło. Jako, że moje wcześniejsze przygody to głównie akwarystyka słodkowodna i niewielkie akwarium holenderskie stąd mile widziane są wszelkie komentarze nawet te mówiące wprost, że coś jest do d*py. Zacząłem najpierw od projektu sumpa bo uznałem to za najważniejszą część mojego akwarium a lubię mieć wszystko dobrze przygotowane zanim zabiorę się do pracy.

Więc oto sump

Widok od góry:

sump2.png

Widok od boku:

sump1.png

I mały opis. Zbiornik na wodę Ro. Zamierzam używać automatycznej "dolewaczki" stąd zbiorniczek musi być. Poziom wody będzie badany w głównym akwa a pompka po zanotowaniu zmiany w poziomie wody automatycznie doleje odpowiednią ilość (przynajmniej ja to tak widzę i myślałem nad tym urządzeniem do tego:

Tunze - Osmolator Uniwersalny

Przechodzimy teraz w prawo. 1 Komora do której będzie wpadała woda z akwarium chciałbym się was poradzić jaki tutaj sprzęt umieścić, z tego co czytałem warto w tym przedziale umieścić od pieniacz białek, grzałkę, dyfuzor co2, ale czy coś jeszcze ? I co ważne jak zaprojektować spływ ze zbiornika głównego żeby nie było słychać tzw skapywania. Umieścić rurkę pod poziomem wody ?

Kolejne przedziały A,B,C są to przedziały filtrujące myślałem nad następującym wypełnieniem:

A ) Gąbka (wyłapuje większe zanieczyszczenia

B ) Ceramika

C ) Keramzyt (obiło mi się o uszy, że jest całkiem użyteczny przy filtracji)

Myślałem jeszcze nad żwirem koralowym, ale po to piszę ten post żeby zweryfikować swoje plany.

Ostatni przedział i najważniejszy to jest zbiornik z pompą i ewentualnie inny sprzęt (tu też są potrzebne rady). Dopiero pisząc tego posta zauważyłem, że faktycznie ostatnia przegroda nie ma racji bytu skoro woda będzie przepływała dołem ale na upartego można zrobić jeszcze jedną przegrodę. Jak widać zbiornik jest całkiem duży skoro główny ma mieć około 250L a sump 114L z czego tak naprawdę realne wymiary sumpa po odliczeniu zbiornika na wodę ro to około 100L. Wszelkie rady, korekcje wymiarów mile widziane wielkości przegród robiłem na wyczucie i nie wiem czy nie są przypadkiem za duże. Z góry dziękuje ;)

Załączam projekt z autocada: sump.dwg

Edytowane przez sPEc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko za mocno skomplikowałeś sobie życie:

1. Nie kupuj baniaka profilowanego, nie kupuj też baniaka z pokrywą.

2. Sumpa zrób tak:

patrząc od strony gdzie będziesz miał komin:

pierwsza komora: pompa obiegowa // druga komora : skała, filtr przepływowy itp. // trzecia komora rura spływu wody oraz odpieniacz.

3. Nie stosuje się żadnych ceramik, gąbek , kermazytów itp. filtracją jest żywa skała i odpieniacz.

4. Nie kupuj piasku koralowego, a najlepiej żywy piasek np: http://star-fish.com...tml?cPath=45_46

5. Tunze to dość dobra dolewka, choć ja osobiście stosuję to:

http://star-fish.com...l?cPath=128_129

tańsze, nie gorsze , jestem zadowolony i polecam.

6. Jeżeli chodzi o same wymiary baniaka to tylko prosta szyba i wymiary takie: 100x50x50cm [dł./szer./wys.] o ile chcesz się zmieścić w tych 250l.

Tu masz rysunek mojego sumpa jaki mam u siebie:

sump.jpg

Prosta i bezproblemowa konstrukcja.

Edytowane przez Marcinus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinus sugerujesz, że nie dość, że w akwa będzie skała to i jeszcze w sumpie ma jej być sporo ? Grzałki, dyfuzory co2 do której komory ? (mówie o Twoim rysunku patrząc od lewej) tam przy wlocie z komina ? Jak masz rozwiązaną sprawę z dopełnianiem ? Czy dodatkowa przegroda w sumpie to zły pomysł ? Czemu nie kupować akwarium profilowanego i z pokrywą bo tego nie do końca rozumiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra to od początku :rolleyes: :

- nie bierz akwa z profilem - będzie ciężko wyczyścić, ale przede wszystkim będzie ci zniekształcać obraz, lepiej zrobić zwykły prostokąt, im głębszy tym lepiej

- za dużo kombinujesz z sumpem, wystarczą 3 komory: I spływ gdzie umieścisz odpieniacz, grzałkę, absorbery; II komora np na refugium, dodatkową skałę; III pompa powrotna

- zbiornik na dolewkę zrób oddzielny - tak żebyś mógł go wyjąć i wyczyścić bo tam z czasem też syf się zbierze;

- automatyczna dolewka tak - ale po co marnować 600zł, lepiej kupić od dr witta, albo z Aqua trend, lubusik tez coś chyba miał skrobać w tym temacie;

- poziom wody badasz w ostatniej komorze sumpa (tam gdzie pompa powrotna) bo tylko tam będzie zmienny poziom wody

- nie dawaj żadnych dyfuzorów, ceramiki, keramzytu - tego się nie stosuje w morskim; gąbkę lub watę może dać ale tylko na początku i trzeba codziennie ją płukać bo się syf zbiera i produkuje NO3,

- co do spływu dajesz zawór, którym będziesz regulował poziom wody w kominie i problem chlupania z głowy, daj również obok spływu rewizję, żeby nie było powodzi w domu

- jeszcze co do filtracji to: dobry odpieniacz, dużo żywej skały i dobra cyrkulacja - nic więcej nie potrzeba

Poczytaj forum, bo jest tu dużo informacji, a to o co pytasz to podstawy. Obejrzyj dział Nasze zbiorniki, tam znajdziesz dużo przykładów, co i jak zrobić.

Życzę powodzenia

PozdrT

Edit.

Marcinus był szybszy, ale ogólnie masz dwie niezależne ale podobne opinie :D

Edytowane przez tomiooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomioo refugium , absorbery ? mógłbyś rozwinąć te pojęcia ? Wujek google mi nie pomógł. Może to głupie pytanie ale sugerujesz, że w akwarystyce morskiej nie ma CO2 ? Może pytanie odbiegające od tematu ale jakiej wielkości komin, byś proponował (długość i szczerość) bo nie mogę nigdzie znaleźć na to odpowiedzi. Dobra cyrkulacja masz na myśli wydajne pompy ? Czy chodzi Ci o falowaniki w akwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skały nie musisz mieć w sumpie. Druga komora jest generalnie przeznaczona na dopełnienie filtracji, możesz tam zrobić refugium, możesz dać filtr przepływowy z różnymi wkładami np. na PO4 itp. Grzałki możesz dać gdzie chcesz,niekoniecznie do drugiej komory.

Zbiornik na dolewkę tak jak pisał Tomioo, koniecznie zrób oddzielnie.

Baniaka profilowany nieco zniekształca obraz w akwarium, jest po bokach węższy przez co ciężej ułożyć skałę w jakiś fajny kształt, akwarium morskie im szersze tym ładniej wygląda. Generalnie jest to sprawa indywidualna, ale moim zdaniem profil w akwarystyce morskiej to złe rozwiązanie.

Czemu nie kupować pokrywy ?? Do takiego litrażu potrzebujesz około 200W światła: nie ma takich pokryw na rynku, każdą musiałbyś przerabiać, a druga sprawa jest taka,że jak odpalisz 200W światła i zamkniesz pokrywę to nawet chłodziarka Ci nie pomoże, ugotujesz zwierzaki. Baniak powinien być odkryty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CO2 do wody bezpośrednio nie dodajesz. Korale to nie rośliny.

Falowniki/pompy cyrkulacyjne: potrzebujesz 2-3 pompy o łącznej wydajności około 10000l/h, na rynku jest dużo modeli w różnych cenach , wybór zależy od zasobności portfela.

Odpieniacz: chyba najlepiej prosty i sprawdzony Deltec APF600

Refugium to filtr glonowy, wpisz w google, na pewno sporo informacji wyskoczy.

Absorbery wchłaniają głównie No2 No3 oraz PO4 np. purigen, ROWAphos itp. Wpisz nazwy i też znajdziesz konkrety.

Oświetlenie: jeśli baniak będzie długi na 100cm, to najlepiej lampę na 6x39W T5, świetlówki 3x ATI Blue Plus oraz 3x ATI Aquablue Special

Komin: około 25x15cm starczy.

Edytowane przez Marcinus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinus, przepraszam bo może to się wydawać idiotyczne ale co z wilgocią? Planuje to wstawić do świeżego mieszkania (nowo wybudowanego). Nie będzie żadnych plam w rogach przy suficie przez te parowanie ? W sumie z takiego akwa może wyparować mnóstwo wody nawet w ciągu 24h przy takim oświetleniu. Może masz jakieś wymiary które mógłbyś polecić na takie awka ?(szerokosc/dlugosc/wysokosc) Jak widać jestem bardziej od słodkowodnych i wymiary wydawały mi się ok.

Edytowane przez sPEc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytaj chłopie, czytaj

- absorber na fosforany - pierwszy z brzegu : http://korale.pl/aqua-medic-antiphos-1000ml-p-898.html

- węgiel tez się przyda : http://korale.pl/aqua-medic-carbolit-400g-p-354.html

nie mówię że masz kupic dokładnie takie i w tym sklepie ale masz tu przykłądy dość dobrze opisane.

co do tekstów obowiązkowych to czytaj to:

- http://aqua-reef.pl/topic/1789-linkowisko/ - linki do różnych stron gdzie wiele się dowiesz

- http://aqua-reef.pl/forum/15-nasze-zbiorniki/ - opisane zbiorniki forumowiczów - skarbnica wiedzy

- cyrkulacja - czyli pompy cyrkulacyjne - czy jak to ty nazwałeś falowniki http://korale.pl/pompy-cyrkulacyjne-c-30_44.html

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za jasne przedstawienie sytuacji :) Będę walczył i ewentualne plany pisał na forum. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi