Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 w tradycyjnym akwarium filtracja mechanicznia moim zdaniem nie istnieje drobiny piasku, rożnie śmieci i rożne inne nieorganiczne drobiny krążą w akwarium z czasem przelatują przez komin, ale to też nic nie zmienia trawiają do sampa gdzie znow sobie latają i najwyżej zatykają pompy, by w końcu znów trawicz do zbiornika ja np, za spływem mam kratke na ktorą kłade wate ktorą zmieniam codziennie bo nocy jest cała czarna..... od pewnego czasu zmagam sie z pyłkami w zbiorniku dziś wyczailem ciekawy fitr JBL ma kształt dopasowany do rogu akwarium, wciaga wode całą swoją powierzchnia, myslamem co bygo wypelnic gąbką i watą czy przy CZESTYM myciu wkładów takie coś może sie sprawdzić? czy ktoś z was stosował jakieś formy filtracji mechanicznej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekkudla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 Ja stosuje cały czas i to bez żadnych wynalazków poprostu w sumpie pomiędzy poszczególnymi komorami mam watę filtracyjną, ot cała filozofia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 a jak czesto tą wate zmieniasz? budowa mojego sampa utrunia układanie waty zaraz się zapycha i leci górą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 Tak się zastanawiam czy aby na pewno jest potrzebna, Wcześniej myślałem żeby zrobic tak jak jacek, kupiłem w lutym zwój fizeliny i od tamtego czasu fizelina w pawlaczu a woda kryształ..... Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że odpieniacz wszystko wywala lub bakterie. Nie mam nic co czyściłoby a paprochów nie ma. I jeszcze jedną rzecz zauważyłem jak chodziłem na bailingu to było trochę paprochów a na reaktorze 0. Po podaniu 5 kostek mrożonek w ciągu 10 min nie ma śladu. Ale co ma reaktor do czystości wody????? BTW. nie mam kulek - na kulkach w małym też nie było paprochów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekkudla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 Watę wymieniam jak się ubrudzi , najczęściej co 2-4 dni, w moim sumpie też nie ma super miejsca na watę, ale ta której używam jest wyjątkowo dobra (tapicerska czy jakoś tak) i świetnie absorbuje paprochy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2011 Ja uzywam waty JBLa i zmieniam ja co 2-3 dni. Jak widze jej kolor to strach pomyslec co by bylo, gdyby jej nie bylo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach