stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2011 zgłoś się do kolegi Lubusik po kontroler i drivery Tak też uczyniłem :biggrin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2011 Po dłuższym oczekiwaniu mam małe pytanko czy jest ktoś w stanie zrobić mi sterownik do lampy?? Bo ten, co rzekomo zamówiłem jakoś się nie chce wykonać, dokończyć sam nie wiem :dry: Wszystko prawie gotowe tylko brak tego cholernego sterownika Belka po spawaniu w sumie szału nie robi to spawanie, aleeeeeee...... Strasznie ciężka kobyła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2011 I wlasnie dlatego powinienes zrobic w segmentach. Kiepsko bedzie bo: 1. ciezkie 2. nie mobilne 3. trudniej zrobic dobra cyrkulacje 4. jak pada cos to cala lampa Podsumowujac - same minusy projketu Zrob z tego 2-3 lampy z kazdej odejdz do sterownika i bedzie ladniej, czysciej, pewniej i bardziej praktycznie\ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2011 I wlasnie dlatego powinienes zrobic w segmentach. Kiepsko bedzie bo: 1. ciezkie 2. nie mobilne 3. trudniej zrobic dobra cyrkulacje 4. jak pada cos to cala lampa Podsumowujac - same minusy projketu Zrob z tego 2-3 lampy z kazdej odejdz do sterownika i bedzie ladniej, czysciej, pewniej i bardziej praktycznie\ w sumie to racja aleeeeee..... 1 cięzkie to fakt minus straszny 2 co do mobilności to na tym akurat mi nie zależy raczej nigdzie się z nią nie będe wybierał 3 cyrkulacja ma być pasywna 4 to ma działać a nie padać. Tego nie biorę pod uwagę Z tymi dwoma to muszę przetrawić może się okazać że faktycznie będzie to lepsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2011 (edytowane) ad2. mobilnosc - chodzi mi o to ze czasami lampę trzeba po prostu zdjąć - przy tej lampie będzie to zabawa w 2 osoby. ad3. tylko zmierz temp na diodzie po dniu na upalach ad4. takie założenie nie sprawdza się w 100% do elektroniki ale tego ci życzę Oczywiście to twoja lampa, ja jedynie przedstawiam swoje sugestie dot. w/w kwestii. Parę lamp zrobiłem i odkryłem takowe dylematy U siebie też mam belke 100cm dł ale waską. Jednak jak będę całkowicie przechodził na ledy to nie będę już robił lamp wzdłuż tylko w poprzek. Łatwiej dorobić falowanie światłem, łatwiej zdjąć poszczególny segment ( np. do rozbudowy o ledy ) itp Ja ewoluowałem swoje projekty LED lamp DIY Belki prostokątne lub kwadratowe wychodzimy kablem wielożyłowym poza lampę przez złącza wielopinowe zakręcane Sterowanie i drivery po za lampami w wentylowanej obudowie Skalowalność bez granic drivery z PWM montowane modułowo do sterownika PS. Dozowniki, aqua komputery itp tez maja sie nie psuć - tylko skąd ich tyle u mnie na serwisie ? Marcin P. Edytowane 24 Maj 2011 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2011 Fajnie to wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2011 Ja bym zrobil tak jak pisał Marcin - 2-3 segmenty. Kazdy segment - oddzielnie zasilany dla jasnych i niebieskich ledow. Nawet jesli na poczatek nie bedziesz mial sterownika na mikroprocesorze bedziesz w stanie zasymulowac wschody i zachody na zwyklych timerach czasowych. A z biegiem czasu moze sie znajdzie ktos kto Ci zrobi piekny sterownik - wlacznie ze sterowaniem jasnoscia i wysteruje wszystkie moduly ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2011 (edytowane) Długie belki tez maja swoje zalety - ładniej wyglądają nad akwarium. Czy ma ktoś linka do informacji o temp. barwowej tych ledów? Link to fajnych (zgrabnych) radiatorów także mile widziany. P.S Jeśli ktoś byłby zainteresowany sterownikiem umożliwiającym sterowanie jasnością tych LEDów + zabezpieczeniem przed ich przegrzaniem, to mogę poprosić kolegę by dał schemat + program na ATmegę - fajnie to wszystko działa a światłość regulowana jest "migotaniem" (niezauważalnym dla oka) LEDów. Edytowane 25 Maj 2011 przez Mariusz_760301 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2011 Długie belki tez maja swoje zalety - ładniej wyglądają nad akwarium. Jak to mowia rzecz gustu I tak na to nie zwraca sie uwagi stojac z nosem przed szyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2011 (edytowane) P.S Jeśli ktoś byłby zainteresowany sterownikiem umożliwiającym sterowanie jasnością tych LEDów + zabezpieczeniem przed ich przegrzaniem, to mogę poprosić kolegę by dał schemat + program na ATmegę - fajnie to wszystko działa a światłość regulowana jest "migotaniem" (niezauważalnym dla oka) LEDów. Ja jestem zainteresowany i to nawet bardzo jeśli mogę to poproszę :smile: A co do długości belki to tak pozostanie Edytowane 25 Maj 2011 przez stooodent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Czerwiec 2011 podpinam się i też poproszę o takie rzeczy - pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2012 Niooo w końcu jakieś postępy A mianowicie, po weryfikacji projektu belka została jednak zakupiona nowa u piekarza, oczywiście długa , z którą nie było łatwo, stawiała opór podczas wiercenia. Efektem pochwalę się jak odbiorę z frezowania. Komputer ( wykonany przez mojego kolegę, dla mnie to jakaś magia. Niezły nerwus z niego he he, jak mu powiedziałem że chce jeszcze jeden kanał to myślałem że mnie rozstrzela , ale efekt jest taki jak chciałem ) już prawie gotowy, małe robale w oprogramowaniu do poprawy ale chyba niedługo to ogarnie. Komputer ma posiadać funkcje typu: rozpalanie, świecenie 100%, i gaszenie, bez zbędnych wodotrysków. Jutro zapodam jakieś fotki poglądowe, jak na razie odpalone na dwóch diodach na pająka i jakoś chyba daje radę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 Tak będą rozmieszczone diody + czerowne na środku pomiędzy diodami No i masa różnych elementów, to pudełeczko jak na razie chyba najbardziej cieszy Komputerek podłączony na szybko w celu sprawdzenia. Jak do tej pory jeszcze nic się nie sfajczyło Zabieram się do składania tego wszystkiego jedną całość. A no i belka odebrana efekt super Tylko te ceny za frezowanie jakieś takie jak na Batorym Teraz tylko muszą ją przygotować do montażu, jakaś taka wynorana wróciła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 stooodent zrób tą lampke co przyjadę na praktyczną naukę zawodu z budowy takiego cuda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) skoti79 nie ma najmniejszego problemu Efekt wczorajszej walki z belką. Teraz nie wiem czy ona mnie wykończy czy wkońcu ja ją Zdjęcie troche marne ale coś tam widać Edytowane 21 Styczeń 2012 przez stooodent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 Witam @stooodent Możesz podać jakie wentylatory zamontujesz? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 @Jerzy.B wentylatory to dokładnie takie jak w linku http://allegro.pl/aab-silent-force-12-11-lopatek-50-mocniejszy-12db-i2053169578.html Wczoraj zmęczyłem wkońcu belke, wszystkie otwory, gwinty itp. Nawet pokusiłem się o małą polerke no i rozpoczełem montaż wentylatorów i innych takich tam . Dzisiaj postaram się wykończyć okablowanie i całą resztę. A może nawet i odpalić Belka od góry lekko przypruszona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 (edytowane) mam bardzo podobne wentylatory ( w sumie 4 sztuki - 2x120mm i 2x90mm) i straszna słabizna, stary Fander był 100x lepszy i tak samo cichy. Może te nowe - z większą ilością łopatek - są lepsze, ale te pierwotne - to totalna porażka, ja bym jednak szukał innego producenta Edit: widzę że kupiłeś i zamontowałeś, jak wrażenia ? Edytowane 22 Styczeń 2012 przez spirou Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach