stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2011 Projekt lampy jest następujący. Ma być to dodatek do świetlówek t5 wpadły mi w łapska dwa radiatory (za free) o wymiarach szer 25cm dł. 36cm wys 7cm., które mam zamiar pociąć i pospawać (oczywiście nie ja sam tylko specu od tego ) aby łącznie miał od 80cm do 100cm długości. Przeczytałem parę wątków o tych ledach im więcej czytam tym mniej wiem. I teraz pytania Czy ten radiator będzie wymagał chłodzenia przy tych rozmiarach głównie chodzi mi o wysokość Jakie diody kupić nie łapie tych binów czy czegoś tam. (jeśli nie sprawiłoby to problemu to poproszę o konkretne linki do odpowiednich ledów ) ma ich być łącznie 24 czyli 12 / 12 Co z tymi koolimatorami potrzebne to czy zbędny wydatek ? W jakich odstępach diody od siebie na radiatorze, bo wersji jest mnóstwo no i ustawienie takie czy takie Narazie tyle jak mi się coś przypomni to dopisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2011 Podaj wymiar akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2011 wymiary baniaka 120 x 45 x 45 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2011 Żadnego spawania po co ? radiator spokojnie wystarczy na chłodzenie. Postaram Ci sie napisać wieczorkiem co i jak z linkami bo mam troszkę roboty żonka mi malowanie kuchni wymyśliła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2011 rozumiem ze ten radiator będziesz ciął na pół ?? czyli sam radiator będzie miał 18 x 100 ??? jak na 24 mógłbyś spróbować bez chłodzenia wentylatorami , profil jest dość wysoki moze sobie poradzić soczewek to jak wolisz ... i zależy jak wysoko będzie lampa wisiała .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2011 Ja bym to zrobił tak : 1. Masz dwa radiatory wyglądają na anodowane to plus. Zrobił bym dwie lamki i nic w nich nie zmieniał. 2. Zastosował bym po 16 led na lampkę 8 Cree XP-G Cool white i XP-E 8 Royal blue do tego dał bym 2 zasilacze Mean Well LPC-35-1050 co daje Ci możliwość sterowania dwoma sekcjami led na jedną lampę dzięki temu przy dwuch lampach uzyskujesz wschody i zachody słońca na zwykłych programatorach. 3. Diody łączysz na zmianę biała niebieska czy to będzie szachownica czy ukośnie nie ma znaczenia 4. Rozmieść je symetrycznie wyjdzie ci jakoś co 5 cm na długości 5. Soczewki odpadają. 6. Co do Binów się nie stresuj. 7. Led kupuj tylko na płytkach. 8. wszystko osłoń od dołu szkłem staraj się aby lampa była szczelna od strony led radiatorem się nie przejmuj. Co do linków np. http://www.mplpower.pl/zasilacze-led/zasilacze-serii-lpc-pcd,124 http://www.rgblighting.pl/sklep/index.php to są przykłady Jak coś to dzwoń 888 111 445 miłej zabawy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam panowie mam pytanie czy ktos by sie podjal zrobienia dla mnie takiej lampy led ?? I jaki byłby to koszt?? Pozdrawiam akwarium 120x60x60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 (edytowane) 1. Chciałbym aby to była lampa pod LPS i miękasy sps-ów nie przewiduje jeśli już to przeprojektuje wszystko, dostęp do radiatorów mam. Dlatego te chciałbym pociąć i zrobić inną lampe niż wszystkie, czyli podłużną aaaaa no i ma to być dodatek do t5 2. Zakładając że jednak bym chciał użyć tych 24 ledów czyli 12 białych i 12 niebieskich to potrzebne by mi były takie zasilacze http://www.mplpower.pl/get.phtml?id=mean_well_pdf_238.pdf (dokładnie ten LPC-60-1050 ) no chyba że jestem w błędzie. Nie bardzo wiem jak mam uzyskać te zaachody i wschody ?? 3. Czyli diody kupić dokładnie takie Białe http://www.rgblighting.pl/sklep/cree-z-plytka-mcpcb/10-xp-g-r5-z-pltyka-mcpcb-star-.html Niebieskie http://www.rgblighting.pl/sklep/cree-z-plytka-mcpcb/30-xp-g-r5-z-pltyka-mcpcb-star-.html 4. Czyli wersja pierwsza ułożenia kapsli Jaki maksymalny odstęp może być między diodami, lampa będzie wisiała powiedzmy na 15 cm od tafli wody ?? I rozumiem że chłodzenia aktywnego nie potrzebuje pasywne wystarczy ?? Witam panowie mam pytanie czy ktos by sie podjal zrobienia dla mnie takiej lampy led ?? I jaki byłby to koszt?? Pozdrawiam akwarium 120x60x60 Opisze wszystko jak na tacy także sam powinieneś sobie sklepać po mioch wypocinach Edytowane 13 Kwiecień 2011 przez stooodent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 (edytowane) No hallo i co o temacie ?? Liczyłem na wypowiedzi speców i nie tylko a tu cisza Eeee tam sklepie po swojemu :laugh: najwyżej wybuchnie a co mi tam Edytowane 13 Kwiecień 2011 przez stooodent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 zgłoś się do kolegi Lubusik po kontroler i drivery.. kup jeden duży zasilacz, dalej już pójdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 (edytowane) ad 1 zrób tak jak Sławek napisał ,mogą być dwie lampy po 12 ledów ( 6 CW i 6 RB ) , jak będzie za mało dołożysz tylko kolejną ad 2 jeżeli chcesz mam jeszcze jedna płytkę z driverami , ustawione na 0,9A , wystarczy podłączyć zasilacz napięciowy i wszystko masz na jednej płytce ad 4 może być , praktycznie nie ma to znaczenia co do odległości , jeżeli nie będziesz stosował soczewek , to diody mają kąt świecenia 120 st , najłatwiej będzie jak to sobie narysujesz , co do chłodzenie , jeżeli lampka nie będzie zabudowana i będzie przepływ powietrza pasywne powinno wystarczyć , ewentualnie możesz kontrolować temperaturę i później założyć po jednym wentylatorze na lampę tak poza tym całkiem fajne te radiatorki , jeśli się nie mylę to z oferty fischer-a , a oni takich radiatorów nie mają Witam panowie mam pytanie czy ktoś by się podjął zrobienia dla mnie takiej lampy led ?? I jaki byłby to koszt?? Pozdrawiam akwarium 120x60x60 polecam zrobienie samemu , na pewno znajda się tutaj ochotnicy aby ci pomóc , a satysfakcja większa , opisz co byś chciał nią oświetlać , poszukamy konkretnych rozwiązań , pomożemy Edytowane 13 Kwiecień 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 No hallo i co o temacie ?? Liczyłem na wypowiedzi speców i nie tylko a tu cisza Eeee tam sklepie po swojemu :laugh: najwyżej wybuchnie a co mi tam Ja mam malowanie kuchni przed świętami szefowa wydała nakaz Lubosik Ci napisał resztę. Zatanawia mnie natomiast fakt po co się upierasz przy T-5 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam panowie mam pytanie czy ktos by sie podjal zrobienia dla mnie takiej lampy led ?? I jaki byłby to koszt?? Pozdrawiam akwarium 120x60x60 Umiesz rąbać drewno ? Jak umiesz to i dasz radę z lampką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 Ta moZe i dam tylko ze w temacie elektroniki jestem żółty moglibyscie napisać wszystkie podzespoły nazwy i gdzie można je kupić ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 najpierw ty musisz powiedziec co byś chciał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 (edytowane) @lubusik ad1 już po ptakach radiatory pocięte wczoraj wieczorem.Pojechały już do pospawania Czas cięcia 2 godziny 4 cięcia (podstawa radiatora ma 9 mm )zatęskniłem wczoraj za piłą taśmową A co do propozycji waszej do lampy to dopiero jak będzie nowy baniak tak to mniej więcej będzie wyglądało troche ciemne zdjęcie ale coś tam widać. Wróci od majstra to nie omieszkam załączyć widoku jego pracy, mam tylko nadzieje że będzie co pokazać, że mu nie wyjdzie z tego śmigło ad 2 co do propozycjii to jestem zainteresowany jescze jak byś mógł bardziej rozwinąć temat byłbym wdzięczny, a reszt wiadomo na PW Co do radiatorów to nie wiem kto jest producentem są z demobilu Ja mam malowanie kuchni przed świętami szefowa wydała nakaz Lubosik Ci napisał resztę. Zatanawia mnie natomiast fakt po co się upierasz przy T-5 ? No jak nakaz to nakaz. A co do tych T-5 widziałem lampe sama i z podłączonymi t-5 i jakoś to wszystko ładniej wyglądało, zresztą zobaczymy czas zweryfikuje zgłoś się do kolegi Lubusik po kontroler i drivery.. kup jeden duży zasilacz, dalej już pójdzie Taki się nada czy nie http://www.mplpower.pl/get.phtml?id=pdf_507.pdf lub http://allegro.pl/zasilacz-led-impulsowy-mean-well-rs-100-12v-100w-i1552553354.html Edytowane 14 Kwiecień 2011 przez stooodent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 lub http://allegro.pl/za...1552553354.html taki może być tylko pamiętaj ze musi być na 24V ad2 , na jednej płytce sa 4 driwery , do każdego można podłączyć 6 diod , na płytce sa też wejscia pwm w razie czego , wszystkie kanały ustawione na 0,9 A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 Ta moZe i dam tylko ze w temacie elektroniki jestem żółty moglibyscie napisać wszystkie podzespoły nazwy i gdzie można je kupić ?? Najpierw napisz jaki wymiar akwa i co chcesz trzymać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach